«Πλιάτσικο» η παράνομη εκμετάλλευση περιουσιών στα κατεχόμενα

Με «λαφυραγωγία» ή «πλιάτσικο» παρομοιάζει η Λευκωσία την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, ζητώντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) τη λήψη αποφάσεων για τερματισμό της κατάστασης.

 Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η κυπριακή Κυβέρνηση, οι παράνομες αναπτύξεις καταγράφουν αυξητική τάση, καλύπτοντας 279 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2014, ενώ οι μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους αναπτύξεις σε ε/κ περιουσίες ανέρχονται στις 85.

Η παρέμβαση της Λευκωσίας μέσα από ένα εξασέλιδο υπόμνημα προς την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, έρχεται ενόψει της συζήτησης για «τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων» που θα διεξαχθεί μεταξύ 5 και 7 Δεκεμβρίου 2017, στο Στρασβούργο.

 «Είναι πολιτική της Τουρκίας η δημιουργία μιας κατάστασης, με την οποία η επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στα σπίτια τους και στις ιδιοκτησίες τους στις κατεχόμενες περιοχές καθίσταται αδύνατη – κάτι σαν λαφυραγωγία» αναφέρει η κυπριακή Κυβέρνηση.

Επαναλαμβάνει παράλληλα παλαιότερες εισηγήσεις προς το ΣτΕ, όπως να παγώσουν οι «μεταβιβάσεις» των περιουσιών των εκτοπισμένων προσώπων που γίνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους, όπως οι «πωλήσεις», οι «εκμισθώσεις» και οι «υποθηκεύσεις».
 
Επίσης, ζητά να σταματήσει η ενθάρρυνση ή προώθηση των πωλήσεων ή και της χρήσης ε/κ περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, που γίνονται χωρίς συγκατάθεση.
 
Ακόμη ζητά να παρθούν μέτρα για να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα που γίνεται σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών.
 
Η Λευκωσία ζητά για άλλη μια φορά να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 12 Μαΐου 2014, συνολικού ύψους €90 εκ. σε εγκλωβισμένους και συγγενείς αγνοουμένων.
 
Στο υπόμνημα της κυπριακής Κυβέρνησης γίνεται αναφορά στη σταθερή άρνηση της Τουρκίας να λάβει μέτρα για την καταστολή της παράνομης πώλησης και εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών  στα κατεχόμενα.
 
Στο έγγραφο της Λευκωσίας σημειώνεται παράλληλα ότι βάσει πληροφοριών, οι παράνομες αναπτύξεις μεταξύ 2001 και 2017 καταγράφουν αυξητική τάση.
 
«Το 2001, οι παράνομες αναπτύξεις στις κατεχόμενες περιοχές κάλυπταν περίπου 107 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 2007 κάλυπταν 207 τ.χλμ και το 2014 279 τ.χλμ» αναφέρεται. Προστίθεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 85 μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους αναπτύξεις σε ε/κ περιουσίες.
 
Η Λευκωσία επικαλείται στο σημείωμά της ακόμη και δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο που καταδεικνύουν την απόδοση περιουσιών σε μέλη οικογενειών Τ/κ πολιτικών, την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, τη διανομή γης για οικοδόμηση πανεπιστημίων και μεγάλης κλίμακας παραχωρήσεις γης σε νέα άκληρα άτομα.
 
«Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη ντε φάκτο κατάσταση, παρεμποδίζοντας μόνιμα την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στις περιουσίες τους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου» συμπληρώνεται.
 
Η κυπριακή Κυβέρνηση τάσσεται παράλληλα υπέρ της ευρείας ερμηνείας του τί συνιστά παράνομη πώληση ή  εκμετάλλευση, λέγοντας ότι αφορά όλες τις περιπτώσεις όπου κάτι τέτοιο γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση των Ε/κ ιδιοκτητών.
 
Στο κυπριακό έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στα δικαιώματα των εγκλωβισμένων Ε/κ και των κληρονόμων τους, με τη Λευκωσία να υποστηρίζει ότι αυτά δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα δικαιώματα των εκτοπισμένων.
 
Ως προς την άρνηση της Τουρκίας να καταβάλει τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις – €30 εκ. στους συγγενείς αγνοουμένων και €60 εκ. στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας – η κυπριακή Κυβέρνηση λέει ότι αποτελεί όχι μόνο «κατάφωρη απόδειξη της συνολικής απορριπτικής στάσης» της Άγκυρας προς τις διαδικασίες τόσο του Δικαστηρίου όσο και της Επιτροπής Υπουργών, αλλά και «υπονόμευση της αξιοπιστίας του ίδιου του Δικαστηρίου», θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του συστήματος προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Η Τουρκία «πρέπει άμεσα να καταβάλει το ποσό της αποζημίωσης που επιδίκασε το Δικαστήριο» καταλήγει η Λευκωσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων