Ετοιμάζεται να ενημερώσει τον κόσμο για το Κυπριακό ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας συμβιβασμός, ενώ είπε ότι εντός των ημερών θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τις συγκλίσεις αλλά και τους προβληματισμούς.
 
Πρόσθεσε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι μέσα από τη λύση, η οποία θα πρέπει να είναι διαρκής και να έχει ως αποτέλεσμα ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος.
 
Ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για τη λύση, ότι θεωρεί καθήκον να δώσει τη μάχη με αποφασιστικότητα, προασπιζόμενος τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ενώ θα πρέπει και από την πλευρά της η Τουρκία να συνδράμει, να συμβάλει και να υποστηρίξει τη λύση.
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση με την ευκαιρία των 40 χρόνων του Σωματείου «Ποσειδώνας» Λάρνακας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι από το Μάιο έχουμε εμπλακεί σε ένα εντατικό διάλογο με απώτερο στόχο την την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωση της πατρίδας μας.
 
Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα, αξιοποιώντας την ιδιότητά μας σαν κράτος μέλος της ΕΕ, προσπαθούμε να δούμε πως μπορεί να διασφαλίσουμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί το 1977, το 1979, το 2008, μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η μετεξέλιξη, είπε, πέραν από τη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δημιουργεί και τις στέρεες βάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε με ειρήνη πια σ’ αυτό το τόπο, να διασφαλίσουμε τα παιδιά μας, το μέλλον του Ελληνισμού.
 
Σε πολλά των θεμάτων, συνέχισε ο Πρόεδρος «έχει παρατηρηθεί πρόοδος, αλλού σύγκλιση και αλλού συναντίληψη. Υπάρχουν όμως και θέματα για τα οποία ακόμα αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Δεν θα δημιουργήσω εικόνες υπεραισιοδοξίας αλλά αυτό που ξέρω είναι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ακιντζί είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά για να βρούμε λύση και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να είμαστε υπό τον έλεγχο άλλων».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο ο χρόνος περνά δεν παγιώνονται απλά τα τετελεσμένα, μεταβάλλονται τα συστατικά στοιχεία μιας λύσης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τη μια και από την άλλη κοινότητα. Γι’ αυτό και θεωρώ καθήκον να δώσω τη μάχη με αποφασιστικότητα,  προασπιζόμενος πριν και πάνω απ’ όλα τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «χωρίς αμφιβολία η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός. Και εμείς και εκείνοι  θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι μέσα από τη λύση αν θέλουμε να υπάρχει προοπτική».
 
Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι η λύση «θα πρέπει να δίνει ένα κράτος λειτουργικό, βιώσιμο και να είναι διαρκής» συμπλήρωσε.
 
Θέλω να πιστεύω, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. «Θέλω να ευχηθώ ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που επιτέλους θα μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας ‘Μπορεί να ζήσετε με ασφάλεια σ’ αυτή την πατρίδα’. Και αυτή η πατρίδα δεν είναι μόνο για τους μεν ή τους δε, ανήκει σε όλους μας, αρκεί να υπάρξει και η από πλευράς Τουρκίας και συμβολή και συνδρομή και υποστήριξη της λύσης».
 
Εντός των ημερών, συνέχισε «θα ενημερώσω τον κυπριακό λαό που υπάρχουν οι συγκλίσεις, που υπάρχει η συναντίληψη, ποιοι είναι οι προβληματισμοί και τι αναπτύσσεται όσον αφορά σημαντικά θέματα, τι θα γίνει την πρώτη ή την επομένη ημέρα της λύσης, εάν και εφόσον ευλογηθούμε να φτάσουμε εκεί, τι γίνεται με τις περιοχές που πρέπει να επιστραφούν, τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και πότε και σε πόσο σύντομο χρόνο πρέπει να επιτευχθεί».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εξάλλου «ιστορικό» το Σωματείο «Ποσειδώνας» γιατί όπως εξήγησε «από την ίδρυση του στόχο έταξε την διαφύλαξη της μνήμης, τη συντήρηση της παράδοσης, τις πολιτιστικές αλλά και αθλητικές δραστηριότητες. Πριν και πάνω απ’ όλα όμως ήταν το προζύμι για να δημιουργηθεί η μετέπειτα μεγάλη δημοκρατική παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού».
 
Ο Πρόεδρος συνεχάρη «τους πρωτοπόρους, εκείνους που ένωσαν τα τέσσερα σωματεία με την επωνυμία «Πατρίς» αλλά και τους άλλους που εδώ και 40 χρόνια το μετονόμασαν σε «Ποσειδώνα» και παραμένουν στις επάλξεις.
 
Τα μέλη του Ποσειδώνα προέρχονται από τα κατεχόμενα εδάφη, είπε και ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο στο Σωματείο, στη Διοίκηση, τα μέλη και τους φίλους του προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και πάντα ενωμένοι να δημιουργήσουμε τις προοπτικές που θα μας οδηγήσουν τελικά στο ποθητό τέρμα».
 
Πηγ: ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές