Να πουν στους Ε/κ ότι με τη λύση ένας Τ/κ  θα γίνει Πρόεδρος της Κύπρου

Δύο πράγματα δεν θέλουν οι Τ/κ, να γίνουν μειονότητα ή ο 82ος νομός της Τουρκίας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι «θα ζήσουμε είτε ισάξια κάτω από την ίδια δομή, είτε κάτω από δύο χωριστές δομές».  
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλούσε σε συνάντηση με εκπροσώπους τ/κ οργανώσεων στο Λονδίνο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη συνοικία Wood Green όπου διαμένουν οι περισσότεροι Τ/κ που ζουν στην βρετανική πρωτεύουσα.
 
Ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε επίσης ότι το Κυπριακό σήμερα είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν το 2004. Τότε, είπε, οι Τ/κ είπαν κατά 65% ναι και οι Ε/κ κατά 75% όχι. «Είναι αντικείμενο συζήτησης εάν σε μας σήμερα η ψήφος του ναι είναι ακόμα 65%. Το λέμε με ειλικρίνεια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ γι’ αυτό».  
 
Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ειλικρινής όσον αφορά τον στόχο της λύσης, υποστήριξε ότι επειδή η τ/κ πλευρά πίεσε συζητήθηκαν τα θέματα εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις και έγινε για πρώτη φορά μια πενταμερής σύνοδο για το Κυπριακό.  
 
Ο βασικός στόχος της ε/κ πλευράς, συνέχισε, ήταν να κόψουν όλους τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. «Αυτό δεν είναι δυνατόν. Το εξηγήσαμε. Και άλλοι προσπάθησαν να το εξηγήσουν». Δεν είναι ρεαλιστικό να ονειρεύονται ότι θα αποτραβηχτεί η Τουρκία από τα πάντα από την Κύπρο, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι είναι ωστόσο «εφικτό να υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας – Κύπρου σε ένα λογικό επίπεδο. Κι εμείς αυτό προτείναμε. Το είδαν όλοι όσοι ήταν στο τραπέζι αυτό. Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία συμπεριφέρθηκε λογικά, ρεαλιστικά. Ωστόσο η μαξιμαλιστική προσέγγιση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ δεν έδωσε ευκαιρία σε μια συμφωνία».  
 
Κατά τον Τ/κ ηγέτη, ούτε η ΕΕ, ούτε τα ΗΕ, ούτε η Βρετανία κατηγόρησαν την «ΤΔΒΚ» - όπως είπε – για το ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα. «Ήταν ξεκάθαρο ποιος εμπόδισε την λύση. Αλλά στις εκθέσεις που βγήκαν μετά, αυτή η πραγματικότητα δεν καταγράφηκε». Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι ο διαμοιρασμός της ευθύνης εξίσου, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι αδικία για την τ/κ πλευρά.        
 
Στην αναφορά του για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας της ε/κ πλευράς, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα πρέπει η ε/κ ηγεσία «να πει στο λαό της ότι ένας Τ/κ  θα γίνει Πρόεδρος μίας ομοσπονδιακής Κύπρου, εάν υπάρξει λύση». Όμως, συμπλήρωσε, «δεν τους έχουμε ακούσει να το λένε αυτό ακόμα», σχολιάζοντας ότι οι Ε/κ έχουν δυσκολία στο διαμοιρασμό εξουσίας. Μια λύση δεν θα έρθει εν μία νυκτί, αλλά «σταδιακά και θα πάρει χρόνο», ανέφερε.    
 
Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο πιο φτηνός και σύντομος δρόμος για να φτάσει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας, η οποία μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα νερού και ηλεκτρισμού για ολόκληρο το νησί.  
 
Με μια λύση του Κυπριακού, συμπλήρωσε, η «ΤΔΒΚ» - όπως είπε – θα γίνει μέρος του διεθνούς δικαίου και σε κάθε περίπτωση αυτά που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει για μια λύση είναι «η ελευθερία μας. Δεν θα μας καταδυναστεύσει κανείς. Δεύτερον, η πολιτική μας ισότητα, Τρίτον, η ασφάλειά μας». Αυτές οι τρεις αρχές, πρόσθεσε, ισχύουν και για τους Ε/κ.    
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ