ΠτΔ: Θεσμοθετείται μηχανισμός συνεργασίας της πολιτείας με την Παιδοβουλή

Εκπροσώπους της Παιδοβουλής, από τη νηπιακή ηλικία έως και το Λύκειο, δέχτηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της επετείου υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να ακούσει από τον Πρόεδρο της Παιδοβουλής Παρασκευά Χατζήκκο τους προβληματισμούς των παιδιών για το μέλλον, τις επιδιώξεις  και τα όνειρά τους και όπως ο ίδιος είπε, θαύμασε την καθαρότητα της σκέψης τους και την κριτική τους διάθεση.
 
«Άκουσα τον εξάψαλμο», είπε χαριτολογώντας ο Πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε ότι ο λόγος των παιδιών ήταν τεκμηριωμένος και ότι πολλά από αυτά που ζητούν έχουν γίνει υλοποιηθεί και ότι άλλα είναι στα σκαριά. Ανέφερε πως σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις. «Η παρέμβαση σας είναι κέντρισμα για να δοθεί μεγάλη προσοχή στα όσα αναφέρατε και να δούμε πως ανταποκρινόμαστε στις δικές σας προσδοκίες», ανέφερε ο Πρόεδρος.
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την απόφαση για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού συνεργασίας της Πολιτείας με την Παιδοβουλή, όπου σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, θα υπάρχει μια διαδικασία συνδιαβούλευσης που θα τα καθιστά πραγματικούς εταίρους και  συνδημιουργούς στη χάραξη και διαμόρφωση των πολιτικών στις οποίες εμπλέκονται.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, η απόφαση εδράζεται στην πλήρη επίγνωση πως επενδύοντας στην ποιοτική νεανική, παιδική ηλικία και ωριμότητα, θεμελιωμένη στο σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, οικοδομούμε μια κοινωνία με κριτικούς και ενεργούς πολίτες, ανοικτή στο διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
 
Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η πολιτεία έχει τεράστιο χρέος απέναντι στα παιδιά για να ελευθερώσει τον τόπο μας. «Να σας δώσουμε την ευκαιρία να ζήσετε ειρηνικά και με ασφάλεια σε μια χώρα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς συρματοπλέγματα.
 Είναι δικαίωμα σας, όλων των νέων αυτού του τόπου, από όποια κοινότητα και αν προέρχονται, να ζείτε να δημιουργείτε και να επιζητείτε την πραγμάτωση των ονείρων σας σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και κατά κύριο λόγο λειτουργικό κράτος που να είναι ολόκληρο και όχι μοιρασμένο", είπε.
 
"Σε μια χώρα που όχι μόνο δεν θα υστερεί άλλης ευρωπαϊκής, αλλά θα καταστεί η γέφυρα συνεργασίας όλων των κρατών της περιοχής», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Επεσήμανε ότι υπήρξαν συγκεκριμένες και ειδικά στοχευμένες πολιτικές για ενίσχυση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο , προσθέτοντας ότι οι διάφοροι θεσμοί και η ίδια η Κυβέρνηση έχουν να επιδείξουν πολυεπίπεδο έργο.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην  Εθνική Στρατηγική για την προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση  και την κάθε μορφής κακοποίηση, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2016, στο ριζικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος με τελικό αποδέκτη τον μαθητή, στην Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία και στα μέτρα που λήφθηκαν για καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας με την κατάρτιση των νέων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στη μείωση της στρατιωτικής θητείας.
 
Ο Πρόεδρος εκφράστηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση και για το υπόμνημα που ετοίμασαν τα παιδιά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Παιδοβουλής, με κύριο και διαχρονικό αίτημα το ρόλο και λόγο στα ζητήματα που τους αφορούν, λέγοντας ότι ο τρόπος παρουσίασης του, είναι απόλυτα τεκμηριωμένος και με λογικά επιχειρήματα.
 
Ο Πρόεδρος της Παιδοβουλής, η οποία συνεδρίασε μόλις προχθές, Παρασκευάς Χατζήκκος, ανέφερε ότι τα δικαιώματα των παιδιών αναγνωρίζονται, όμως είναι υποβαθμισμένα. Ανέφερε ότι μόνο το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε στο αίτημα για συμμετοχή των παιδιών στην χάραξη της στρατηγικής που τα αφορά, και ευχήθηκε και άλλα Υπουργεία, ειδικά το Παιδείας, να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό στο μέλλον. Για το Υπουργείο Παιδείας είπε ότι υπάρχουν μεγάλα κονδύλια και θα ήταν προτιμότερο να δαπανώνται σε έργα, τα οποία διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών και τις ανάγκες τους.

Ο Παρασκευάς είπε πως επιβάλλεται να υπάρχει εκπρόσωπος των παιδιών σε όλα τα επίπεδα όπου λαμβάνονται αποφάσεις και στρατηγικές για την αυριανή γενιά. «Είμαστε το ένα τρίτο του πληθυσμού και δεν πρέπει να μας αγνοείτε απλά γιατί δεν ψηφίζουμε», είπε ο Παρασκευάς, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο.
 
Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, δεσμεύτηκε να συναντηθεί με τα παιδιά σύντομα για ανταλλαγή απόψεων. Πρόσθεσε πως σε ότι αφορά τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων, στο διάλογο συμμετείχε ως ισότιμο μέρος και εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος