Προχωρά με νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η ΕΝΙ

Σε δύο γεωτρήσεις προχωρά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ σε τεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου.
 

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινές δηλώσεις τους ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, η εταιρεία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 εντός Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει τον Ιανουάριο με γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.
 
Ο κ. Ντεσκάλτσι εξέφρασε στις δηλώσεις του αισιοδοξία για την έκβαση της γεώτρησης.

 

«Η εταιρεία μας ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις, η μία πίσω από την άλλη, αρχίζοντας από τον στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6 και αμέσως μετά με τον στόχο Σουπιά στο τεμάχιο 3», ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η γεώτρηση θα αρχίσει περί τα τέλη του μήνα και είναι στα τελικά στάδια λήψης των απαραιτήτων αδειών για το περιβάλλον και την ασφάλεια και άλλα.
 
Χαρακτηρίζοντας ως πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με την ηγεσία της ΕΝΙ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως κατά δεύτερο, συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας με τις υποδομές που συμμετέχει η εταιρεία στην Αίγυπτο, και πιο συγκεκριμένα για την Νταμιέτα και τους υποθαλάσσιους αγωγούς, και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις και κυρίως να συνεχίσουν οι εταιρείες τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
 
«Τρίτο», επισήμανε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, «συζητήσαμε για άλλες συνέργειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα λόγω και του σημαίνοντα ρόλου της ΕΝΙ ως ένας από τους κυριότερους αν όχι ο πιο κύριος πρωταγωνιστής στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου».
 
Ο  Υπουργός Ενέργειας, ερωτηθείς αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Ντεσκάλτζι(σ.σ. βλέπε πιο κάτω) σε σχέση με τη γεώτρηση μόλις εννέα μήνες μετά την αδειοδότηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «προχωρούμε με σταθερά βήματα». 
 
Ερωτηθείς είπε ακόμη ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν συνολικά 4-5 γεωτρήσεις, από την ΕΝΙ και από την Exxon το 2018.

 

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτζι είπε, μεταξύ άλλων, ότι «συμφωνήσαμε για τη γεώτρηση  μόλις εννέα μήνες μετά την αδειοδότηση και αυτός είναι χρόνος ρεκόρ».
 
Εξέφρασε αισιοδοξία για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 6 και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει και με το οικόπεδο 3. Πρόσθεσε ότι οι γεωτρήσεις θα γίνουν τους επόμενους δυο-τρεις μήνες.
 
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το τι μπορεί να ανακαλυφθεί είπε ότι η εταιρεία επενδύει 150 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πιστεύει στην προοπτική της Κύπρου και στη γεωλογία της.
 
Σημείωσε ότι η Ευρώπη προσδοκεί σε διαφορετικές εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Κύπρο, η οποία είναι φυσική γέφυρα.
 
Επεσήμανε ότι «είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε παρόντες και επενδύουμε πολλά», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι μπορεί να βρεθούν μεγάλες δομές ή μικρές δομές, σημειώνοντας πως αν βρεθούν μικρές δομές θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απόθεμα για κατανάλωση στην Κύπρο.
 
Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού να προωθήσουν αυτή την επένδυση.

 

Δειτε Επισης

Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το «τιτάνιο έργο», δηλώνει ο Γιάννης Τσουλόφτας
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Στιούαρτ τον Φασίνο
ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι στήθηκε η κινηματογραφική απόδραση του «Μύγα»-Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία
Να συμβάλλει σε άρση του αδιεξόδου η έκθεση Fassino για Αμμόχωστο ευχήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής
Αρνητικοί οι πολίτες στη μείωση ηλικιακού ορίου για εκλογές-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας