Έτοιμος να συγκρουστεί με συμφέροντα που δεν επιθυμούν το ΓΕΣΥ παρουσιάζεται ο Σ. Μαλάς

Την ετοιμότητα του να συγκρουστεί με συμφέροντα, τα οποία δεν επιθυμούν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, εξέφρασε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει τόσο την πολιτική βούληση όσο και τη γνώση για να το πράξει.
 
Σε δηλώσεις του στο εκλογικό του επιτελείο, ο κ. Μαλάς είπε αρχικά πως δυστυχώς τα συμπεράσματα για την υγεία στην Κύπρο που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Κομισιόν και δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση, επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη για σχεδόν 5 χρόνια άφησε την κατάσταση να οδηγηθεί από το κακό στο χειρότερο με θύμα τους πολίτες.
 
Ο κ. Μαλάς είπε πως από την έκθεση εξάγονται αβίαστα 3 συμπεράσματα, ότι πρώτον οι δαπάνες στον τομέα της υγείας είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, δεύτερον ότι οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη τη στιγμή που ο τομέας εξυπηρετεί το 75% του πληθυσμού και τρίτον, ότι οι δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος εξυπηρετεί το 25% του πληθυσμού, έχουν πολύ πιο ψηλό κόστος από το δημόσιο τομέα.
 
Ο υποψήφιος Πρόεδρος σημείωσε πως τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώνουν τη θέση ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη την οποία η Κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά, ότι η εφαρμογή ενός οικονομικά βιώσιμου ΓΕΣΥ θα πρέπει να έχει ως ραχοκοκαλιά του τα δημόσια νοσηλευτήρια και ότι η εφαρμογή του προϋποθέτει επίσης ριζικές αλλαγές στη δομή παροχής υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.
 
Ο κ. Μαλάς εξέφρασε την άποψη ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ χρειάζεται, όχι μόνο πλήρη αντίληψη των δεδομένων, αλλά και πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα, τα οποία δεν επιθυμούν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως αυτό σχεδιάστηκε. «Και εμείς έχουμε τη βούληση και τη γνώση να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας», είπε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον το νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ καλύπτει ή όχι τις δικές του προσδοκίες, ο κ. Μαλάς είπε πως είναι άλλο να ψηφίζεις ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο και να θέτεις χρονοδιαγράμματα και άλλο είναι να υλοποιείς πολιτικές για να εφαρμόσεις το ΓΕΣΥ και έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα για το «τί έχει γίνει μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και να αναδιοργανωθούν».
 
Ο κ. Μαλάς ανέφερε πως η πρώτη φάση του ΓΕΣΥ προϋποθέτει την εφαρμογή του σε 18 μήνες και διερωτήθηκε τι έγινε προς αυτή τη κατεύθυνση. «Συζητούμε καθημερινά με τους λειτουργούς της υγείας εάν έχουν την οποιαδήποτε ενημέρωση. Είναι γι αυτό που επαναλαμβάνω ότι μετά τις Προεδρικές Εκλογές κάποιοι θα ανοίξουν το θέμα του ΓΕΣΥ ξανά, καραδοκούν», ώστε να καθυστερήσει η υλοποίηση του και να αλλάξει η φιλοσοφία του, είπε.
 
«Η εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη οικονομική, όχι μόνο κοινωνική, μεταρρύθμιση που θα επιτευχθεί στη χώρα μας και αυτό θα αγγίξει πολλούς που εργάζονται στον τομέα της υγείας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά