Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τι φοβούνται στα στρατόπεδα των υποψηφίων

Ακόμα μια δημοσκόπηση, αυτή που παρουσίασε χθες βράδυ η τηλεόραση του «Άλφα», ήρθε να επιβεβαιώσει τους συσχετισμούς δυνάμεων επί τη βάση των οποίων οι πέντε βασικοί υποψήφιοι τρέχουν σχεδόν από την αφετηρία της κούρσας των Προεδρικών προς την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνει την ψαλίδα από τον Νικόλα ο Μαλάς-«Παίζει» μόνος του ο Αναστασιάδης
 
Όπως και από τη χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση προκύπτει:
 
Πρώτο: Ο Νίκος Αναστασιάδης περνά άνετα και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στον δεύτερο γύρο.
 
Δεύτερο: Ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τον Σταύρο Μαλά θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση, με τον πρώτο να εξακολουθεί να βρίσκεται σε θέση ισχύος διατηρώντας προβάδισμα.
 
Τρίτο: Ο Γιώργος Λιλλήκας παραμένει στα πολύ ρηχά και παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις, τόσο του ιδίου όσο και του επιτελείου του, θ’ αποτελέσει έκπληξη μεγατόνων και ανατροπή κάθε δημοσκοπικής λογικής, ενδεχόμενη συγκομιδή ψήφων που να τον καθιστά σφήνα στους Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά.
 
Τέταρτο: Ο Χρίστος Χρίστου πάει για μια καθ’ όλα αξιοπρόσεχτη παρουσία μ’ ένα ποσοστό που ενδεχομένως και να ξεπεράσει αυτό που το κόμμα του εξασφάλισε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές(3,7%).
 
Πέμπτο: Στο σενάριο δευτέρου γύρου με Αναστασιάδη-Παπαδόπουλο στην διεκδίκηση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει να διατηρεί τον πρώτο λόγο για επανεκλογή, ωστόσο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δείχνει ικανός ν’ ανατρέψει τα δεδομένα που σήμερα φαίνεται να υπάρχουν και να κερδίσει εκείνος τις εκλογές.
 
Έκτο: Στο σενάριο δευτέρου γύρου με Αναστασιάδη-Μαλά στη διεκδίκηση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει να έχει σαφώς πιο εύκολο έργο σε ό,τι αφορά την προσπάθειά του για επανεκλογή.
 
Δεδομένου ωστόσο πως οι δημοσκοπήσεις αποτελούν αποτύπωση της εικόνας της στιγμής και σαφώς δεν μπορούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, τα επιτελεία των υποψηφίων αντιμετωπίζουν, κάποια με ικανοποίηση και κάποια με προβληματισμό τα ευρήματά τους, σταθμίζοντας όμως όλα πιθανούς παράγοντες που μπορεί να φέρουν τα πάνω-κάτω και τα κάτω-πάνω για τους εκλεκτούς τους, όταν σε περίπου δύο μήνες από σήμερα αυτό που θα έχει σημασία δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από την πραγματική ετυμηγορία των ψηφοφόρων πίσω από το παραβάν.  
 
*Στο επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη, μολονότι δεν μπορούν παρά να βλέπουν με ικανοποίηση της ευρήματα των δημοσκοπήσεων, επ’ ουδένι λόγο δεν εφησυχάζουν, καθώς γνωρίζουν καλά πως:
 
α) Διαχρονικά στις δημοσκοπήσεις-τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις- ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγράφει ποσοστά που στο τέλος της ημέρας δεν αποτυπώνονται επ’ ακριβώς στο ύψος τους στην κάλπη.
 
β)Η συσπείρωση του μοναδικού κόμματος που τον υποστηρίζει, δηλαδή του ΔΗΣΥ, βρίσκεται ήδη σε αρκετά υψηλά επίπεδα με πιθανό αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει ήδη πιάσει σε μεγάλο βαθμό την οροφή της δύναμής του.
 
γ) Στον δεύτερο γύρο, σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος και δη των υποψηφίων που δεν θα περάσουν στην δεύτερη Κυριακή, ενδεχομένως θα κινηθεί αναλόγως της καθοδήγησης της οποίας θα τύχει από τα κόμματά τους. Κάτι που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό δύναται ν’ αλλάξει τις ισορροπίες που αυτή τη στιγμή φαίνεται να διαμορφώνονται.
 
*Στο επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου, μολονότι τους ικανοποιεί το γεγονός ότι ο υποψήφιος τους δείχνει να περνά στον δεύτερο γύρο και να παλεύει με αξιώσεις απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη, δεν εφησυχάζουν, καθότι δεν παραγνωρίζουν:
 
α)Τον ισχυρό κομματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ και την προοπτική επίτευξης του στόχου της συσπείρωσης του κόσμου του γύρω από τον Σταύρο Μαλά μέχρι τις εκλογές.
 
β) Το ενδεχόμενο πριμοδότησης του Σταύρου Μάλα από το στρατόπεδο Νίκου Αναστασιάδη, προκειμένου ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ(σ.σ. ως ο θεωρητικά πιο εύκολος) να είναι ο αντίπαλός του στη δεύτερη Κυριακή.
 
γ) Το γεγονός ότι οι συσπειρώσεις των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο μοιάζουν να έχουν κολλήσει και να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά για την εποχή ποσοστά(σ.σ. αυτή είναι η μισοάδεια αντίκριση του ζητήματος, αφού αντικρίζοντας από την άλλη το ποτήρι μισογεμάτο μπορεί να πει κανείς πως η δεξαμενή για τον υποψήφιο τους δεν έχει εξαντληθεί και ότι υπάρχουν περιθώρια περεταίρω αύξησης των ποσοστών του).
 
*Στο επιτελείο Σταύρου Μαλά, παρόλο που βλέπουν τον υποψήφιο τους να βρίσκεται ολοένα και σε πιο κοντινή απόσταση βολής από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο πολύ μεγάλος φόβος έγκειται:
 
α) Στο να μην καταφέρει τελικά το ΑΚΕΛ να συσπειρωθεί στον απαραίτητο και αρκετό για να τον στείλει στον δεύτερο γύρο, βαθμό.  
 
*Απ’ εκεί και πέρα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Μαλάς δείχνει να μην μπορεί να παρεισφρήσει σε ουσιαστικό βαθμό ανάμεσα σε άλλους κομματικούς χώρους, ακόμη στο σενάριο που περνά στον δεύτερο γύρο και έχει ν’ αντιμετωπίσει τον Νίκο Αναστασιάδη.
 
*Στο επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα, μολονότι δεν παραγνωρίζουν τις δημοσκοπήσεις και λαμβάνουν υπόψη τα ευρήματά τους, θεωρούν πως η εικόνα που αποτυπώνουν δεν είναι η πραγματική όσον αφορά τη δυναμική του υποψηφίου τους και πως η κάλπη θα διαψεύσει την προδιαγραμμένη από τις έρευνες μη νικηφόρα πορεία του υποψηφίου τους.
 
Συναφώς, στο επιτελείο Λιλλήκα επικαλούνται την μαζικότητα των συγκεντρώσεων που πραγματοποιεί ο υποψήφιος τους, μια μαζικότητα η οποία όπως τονίζουν στέλλει εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά των δημοσκοπήσεων μηνύματα, ενώ την ίδια ώρα αυτό που προτάσσουν πολύ περισσότερο έγκειται στα εξής:
 
Πρώτο: Στο ότι μια εξαιρετικά μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος εμφανίζεται ακόμη αναποφάσιστη όσον αφορά τον υποψήφιο που θα ψηφίσει και πως από την μεγάλη αυτή μερίδα ψηφοφόρων, ένα σημαντικό ποσοστό δύναται να κατευθυνθεί προς τον Γιώργο Λιλλήκα.
 
Δεύτερο: Στο ότι μια ακόμη πιο μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος αρνείται να συμμετάσχει και ν’ απαντήσει στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το επιτελείο του υποψηφίου, τα ευρήματά τους να μην είναι αρκούντως αντιπροσωπευτικά.  Συναφώς, όπως υποδεικνύουν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι υποψήφιοι καταγράφουν ποσοστά που κινούνται εν πολλοίς στα ποσοστά των κομμάτων που τους υποστηρίζουν, κάτι που υποδηλοί πως απαντούν ως επί τω πλείστω οι σκληροί πυρήνες και οι κομματικά ενεργοί ψηφοφόροι. 
 
Τρίτο: Υπάρχει κατά την εκτίμηση του επιτελείου Λιλλήκα σημαντικό ποσοστό κρυμμένης ψήφου υπέρ του υποψηφίου τους, κάτι που αποδείχθηκε, όπως σημειώνουν, και στις προεδρικές εκλογές του 2013 όταν εξασφάλισε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που και τότε του έδιναν οι δημοσκοπήσεις.     
 
Παρά τα πιο πάνω, στο στρατόπεδο του Γιώργου Λιλλήκα, όπως έχει προαναφερθεί, δεν παραγνωρίζουν τα επαναλαμβανόμενα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και το ενδεχόμενο επιβεβαίωσής τους στην κάλπη σε περίπτωση που η επιχειρηματολογία επί της οποίας εδράζουν την αισιοδοξία για διάψευσή τους αποδειχθεί τελικά ουτοπική. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο υποψήφιος τους δεν δείχνει να συσπειρώνει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ούτε καν το κόμμα του οποίου ηγείται, την Συμμαχία Πολιτών.
 

Δειτε Επισης

Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης