Πολυεπίπεδες δράσεις ενδυνάμωσης της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Πολυεπίπεδες νέες κοινές δράσεις προς ενδυνάμωση της συνεργασίας των τριών χωρών αποφασίστηκαν κατά τη σημερινή πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
 


Τη Σύνοδο απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως οι εξελίξεις στο Λίβανο, στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτνέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αναφορικά με το Κυπριακό.
 
*Όσον αφορά τα θέματα ενέργειας, συμφωνήθηκε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή, μπορεί να αποτελέσει και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.



Πέραν της συνεργασίας των τριών κρατών στον τομέα του φυσικού αερίου, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ελλάδας-Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
*Τη Σύνοδο απασχόλησαν επίσης οι διαστάσεις που προσλαμβάνει το θέμα των μεταναστευτικών ροών, όπου συμφωνήθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και με την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στο ίδιο πλαίσιο της κοινής βούλησης για πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, συμφωνήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας των τριών χωρών με την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών μέτρων.   
 
*Η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, διευρύνεται και στον τομέα της πληροφορικής και επικοινωνιών.
 
Συγκεκριμένα, ξεκινά η λειτουργία Συνεταιρικού Δικτύου Καινοτομίας, που άπτεται της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
 
Κάτι που εκφράζεται η πεποίθηση πως θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας της δικτύωσης, αλλά και της συσχέτισης των οικοσυστημάτων καινοτομίας και των επιχειρήσεων στις τρεις χώρες. Απώτερος στόχος είναι η προώθηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της ανάπτυξης όφελος της οικονομίας των τριών χωρών.
 
*Ως εξίσου σημαντικός στόχος τέθηκε όπως μέσα από κοινές δράσεις, διαφυλαχθεί η πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών στη βάση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά.


 
*Προς ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών στο τομέα του τουρισμού, υπογράφηκε Πρωτόκολλο Τριμερούς Συνεργασίας, το οποίο αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων για προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.
 
*Όσον αφορά το περιβάλλον, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της τριμερούς συνάντησης του Μαΐου, αντηλλάγησαν απόψεις προς την κατεύθυνση ανάληψης κοινών δράσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές του επόμενου χρόνου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία επιχειρηματικό φόρουμ με θέμα «Διαχείριση Αποβλήτων», που αποτελεί έναν από τους τομείς προτεραιότητας.   
 
*Ένας νέος τομές συνεργασίας που αποφασίστηκε σήμερα, αφορά στην αξιοποίηση των αποδήμων της διασποράς, όπου μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις συμφωνήθηκε ο καθορισμός κοινής στρατηγικής προσέγγισης ώστε τα αιτήματα των τριών χωρών να προβάλλονται από κοινού από τους απόδημους που δραστηριοποιούνται στη διασπορά προς τις κυβερνήσεις των χωρών όπου διαμένουν.

 

*Οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μέσα από κοινές δράσεις μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση στο Λίβανο και την ανάγκη όπως μέσα από συνέργειες συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα.
 
Συζητήθηκε επίσης η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας στήριξη στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες, όπως η Αίγυπτος και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
 
Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, Κύπρος- Ελλάδα-Αίγυπτος, εξέφρασαν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας, όπως και την πλήρη στήριξη στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.
 
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ομολόγους του, υπερτονίζοντας πως η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις όπως η διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, η διατήρηση εσαεί στρατευμάτων, ήταν η αιτία της αποτυχίας της προσπάθειας που καταβλήθηκε στο Κρανς Μοντάνα για λύση του προβλήματος.
 
*Συζητήθηκαν οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Ε.Ε. και η ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης τους μέσα από την ταχεία εφαρμογή των Προτεραιοτήτων Εταιρικής Σχέσης Αιγύπτου-Ε.Ε.

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα