H Κυβέρνηση απαντά στο επιτελείο Νικόλα για την απουσία του ΠτΔ από την 1η ευρωπαϊκή κοινωνική σύνοδο κορυφής

Απάντηση στο εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου που με ανακοίνωσή του επικρίνει την απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ευρωπαϊκή κοινωνική σύνοδο κορυφής εδώ και 20 χρόνια, που συγκάλεσε η Σουηδία, έδωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: "Είναι πραγματικά εκπληκτικό την ώρα που ο κυπριακός λαός σήμερα βιώνει ιδίοις όμμασι με την επίσκεψη του Προέδρου Σίσι και αύριο με την Τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στη Λευκωσία τα αποτελέσματα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη στην περιοχή, διεθνώς, αλλά και εντός της ΕΕ, καθώς και του αναβαθμισμένου ρόλου της Κύπρου που ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν σε τέτοιο βαθμό, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η μικρή ομάδα που τον περιστοιχίζει προσπαθούν να τη μειώσουν επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέστη στην Άτυπη Σύνοδο που συγκάλεσε η Σουηδία στο Γκέτεμποργκ.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Η Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας δεν αποτελεί επίσημη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ήταν άτυπη Σύνοδος στην οποία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης κοινωνικοί εταίροι και άλλοι μη κυβερνητικοί οργανισμοί.  Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρέσβης της Κύπρου στη Σουηδία.

Να αναφέρουμε επίσης ότι και άλλοι αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Καγκελάριος Μέρκελ, δεν συμμετείχαν στη Σύνοδο.   Επισημαίνουμε επίσης στο πλαίσιο της συνόδου δεν υιοθετήθηκαν οποιαδήποτε Συμπεράσματα.

Η Διακήρυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Juncker εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο Tajani εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρωθυπουργό Ratas εξ ονόματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Συνόδου αποτελεί το αποτέλεσμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο,  όπου η Κύπρος έχει στηρίξει τις προτεραιότητες που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Σε ό,τι αφορά το γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου και το οποίο απασχόλησαν τα θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού στη βάση της «Ατζέντας των Ηγετών» που αποτελεί πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Tusk, η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.  Σημειώνεται επίσης ότι για τις θέσεις μας ενημερώθηκε γραπτώς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφέρουμε τέλος ότι την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο κύριος ομιλητής σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο οποίο προσκεκλημένοι ήταν όλοι Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ.  Πέρα από την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες και για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τα θέματα που θα απασχολούσαν τη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «τα δικαιώματα και οι αρχές που κατοχυρώνονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελούν μια πολιτική πυξίδα προς τον προορισμό μας, και θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας πολίτης της Ένωσης δεν θα μείνει πίσω στο ταξίδι αυτό».

Το εκπληκτικότερο όλων όμως είναι ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος μαζί με τους αρχηγούς κομμάτων που τον υποστηρίζουν έχουν το θράσος να επικρίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μη παρουσία του σε μια άτυπη Σύνοδο όπου οι θέσεις μας κατατέθηκαν εγκαίρως αλλά και κατά τη διάρκεια της Συνόδου από την Κύπρο, και έχουν ληφθεί υπόψη, όταν οι ίδιοι τη μία και μοναδική φορά που τους κάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ να παρευρεθούν σε εκδήλωση του στη Γενεύη τις κρίσιμες ώρες της Διάσκεψης για την Κύπρο του γύρισαν την πλάτη και προτίμησαν να παραμείνουν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν.

 

Η Ανακοίνωση του Επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου

Απών ο κ. Αναστασιάδης από την πρώτη ευρωπαϊκή κοινωνική σύνοδο κορυφής  εδώ και 20 χρόνια. Ενώ στις 17 Νοεμβρίου, 2017, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Juncker και ο Σουηδός πρωθυπουργός κ. Löfven φιλοξένησαν από κοινού, στη Σουηδία, τους ηγέτες της ΕΕ για την πρώτη ευρωπαϊκή κοινωνική σύνοδο κορυφής εδώ και 20 χρόνια, την οποία ο κ. Juncker χαρακτήρισε ‘ορόσημο’ για το νέο όραμα της Ευρώπης, ο κ. Αναστασιάδης έλαμψε δια της απουσίας του.
 
Την ίδια ώρα που λάμβαναν χώρα οι εργασίες της Συνόδου, με στόχο τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την προώθηση της δίκαιης απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη και με έμφαση στο μέλλον της εκπαιδευτικής πολιτικής και του πολιτισμού, ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να απουσιάζει.
Αποτέλεσμα αυτής της απουσίας είναι ότι η κοινή διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία και θα καθορίσει την κοινωνική πολιτική της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, έγινε χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, ο κ. Αναστασιάδης απουσίασε και από τις παρατεταμένες συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου με τη Βρετανική κυβέρνηση για το Brexit.
 
Ενώ η Κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει από ψηλά επίπεδα ανεργίας και μετανάστευση του εργατικού δυναμικού της, ενώ οι επιδόσεις των Κύπριων μαθητών στην εκπαίδευση παραμένουν ανάμεσα στις χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενώ η Κύπρος παραμένει ουραγός σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού, και ενώ παραμένουν άλυτα σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν την Κύπρο και προκύπτουν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απουσία του κ. Αναστασιάδη από μια τέτοια σύνοδο μόνο ως λανθασμένη και ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δειτε Επισης

Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου