Κοινές δράσεις στον τομέα της ενέργειας και πολυεπίπεδη περαιτέρω συνεργασία

Η ενίσχυση των κοινών δράσεων Κύπρου-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αποτελεί το απαύγασμα της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του  Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, καθώς και των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
 
Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν,
 
*Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής οικονομίας.
 
*Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των φαρμάκων και της φαρμακοβιομηχανίας.
 
*Εκτελεστικό Πρόγραμμα για θέματα συνεργασίας αστυνομικών αρχών.  
 
Αποφασίστηκε ταυτόχρονα η θέσπιση Μηχανισμού για τακτικές ετήσιες συναντήσεις των δύο Κυβερνήσεων, με στόχο την παρακολούθηση υλοποίησης των όσων προγραμματίζονται, αλλά και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων.
 
Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Αιγύπτου ειδικότερα σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας, θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινή προσπάθεια για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιστορική επίσκεψη εμβάθυνσης των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπεσαν οι υπογραφές Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου


 

«Η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, αλλά και η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης στη σειρά τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδος, αποτελεί απτή απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να αναβαθμίσουμε, αλλά και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας», είπε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Και συνέχισε:  
 
«Κατά τις διαβουλεύσεις μας σήμερα επαναβεβαιώσαμε το ψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, καθώς και την εξαιρετική πολυεπίπεδη συνεργασία μας, όχι μόνο σε μια πλειάδα θεμάτων που αφορούν την ευημερία των λαών μας, αλλά και που εκτείνεται στις κοινές δράσεις μέσα στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.
 
Είναι κοινή πεποίθηση πως οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται με ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Στον πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό, αμυντικό τομέα, όπως επίσης και σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος και τουρισμού.
 
Οι εποικοδομητικές, αλλά και ουσιαστικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήσαμε σήμερα με τον φίλο Πρόεδρο Σίσι, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπογραφούν, πέραν των υφισταμένων 35 Συμφωνιών, και τα ακόλουθα Μνημόνια Συνεργασίας:
 
*Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής οικονομίας.
 
*Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των φαρμάκων και της φαρμακοβιομηχανίας.
 
*Εκτελεστικού Προγράμματος για θέματα συνεργασίας αστυνομικών αρχών.
 
Μνημόνια που ανοίγουν το δρόμο για στενότερη συνεργασία, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και ανάμεσα στις Αρχές των δύο κρατών.
 
Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την απόφασή μας για θέσπιση ενός Μηχανισμού για τακτικές ετήσιες συναντήσεις των Κυβερνήσεων μας με στόχο την παρακολούθηση υλοποίησης των όσων προγραμματίζονται, αλλά και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων προς όφελος της περιοχής.  
 
Συμφωνήσαμε ακόμη με τον φίλο Πρόεδρο, ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας ειδικότερα σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας, θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινή μας προσπάθεια για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
 
Με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου, και συμφωνήσαμε στην ενίσχυση των κοινών δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες αγοράς, προκειμένου να πετύχουμε τα βέλτιστα προς όφελος του κυπριακού και αιγυπτιακού λαού».    

 
*Από την πλευρά του, ο κ. Σίσι είπε ότι η επίσκεψη αυτή δίνει μια ώθηση στις σχέσεις και την κοινή συνεργασία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί για τη σταθερότητα στην περιοχή.
 
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος υπέδειξε ότι ήρθε η ώρα οι λαοί να εισπράξουν τους καρπούς των σχέσεων των χωρών, σημειώνοντας πως αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις διμερείς σχέσεις και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών.
 
 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics