ΠτΔ: «Τα κόμματα να αφουγκραστούν τις ανησυχίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να υπάρξει σύντομα μεταρρύθμιση»

Εκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε το συντομότερο να γίνει κατορθωτή η μεταρρύθμιση για να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τους Δήμους και τις κοινότητες της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως κορυφαία προτεραιότητα και στόχος της κυβέρνησης είναι η ευημερία των πολιτών.
 
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των Κοινοτικών κτιρίων της Κοινότητας και του έργου ανάπλασης της Πλατείας στη Σκαρίνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για τη τέλεση αναπτυξιακών έργων και τη θεμελίωση άλλων που «συντελούν στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου».
 
Πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα έργα που εγκαινιάστηκαν σήμερα «αποτελούν απόδειξη του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος  που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τη στήριξη των στόχων που θέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσον αφορά την ανάπτυξη, την αναβάθμιση και την πρόοδο της υπαίθρου» ενώ σημείωσε πως ένα από τα έργα, τα κτίρια του Κοινοτικού Συμβουλίου Σκαρίνου «αποτελεί έργο που ολοκληρώθηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης».
 

Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω συνέχισε ο ΠτΔ είναι «η προσήλωση και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε σαν κυβέρνηση παρά τις δύσκολες  οικονομικές συνθήκες και την κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει προκειμένου να επιτελέσουμε το έργο μας και εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκούς πόρους δώσαμε κίνητρα δημιουργώντας αναπτυξιακά έργα, προκειμένου να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και να αναζωογονήσουμε  την ύπαιθρο».
 
Σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήσαμε καταγράφονται μέσα από θέσεις των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης, μέσα από τις εκθέσεις του ΔΝΤ, των Ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και της έκπληξης που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν καταγράφεται μια ανάπτυξη σε τρία χρόνια μετά την κρίση που φτάνει το ύψος των 4% κάτι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».
 
Σύμφωνα με τον ΠτΔ «προς το σκοπό της προσπάθειας για αναβάθμιση και της βελτίωσης γενικότερα της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου» τα Κοινοτικά Κτίρια που εγκαινιάζουμε σήμερα «και εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της Κοινότητας Σκαρίνου όσο και των γύρω περιοχών» έχουμε και τον εξωραϊσμό «του περιβάλλοντα χώρου, η Β Φάση του οποίου είναι ύψους 614 χιλιάδων ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και να αποπερατωθεί εντός 15 μηνών. Τα συγκεκριμένα έργα» συνέχισε «αφορούν τη βελτίωση του οδικού δικτύου εντός της Κοινότητας και των αγροτικών δρόμων καθώς και τη εκτέλεση διαφόρων αντιπλημμυρικών και εξωραϊστικών έργων».
 

Σημείωσε πως «για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων για τη περίοδο από το 2013 μέχρι το 2016 δαπανήθηκε ποσό περίπου 350 χιλιάδων ευρώ, από τον προϋπολογισμό μέσα από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας. Οσον αφορά το 2017 υπάρχει πρόνοια στον Προϋπολογισμό της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας ποσού 205 χιλιάδων ευρώ για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων στη Κοινότητα, η υλοποίηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο με την ολοκλήρωση τους να αναμένεται στα τέλη αυτού του χρόνου».
 
Οσον αφορά το 2018 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «προτάσεις που κατέθεσαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για νέα αναπτυξιακά έργα στη Κοινότητα, με συνολική δαπάνη 210 χιλιάδων ευρώ συμπεριελήφθησαν στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό που προωθήθηκε για έγκριση στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού».  

Η κυβέρνηση συνέχισε ο ΠτΔ «κατέβαλε άοκνες προσπάθειες με στόχο την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Ενωση Δήμων, την Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου και τα πολιτικά κόμματα. Στόχος μας μετά τη κατάθεση του σχετικού Νομοσχεδίου στις 14/7/2015 είναι μέσα από συναινέσεις να επιτύχουμε επιτέλους τον εξυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε και διοικητικά και οικονομικά να αυτονομηθούν όπως ακριβώς επιθυμούν, για να μπορούν να επιτελούν και σημαντικά έργα στις Κοινότητες με βάση το όραμα αλλά και τις ανάγκες γιατί» όπως εξήγησε «οι τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι εκείνες που ζουν και βιώνουν άμεσα τα προβλήματα παρά η κεντρική κυβέρνηση».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάλεσε «όλα τα κόμματα να αφουγκραστούν και τις ανησυχίες των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε επιτέλους το συντομότερο να γίνει κατορθωτή η μεταρρύθμιση προκειμένου να έχουμε καλύτερες συνθήκες για τους Δήμους και τις Κοινότητες μας, ιδιαίτερα για τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που θέλουν να εκτελέσουν έργα και εξαρτώνται πάντα δυστυχώς από το Κέντρο και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικό κράτος. Έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της κυβέρνησης προς τις ομάδες τοπικής δράσης είναι και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάϊο, σύμφωνα με την οποία έχει εγκριθεί πλέον και επίσημα η συμμετοχή των Κοινοτήτων στις Αναπτυξιακές Εταιρείες".

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση «πως με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στις Κοινότητες να επωφεληθούν από την αξιοποίηση διαθέσιμων κονδυλίων από την εφαρμογή Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία στοχεύουν στην τοπική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου».
 
Παράλληλα ως κυβέρνηση, ανέφερε ο ΠτΔ «στοχεύουμε στην ενίσχυση του πληθυσμού της υπαίθρου και ιδιαίτερα των νέων» εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά το 1970 «μετά που παρατηρείτο μια φυγή και μια εκκένωση της Κοινότητας, παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα των φιλοπρόοδων μέτρων που λήφθηκαν, αύξηση του πληθυσμού από 120 σε 400. Ευελπιστώ ότι με τα έργα που γίνονται, με τα κίνητρα που δίνονται θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επάνοδος κατοίκων».
 
Προκειμένου να υποβοηθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση, συνέχισε «έχουμε πάρει μια σειρά αποφάσεων» αναφέροντας ενδεικτικά «την εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 1420, που στόχο έχει ακριβώς την υποβοήθηση ανάπτυξης των Κοινοτήτων, την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς των θερέτρων της υπαίθρου προωθώντας τον αγροτουρισμό» προσθέτοντας πως εντός των επόμενων εβδομάδων «πρόκειται να εξαγγείλουμε και συγκεκριμένα κίνητρα για να προωθηθεί ο αγροτουρισμός, είτε με παροχή κάποιων επιπλέον οικονομικών κινήτρων στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η προώθηση προς αυτό τον τομέα, η στήριξη των τοπικών αρχών για ανάπτυξη κα αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, την εθνική πιστοποίηση και την προβολή παραδοσιακών προϊόντων, την επιχορήγηση μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, την οικονομική ενίσχυση για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και την κατάρτιση νέων και γυναικών της υπαίθρου».

Ο ΠτΔ διαβεβαίωσε ακόμα ότι «κορυφαία προτεραιότητα μας και στόχος είναι η ευημερία των πολιτών στηρίζοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδυναμώνουν τις σχέσεις της κεντρικής με την τοπική διοίκηση και αναβαθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’αυτό και δεν θα σταματήσουν οι σχεδιασμοί και ο προγραμματισμός νέων έργων σε Δήμους και Κοινότητες ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους».
 
Μετά τα εγκαίνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε το θεμέλιο λίθο της Β Φάσης τοπιοτέχνησης του περιβάλλοντα χώρου της Πλατείας Σκαρίνου.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον