Πήγαινε-έλα ζήτησε από τον Γκουτέρες ο Αναστασιάδης

Την εισήγηση για διπλωματία του πήγαινε-έλα κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να αξιολογήσει αν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Η πρόταση αυτή κατατέθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Γκουτέρες τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Πρέσβης της Εσθονίας με αφορμή την Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας,
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι παρά την απογοήτευση μετά το Κραν Μοντάνα, η ε/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία από το σημείο που διακόπηκε, κάτι που όπως ανέφερε, το έχει ήδη μεταφέρει στον Γ.Γ.
 
«Το τέλος της Διάσκεψης δεν είναι το τέλος της διαδικασίας για εμάς» είπε ο Πρόεδρος.
 
Συμπλήρωσε ότι για να αποφευχθεί η επανάληψη των λαθών του παρελθόντος, πριν την σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής προετοιμασία, που θα επιτρέψει στις πλευρές να καταθέσουν τις προτάσεις τους γραπτώς, ακόμη και υπό επιφύλαξη, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες θα έχουν θετική κατάληξη.
 
«Ως εκ τούτου, η εισήγηση που υπέβαλα στον ΓΓ του ΟΗΕ είναι η εμπλοκή σε μια διπλωματία του πήγαινε-έλα, είτε από τον ΟΗΕ είτε μέσω γνωστών προσωπικοτήτων ή ακόμη και από τρίτες χώρες οι οποίες είναι γενικώς αποδεκτές από όλα τα μέρη ως αμερόληπτες, όπως είναι συνολικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε.
 
Κάτι τέτοιο, είπε, θα επιτρέψει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ να διακριβώσει και να αξιολογήσει τη θέση και τις προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών και να αξιολογήσει εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Ως προς τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν συμμερίστηκε δυστυχώς τον στόχο για μετατροπή της Κύπρου σε ένα πλήρως ανεξάρτητο, φυσιολογικό και κυρίαρχο ομοσπονδιακό κράτος.
 
Μιλώντας εξάλλου για την εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Λευκωσία με χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Λιβάνου.
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στην επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και στην τριμερή συνάντηση που θα ακολουθήσει την επόμενη, στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
 
«Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης και τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της άμεσης περιοχής μας, προς όφελος των λαών μας» είπε.
 
Ακόμη, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε πριν από λίγες μέρες με τον υπό παραίτηση Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, λέγοντας ότι «επανέλαβε ότι η Κύπρος, ως πραγματική φίλη χώρα του Λιβάνου, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει».
 
Είπε επίσης ότι «είμαστε δεσμευμένοι στη στήριξη της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της σταθερότητας του Λιβάνου».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα προς την βαθύτερη ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας».
 
Η Κύπρος, ως ένα από τα 23 κράτη μέλη που υπέγραψαν την κοινή ειδοποίηση, συνέχισε, «έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμη και ικανή να συνεισφέρει με συγκεκριμένο τρόπο στην αναζήτηση για ασφάλεια, αποτελώντας μέρος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής αμυντικής ομάδας».
 
Αναφερόμενος στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες μέχρι τον Δεκέμβρη, ώστε να προχωρήσει η επόμενη φάση και να αρχίσει η οικοδόμηση της μελλοντικής σχέσης με το ΗΒ.
 
«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας σημαντικός εταίρος και έτσι θα πρέπει να παραμείνει» είπε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος στηρίζει «μια στενή και κατά το δυνατόν ισχυρή μελλοντική σχέση, με πολυεπίπεδη συνεργασία».
 
Ακόμη, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη Σύνοδο για δίκαιες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, λέγοντας ότι ήταν αδύνατο να παραστεί λόγω προβλήματος με τις αεροπορικές ανταποκρίσεις.
 
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Πρόεδρος Γιούνκερ, ο Πρόεδρος Ταγιάνι και ο Πρωθυπουργός [της Εσθονίας] Ράτας θα υπογράψουν τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια τελετής στο Γκέτεμποργκ» είπε ο Πρόεδρος ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Εσθονική Προεδρία της ΕΕ θα συνεχίσει με τον ίδιο δυναμισμό έως την ολοκλήρωσή της.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον