Πέντε υποψήφιοι για την Προεδρία, τρεις σχολές σκέψης για το Κυπριακό

Εν μέσω της έντονης συζήτησης που αναπτύσσεται τις τελευταίες ήμερες όσον αφορά το Κυπριακό και πώς θα το χειριστούν σε περίπτωση εκλογής τους οι διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο REPORTER καταγράφει τις βασικές θέσεις και πυλώνες στρατηγικής των πέντε βασικών υποψηφίων(σ.σ. όλων όλοι στηρίζονται από κόμματα με κοινοβουλευτική παρουσία).
 
Όπως προκύπτει από τις θέσεις τους-γραπτώς και προφορικώς διατυπωθείσων-, οι προσεχείς προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εκλογές πέντε υποψηφίων και συνάμα τριών σχολών σκέψης στο Κυπριακό, καθώς:
 
Πρώτο: Ο Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς διεκδικούν τη ψήφο του λαού με προμετωπίδα για λύση του Κυπριακού τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
 
Δεύτερο: Οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας προτάσσοντας νέες στρατηγικές με στόχο την πρόκληση κόστους στην Τουρκία.
 
Τρίτο: Ο Χρίστος Χρίστου διεκδικώντας λύση στη βάση του Ενιαίου Κράτους.      
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης
Δεδηλωμένη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και υποψήφιου για επανεκλογή Νίκου Αναστασιάδη, είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα το περασμένο καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί επαρκής προετοιμασία και θα υπάρχουν απτές ενδείξεις πως η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε ουσιαστικές υποχωρήσεις στο θέμα των στρατευμάτων και της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος για άμεση επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς συζήτηση των εκκρεμούντων ζητημάτων των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.  
 
Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά στις εσωτερικές πτυχές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων στο Κρανς Μοντάνα που ικανοποιούν εν πολλοίς αξιώσεις της τ/κ πλευράς, τις οποίες ωστόσο ακολούθως απέσυρε ως αποτέλεσμα της μη ικανοποίησης των θέσεων της ε/κ πλευράς στις διεθνείς πτυχές.
 
Ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης από τον Νίκο Αναστασιάδη αναδεικνύεται το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον Γ.Γ. στο Κρανς Μοντάνα και το οποίο σε σημαντικό βαθμό προσεγγίζει τις θέσεις της δικής μας πλευράς σε ό,τι αφορά τη διεθνή πτυχή του προβλήματος.
 
Υπενθυμίζεται πως αναφορικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει την πεποίθηση ότι «πρέπει ν’ αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση του υφιστάμενου».
 
Αναγνωρίζει, ταυτόχρονα, πως χρειάζεται να τερματιστεί το Δικαίωμα Επέμβασης και η Συνθήκη Εγγυήσεων, και ότι χρειάζεται ν’ αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα, ώστε όλοι οι Κύπριοι να αισθάνονται ασφάλεια.
 
Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας, χρειάζεται ένας γρήγορος μηχανισμός εφαρμογής, ξεκαθαρίζοντας πως οι σημερινοί εγγυητές δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τον εαυτό τους.
 
Αναφορικά με τα στρατεύματα, ο κ. Γκουτέρες υποδεικνύει πως χρειαζόμαστε δραστική μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα της λύσης, και στη συνέχεια σταδιακή απομάκρυνσή στα πλαίσια ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος μέχρι να φθάσουν στους αριθμούς της παλαιάς Συνθήκης Συμμαχίας.
 
Ανοικτό αφήνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα επανεξέτασης ή οριστικής κατάληξης, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό, όπως και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο(σ.σ. Πρωθυπουργών).
  
Ο Σταύρος Μαλάς
Ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ υποψήφιος Σταύρος Μάλας έδωσε το στίγμα του πώς σκοπεύει να κινηθεί σε περίπτωση εκλογής του, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε μόλις χθες.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Μαλάς, θα υιοθετήσει τη διαδικασία που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην πρόσφατη Έκθεση του, χωρίς προτάξεις και προϋποθέσεις, προβαίνοντας στις εξής πιο κάτω κινήσεις:
 
• Θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί με σκοπό την προετοιμασία κατά τρόπο συγκεκριμένο και περιεκτικό, προκειμένου να ζητήσουν επανέναρξη της διαδικασίας.
 
• Θα απαιτήσει εκ νέου επιβεβαίωση ότι η διαδικασία παραμένει κυπριακής ιδιοκτησίας.
 
• Θα δεχτεί ανεπιφύλακτα τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχιστεί απ’ εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντάνα και θα απαιτήσει από την τουρκοκυπριακή ηγεσία να πράξει το ίδιο.
 
•Θα συζητήσει κατά τρόπο αλληλοσυνδεδεμένο τα εναπομείναντα βασικά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής όπως τα έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος
Με λάβαρο τη «Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού», ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα προχωρήσει σε περίπτωση εκλογής του στις εξής ενέργειες, όπως αυτές περιγράφονται κατά λέξη στο Κεφάλαιο 7 της Νέας Στρατηγικής υπό τον τίτλο «Βασικές πτυχές της Νέας Στρατηγικής»:
 
*Τοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όπως ορίζονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε.
 
*Απόσυρση των επικίνδυνων υποχωρήσεων και απόρριψη των απαράδεκτων συγκλίσεων Αναστασιάδη και Χριστόφια.
 
*Νέα διαπραγματευτική τακτική που θα προτάξει τα κεφάλαια ζωτικού ενδιαφέροντος του Κυπριακού Ελληνισμού.
 
*Απεμπλοκή από το εθνικά επιζήμιο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης (λόγω της απουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της παρουσίας των δύο κοινοτήτων).
 
*Καταπολέμηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη, καθώς και αποτροπή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.
 
*Πλήρη αξιοποίηση του ευρωπαϊκού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας επί του συνολικού φάσματος των Τούρκο-Ευρωπαϊκών σχέσεων και όχι μόνο επί της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας.
 
*Αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας, μέσω της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.
 
*Ταχύτατη εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω σε πρώτη φάση των τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αίγυπτο και την κατασκευή, εφόσον ανευρεθούν νέα κοιτάσματα, του αγωγού East Med προς την Ελλάδα και την Ιταλία.
 
*Αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τους Υδρογονάνθρακες για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στήριξης των προσφύγων ώστε να μην προσφεύγουν στη ψευδό επιτροπή περιουσιών των Κατεχομένων.
 
*Τερματισμός της μυστικής διπλωματίας και της διαπραγματευτικής συσκότισης μέσα από τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και μέσα από την επέκταση της συζήτησης εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων και των αρμοδίων επιτροπών της.
 
*Δομική αναβάθμιση και ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, ως καθοριστικού παράγοντα αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.
 
*Αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των Βρετανικών βάσεων με τελικό στόχο την κατάργηση τους.
 

Ο Γιώργος Λιλλήκας
Με δική του νέα Στρατηγική λύσης διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Γιώργος Λιλλήκας, βασική φιλοσοφία της οποίας είναι από τη μια να ενισχύσει ποικιλοτρόπως την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διαπραγματευτική της θέση, ενώ από την άλλη να καταστήσει την κατοχή ασύμφορη στην Τουρκία.
 
Εκτιμώντας πως σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών στο αμέσως επόμενο διάστημα, η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τις τελευταίες προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο στα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων η πίεση να μεταφερθεί στην ελληνική πλευρά για ένα συμβιβασμό, στη λογική της «μέσης γραμμής», που θα επιτρέπει, όμως, στην Τουρκία να διατηρήσει τα «προνόμια» που θεωρεί ότι εξασφάλισε στην Κύπρο, ο Γιώργος Λιλλήκας θεωρεί πως για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και εφαρμογή μιας στρατηγικής και ευρύτερα για την ασφάλεια, την επιβίωση και ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σημαντική η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων επί των ακολούθων:
 
1. Η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική αδιαλλαξία και τους στόχους που η Τουρκία θέλει να πετύχει μέσα από τη λύση.
 
2. Η ακολουθούμενη πολιτική οδήγησε σε ένα νέο αδιέξοδο. Επιμονή στην ίδια πολιτική, είτε θα αναπαράγει αδιέξοδα, διαιωνίζοντας τη διχοτόμηση, είτε θα οδηγήσει σε λύση τουρκικών προδιαγραφών.
 
3. Η Τουρκία δεν κόπτεται για συμβιβασμούς στην Κύπρο. Για να αλλάξει πολιτική θα πρέπει, είτε με την πολιτική μας να επηρεάσουμε δυσμενώς άλλους στρατηγικούς της στόχους, είτε να διαφοροποιήσουμε τη στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι της κατοχής και της Τουρκίας, είτε να στρέψουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα κατά της τουρκικής πολιτικής.
 

Ο Χρίστος Χρίστου
Με πάγια θέση τη λύση του Κυπριακού στη βάση του Ενιαίου Κράτους διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, τασσόμενος εναντίον οποιασδήποτε μορφής Ομοσπονδίας.
 
Θέση του κ. Χρίστου είναι η επιστροφή στο συνολικό καθεστώς προ του 1974 και συνομιλίες για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέσα στην ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μία και ενιαία.
 
Για το ΕΛΑΜ και τον πρόεδρό του θα πρέπει:
 
*Να υπάρξει επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
 
*Άμεση διακοπή των συνομιλιών στη βάση που διεξάγονται σήμερα και καταγγελία διεθνώς των συμφωνιών που προνοούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
 
*Εκπόνηση μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής με στόχο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρά φύση συνεργασίες ακόμα και μ’ εκπτώσεις-υπερβάσεις στον δεύτερο γύρο
 

Δειτε Επισης

LIVE/Χρίστου: Στις εννέα Ιουνίου έχουμε ραντεβού με την ιστορία
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις