Σταύρος Μαλάς: Έτσι θα πετύχω επανέναρξη των συνομιλιών

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί προκειμένου να επιτύχει επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού, ανέπτυξε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μάλας.
 
Όπως είπε, άμεση και αποφασιστική θα είναι η δική του αντίδραση μετά την εκλογή του, με την υιοθέτηση της διαδικασίας που προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην πρόσφατη Έκθεση του, δίχως προτάξεις και προϋποθέσεις.
 
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση εκλογής του ο Σταύρος Μαλάς:
 
• Θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον κ. Ακιντζί με σκοπό την προετοιμασία κατά τρόπο συγκεκριμένο και περιεκτικό, προκειμένου να ζητήσουν επανέναρξη της διαδικασίας.
 
• Θα απαιτήσει εκ νέου επιβεβαίωση ότι η διαδικασία παραμένει κυπριακής ιδιοκτησίας.
 
• Θα δεχτεί ανεπιφύλακτα τη θέση του Γ.Γ. ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά και θα απαιτήσει από την τουρκοκυπριακή ηγεσία να πράξει το ίδιο.
 
«Αυτό», εξήγησε ο υποψήφιος Πρόεδρος, «σημαίνει διαφύλαξη των υφιστάμενων συγκλίσεων, του πλαισίου Γκουτέρες και του Μηχανισμού Εφαρμογής της Λύσης».
 
«Υπενθυμίζω», συνέχισε, «ότι το πλαίσιο Γκουτέρες καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα επεμβατικά δικαιώματα και ζητά επιστροφή της Μόρφου. Ο δε μηχανισμός αναθέτει την ευθύνη της εφαρμογής στα Ηνωμένα Έθνη αποκλείοντας τις εγγυήτριες δυνάμεις και δίνοντας τους μόνο συμβουλευτικό ρόλο».
 
•Θα συζητήσει κατά τρόπο αλληλοσυνδεδεμένο τα εναπομείναντα βασικά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, όπως ζητά να πράξουμε και όπως τα έχει καθορίσει ο Γ.Γ.
 
«Είμαι πεπεισμένος», υπογράμμισε ο κ. Μαλάς, «ότι εφόσον καταλήξουμε σε αυτά, ανοίγεται η προοπτική για συνολική επίλυση του Κυπριακού,  στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
 
«Το μέλλον», κατέληξε, «δεν μπορεί να καθορίζεται από προεκλογικές σκοπιμότητες. Εγώ δεν πρόκειται να αποδράσω από τις διαπραγματεύσεις.
 
Αντίθετα,  θα αξιοποιήσω τη στήριξη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, της Ε.Ε., της Βρετανίας και φυσικά της Ελλάδας για τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης.
 
Δεν θα πλειοδοτήσω με δήθεν ‘’νέες’’ στρατηγικές που πτώχευσαν εδώ και δεκαετίες και αν εφαρμοστούν δεν θα μπορέσουν καν να οδηγήσουν σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η ευκαιρία που χάθηκε στο Κραν Μοντανά δεν θα επιτρέψω να αποδειχθεί και η τελευταία.
 
Δηλώνω έτοιμος, διεκδικητικά και αποφασιστικά, να αναλάβω  το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί, γνωρίζοντας επακριβώς τί πρέπει να πράξω. Καλώ και την άλλη πλευρά πράξει το ίδιο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνολική και σύντομη επίλυση του Κυπριακού».
 
 

Δειτε Επισης

Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»