Επτά άμεσα μέτρα για μείωση της ανεργίας παρουσίασε ο Γιώργος Λιλλήκας

Επτά άμεσα μέτρα για μείωση της ανεργίας παρουσίασε, σήμερα Τρίτη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είπε ότι «το πρόβλημα της ανεργίας για να λυθεί θα πρέπει να πετύχουμε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» κάτι που απαιτεί τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων.
 
Μιλώντας σε Διάσκεψη Τύπου, ο κ. Λιλλήκας, είπε πως η πρώτη του εισήγηση είναι η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού, αναφέροντας ότι «σήμερα υπάρχει κατώτατος μισθός για οκτώ επαγγέλματα και θα επεκταθεί για όλα, ενώ, ο κατώτατος μισθός θα είναι ανάλογος της δυσκολίας των επαγγελμάτων και των ακαδημαϊκών προσόντων που απαιτούνται.
 
Πρόσθεσε ότι αυτό  θα έχει ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των νέων και τη μείωση αριθμού ξένων εργατών και επιπρόσθετα δεν θα επιτρέπεται στους εργοδότες να εργοδοτούν ξένους ή κοινοτικούς εργαζομένους με εξευτελιστικούς μισθούς αποκλείοντας τους Κύπριους εργαζόμενους.
 
Η δεύτερη πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα αφορά την κατοχύρωση επαγγελματικών προσόντων «κάτι που θα περιορίσει τον αριθμό των ανειδίκευτων κοινοτικών εργαζομένων, αφού οι ευρωπαϊκές οδηγίες επιτρέπουν σε κάθε κράτος μέλος να καθορίσει επαγγελματικά προσόντα τα οποία θα πρέπει να πληροί κάποιος κοινοτικός για να εργαστεί», όπως ο ίδιος είπε.
 
Στις εισηγήσεις του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνονται και «οι πρόωρες αφυπηρετήσεις από το Δημόσιο και την Εκπαίδευση και κατάργηση της αποκοπής της σύνταξης κατά 12% για όσους αφυπηρετούν πριν τα 65 χρόνια κάτι που θα επιτρέψει σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών να πάρουν πρόωρη αφυπηρέτηση, ανοίγοντας θέσεις για νέους επιστήμονες».
 
Από τον Γιώργο Λιλλήκα προτείνεται επίσης  η απόκτηση δύο χρόνων εμπειρίας και απασχόλησης με την εφαρμογή ειδικού προγράμματος από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, με επιδότηση μισθού για εργοδότηση δύο χρόνων, για νέους επιστήμονες, οι οποίοι το διάστημα αυτό θα αποκτήσουν σημαντική εμπειρία, ενώ  ο εργοδότης θα έχει περισσότερες πιθανότητες να τον διατηρήσει ως υπάλληλο.
 
Στις προτάσεις για μείωση της ανεργίας προβλέπεται η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων η επαναφορά των οποίων θα γίνει,  όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, «με ελκυστικά κίνητρα και επιδοτήσεις για να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι για το εκλογικό του επιτελείο και τον ίδιο προσωπικά, σημαντική θεωρείται η εισαγωγή νέου σχεδίου νεανικής επιχειρηματικότητας που θα στοχεύει στην επιδότηση από το κράτος νέων οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η επιδότηση θα φτάνει μέχρι το 75% της αναγκαίας επένδυσης, με ανώτατο όριο τα 100 χιλιάδες ευρώ.

Ο Γιώργος Λιλλήκας εισηγείται και τον τερματισμό της εργοδότησης συνταξιούχων με συμβόλαια συνταξιούχων, στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, τις θέσεις εργασίας των οποίων θα καλύπτουν νέοι.

Τέλος, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρεται στην ανάγκη για πάταξη  της αδήλωτης εργασίας, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί, όπως είπε, «με αύξηση των ποινών με εξώδικα για όσους εργοδοτούν παράνομα» και με την πρόνοια ότι οι έλεγχοι για περιστατικά αδήλωτης εργασίας  θα διενεργούνται από νέους άνεργους επιστήμονες με συμβόλαια.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία