Τα αποτελέσματα της τριμερούς των ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

Πέραν των κοινών τους συμφερόντων, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.
 
Σε δηλώσεις του στην Αθήνα, μετά το πέρας της πρώτης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι «όραμά μας είναι να μετατρέψουμε σταδιακά την ευρύτερη γειτονιά μας από ζώνη συγκρούσεων και απειλών, σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας».
 
«Ο δρόμος αυτός που έχουμε ανοίξει σήμερα, θα αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για τις χώρες μας αλλά την ίδια ώρα θα συμβάλει στο να γίνει ευρύτερα κατανοητό, πως στη σημερινή εποχή και ειδικά σε αυτή εδώ τη γειτονιά, δεν έχουν θέση ούτε οι απειλές, ούτε η δημιουργία εντάσεων» καθώς «ο μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος της συνεργασίας, της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού» πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και ο συντονισμός των τριών χωρών με στόχο την προαγωγή συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
            
Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη, η αμυντική συνεργασία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα, ειδικά σε μια ταραγμένη περιοχή, με αυξημένες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία, η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση.
  
Αναφέρθηκε εξάλλου στην προαγωγή συνθηκών ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ενεργειακές προοπτικές που υπάρχουν για την Ανατολική Μεσόγειο.
                              
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος στηρίζει και ενισχύει τον άξονα αυτό σταθερότητας, ως συνεισφορέας ασφάλειας αλλά και ως κόμβος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
  
Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, στη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φάσμα της τριμερούς συνεργασίας και πώς αυτή μπορεί να επεκταθεί και να αξιοποιήσει συνέργειες και ευκαιρίες για κοινή δράση.
 
«Η διαχρονική συνεργασία και επικοινωνία των λαών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική για την πρόοδο, την ευημερία και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι όποτε αυτή η επικοινωνία εμποδιζόταν από εξωγενείς παράγοντες, όλη η περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηριζόταν από επιβράδυνση και στασιμότητα που ορισμένες φορές κατέληγαν σε συγκρούσεις.
 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη διατήρηση και τη διεύρυνση της σχέσης ασφάλειας και ευημερίας. Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι οι τρεις χώρες με πλήρη επίγνωση αυτών των δεδομένων αποφάσισαν να αναπτύξουν μια ανοικτή τριμερή συνεργασία η οποία θα προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή.
 
ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες