Με τις υπολογιστικές ανά χείρας-Κρίσιμο 40ημερο για τη δυναμική των υποψηφίων

Κρίσιμο ως προς τις επιδόσεις των υποψήφιων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου, κρίνεται από πολιτικούς αναλυτές το διάστημα που απομένει μέχρι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
 
Όπως εκτιμούν, ο επόμενος περίπου ενάμιση μήνας αναμένεται να καταδείξει πολλά ως προς τις δυνάμεις έκαστου των υποψηφίων, αφού από τη δυναμική που θα μπορέσουν να έχουν μέχρι τότε αναπτύξει, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και ο βαθμός της τελικής ώθησης που θα μπορέσουν να έχουν στην αντίστροφη μέτρηση του τελευταίου ενός μήνα, δηλαδή του Ιανουαρίου, προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους τους.
 
Το μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τον πρώτο γύρο εστιάζεται, όπως δείχνουν και οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και, είτε είδαν είτε δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, στο ποιος εκ των Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου θα συνοδεύσει τον Νίκο Αναστασιάδη στη δεύτερη Κυριακή.
 
Στην παρούσα χρονική στιγμή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι αυτός που δείχνει βάσει των διαφόρων μετρήσεων να διατηρεί προβάδισμα για να περάσει στη δεύτερη Κυριακή, χωρίς όμως το προβάδισμά του αυτό να θεωρείται απαγορευτικό για τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ υποψήφιο, ώστε να ελπίζει σε ανατροπή των δεδομένων και εξασφάλιση του δεύτερου εισιτηρίου του δευτέρου γύρου.
 
Σύμφωνα με τους ίδιους πολιτικούς αναλυτές, αν οι αποστάσεις που χωρίζουν σήμερα τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά παραμένουν έως το τέλος του Δεκέμβρη ως έχουν, τότε τις τελευταίες 28 ημέρες που θα έχουν απομείνει μέχρι τις  εκλογές, οι δύο υποψήφιοι θα μετρήσουν κυριολεκτικά τις αντοχές τους και ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει η πρόκριση στην δεύτερη Κυριακή να παιχθεί ψήφο με ψήφο.
 
Είναι γι’ αυτό, που όπως εξηγούν γνώστες του αντικειμένου(σ.σ. και όπως έχει προαναφερθεί), ο περίπου ενάμιση μήνας που απομένει μέχρι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι κρίσιμος και καθοριστικός, καθότι το διάστημα αυτό θα διαμορφώσει εν πολλοίς τους συσχετισμούς δυνάμεων, και πολύ περισσότερο τη δυναμική, με την οποία ο κάθε υποψήφιος(σ.σ. όχι μόνο Μαλάς και Παπαδόπουλος) θα επιχειρήσει την τελική του επίθεση.
 
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν τον μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων ψηφοφόρων που υπάρχουν και πολλοί από τους οποίους αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν αποφασίσει τον υποψήφιο προς τον οποίον θα κινηθούν, ενώ κλειδί σε σχέση με την προσπάθεια του Σταύρου Μαλά να προσπεράσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο αποτελεί η αποδοτικότητα της επιχείρησης συσπείρωσης που καταβάλλει και θα εντατικοποιήσει το ΑΚΕΛ ενόσω πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών.
 
Όσον αφορά τον Νίκο Αναστασιάδη, μπορεί η παρουσία του στην δεύτερη Κυριακή να θεωρείται εξασφαλισμένη, ωστόσο στο επιτελείο του ουδόλως παραγνωρίζουν την αξία της εξασφάλισης του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού κατά τον πρώτο γύρο, καθότι-όπως υποδεικνύουν- διαφορετικά θα είναι να ξεκινά για παράδειγμα με ένα 35+ τη Δευτέρα το πρωί και διαφορετικά με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται ή το χειρότερο δεν θα αγγίζει την εκλογική δύναμη του αποδυναμωμένου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ΔΗΣΥ.   
 
Από την εξίσωση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών δεν πρέπει να παραγνωρίζονται φυσικά και οι άλλες δύο υποψηφιότητες του παζλ των αποκαλούμενων βασικών υποψηφιοτήτων, αυτές του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα και του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας δείχνει ικανός να εξασφαλίσει ένα εξαιρετικά σημαντικό, τηρουμένων των αναλογιών, ποσοστό(σ.σ. φαίνεται να κινείται μεταξύ 5%-8%), ενώ ο Χρίστος Χρίστου δείχνει ικανός όχι απλώς να συσπειρώσει το ΕΛΑΜ(σ.σ. που με 3,7% στις βουλευτικές εκλογές του 2016 κατάφερε να εισέλθει για πρώτη φορά στη Βουλή), αλλά ακόμα και να ξεπεράσει αισθητά το ποσοστό αυτό, εδραιώνοντας για τα καλά το Κίνημα του οποίου ηγείται στον κομματικό χάρτη της χώρας και καθιστώντας το ΕΛΑΜ-μάλλον οριστικά- σε μια καθ’ όλα υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.     
 
 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου