Τα συνδικάτα στη δίνη των προεδρικών εκλογών

Συνέχεια στη συνήθη πρακτική των συνδικαλιστικών κινημάτων στην Κύπρο να παίρνουν θέση στις κατά καιρούς εκλογικές αναμετρήσεις για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να καλούν τα μέλη τους να ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο ήρθε να δώσει ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών η απόφαση της ΠΕΟ να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά.
 
Πρόκειται για φυσιολογική και αναμενόμενη απόφαση, καθότι διαχρονικά-όπως είναι λογικό- η ΠΕΟ στηρίζει τους υποψήφιους του ΑΚΕΛ, ενώ και η ΣΕΚ στο παρελθόν δεν έμεινε αμέτοχη σε ό,τι αφορά προεδρικές εκλογές και τη στήριξή της σε υποψήφιους της Δεξιάς.
 
Το 2013, η ΣΕΚ κάλεσε τα μέλη της και τους πολίτες να ψηφίσουν τον Νίκο Αναστασιάδη θεωρώντας ότι «αυτή την ώρα που ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, τόσο για το κυπριακό πρόβλημα όσο και για την οικονομία, ο τόπος χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συσπείρωση, συνένωση δυνάμεων όλων των φορέων και όλων των παραγωγικών τάξεων του πληθυσμού, όραμα, ελπίδα και προοπτική».
 
Ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Ιανουαρίου πάντως, η ΣΕΚ δεν αναμένεται τουλάχιστον στον πρώτο γύρο να τοποθετηθεί, αφού η παρουσία πέραν του ενός υποψηφίου από τον χώρο της Δεξιάς θα δυσκόλευε για ευνόητους λόγους πιθανή λήψη απόφασης της συντεχνίας προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κάτι, ωστόσο, που δεν αποκλείεται να πράξει υπό προϋποθέσεις στον δεύτερο γύρο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως και στις προεδρικές εκλογές του 2008 η ΣΕΚ δεν πήρε θέση στον πρώτο γύρο, με ανθυποψήφιους τους Τάσσο Παπαδόπουλο και Ιωάννη Κασουλίδη, τασσόμενη στην δεύτερη Κυριακή υπέρ του κ. Κασουλίδη όταν έμεινε με αντίπαλο τον Δημήτρη Χριστόφια.  
 
Θέση υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου, και συγκεκριμένα υπέρ του Γιώργου Λιλλήκα, έλαβε στις προεδρικές εκλογές του 2013 εξάλλου η ΔΕΟΚ,  καλώντας τα μέλη της και τους εργαζόμενους «να ενισχύσουν την υποψηφιότητά του με όλες τους τις δυνάμεις». Ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών η ΔΕΟΚ αναμένεται να βγει αυτή τη φορά υπέρ της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου.
 
Όσον αφορά την απόφαση της ΠΕΟ για στήριξη της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά, σε ανακοίνωσή της κοινοποιεί την απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι σημαντικές και καθοριστικές για την πορεία του τόπου μας.
 
Προσθέτει ότι δεν μένει αμέτοχη και ουδέτερη σ’ ότι αφορά τις προεδρικές εκλογές διότι από το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαρτάται και η πορεία του Κυπριακού και η πορεία στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και στην εσωτερική διακυβέρνηση.
 
 Η ΠΕΟ αναφέρει ότι «στο Κυπριακό, μετά την κατάρρευση στο Κρανς Μοντάν ακόμα ενός κύκλου διαπραγμάτευσης, ο κίνδυνος περαιτέρω εδραίωσης της κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης γίνεται ακόμα πιο ορατός.
 
«Δυστυχώς για τη κατάληξη στο Κρανς Μοντανά πέραν από τις δεδομένες ευθύνες της τουρκικής πλευράς, ρόλο έπαιξαν και οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη και ιδιαίτερα οι παλινδρομήσεις του και η έλλειψη σταθερότητας και αποφασιστικότητας στη διαχείριση της κρίσιμης αυτής διαπραγμάτευσης», εκτιμά η ΠΕΟ.
 
 «Είναι φανερό», υποστηρίζει, «ότι ο Πρόεδρος και η διακυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, έβαλαν ψηλότερα στις προτεραιότητες τους τη διατήρηση τους στην εξουσία, σε βάρος του πολιτικού μας προβλήματος».
 
Για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης η ΠΕΟ ισχυρίζεται πως τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ευάλωτοι και μη προνομιούχοι υποφέρουν από τις πολιτικές της λιτότητας, των περικοπών, τις πολιτικές που στηρίζουν τους λίγους.
 
 «Με αυτές τις πολιτικές συμπορεύθηκαν και συντάχθηκαν και ο Νικόλας Παπαδόπουλος και άλλες πολιτικές δυνάμεις που σήμερα ενδύθηκαν τη σημαία της αλλαγής, ενώ ως αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη αυτά τα χρόνια οι φτωχοί έγιναν περισσότεροι και φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι», αναφέρει.
 
Επίσης, σύμφωνα με την ΠΕΟ, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στη κοινωνική ανισότητα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., η αγοραστική αξία των μισθών πήγε 20 χρόνια πίσω, η προσωρινή και μερική απασχόληση υπερδιπλασιάστηκαν και το ποσοστό των ατόμων που ζουν στο όριο της φτώχειας ανήλθε στο 27,7%.
 
«Με βάση τα πιο πάνω», η ΠΕΟ αναφέρει ότι «χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση η οποία να προωθεί πολιτικές που να στηρίζουν τη δίκαιη κατανομή και ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου και να προστατεύει και να σέβεται το δημόσιο χαρακτήρα των οργανισμών κοινής ωφέλειας».
 
Σημειώνει πως «το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Μαλά, αποφασίζει να στηρίξει την υποψηφιότητα του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.
 
Καταλήγοντας η ΠΕΟ αναφέρει ότι η απόφασή της για στήριξη Σταύρου Μαλά πάρθηκε με γνώμονα ότι «οι θέσεις του, τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και στα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους είναι σε κοινή πορεία με τους στόχους και τις επιδιώξεις μας».
 
 
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης