Από τα "στελίφκια" στα …σουβλάκια του ΕΛΑΜ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) είναι το εθνικιστικό κόμμα της Κύπρου. Λιγότερο σκληροπυρηνικοί από τους αδελφούς τους της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, αλλά με παρόμοιες θέσεις και ιδεολογία. Όραμά τους η Ένωση με την Ελλάδα, αλλά προτεραιότητα η επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου. Εκτιμούν ότι η Ένωση θα ήταν εφικτή σε πρακτικό επίπεδο υπό άλλες συνθήκες. Αν η Ελλάδα ήταν πανίσχυρη και με μια εθνική ηγεσία. Απορρίπτουν ισχυρισμούς περί χρηματοδότησης από την Εκκλησία.
 


Στα γραφεία του κόμματος επικρατεί «σπαρτιατική λιτότητα», ενώ στην ερώτηση αν κάνουν στρατιωτική εκπαίδευση, αποφεύγουν να απαντήσουν, λέγοντας: «κάνουμε σουβλάκια». Σύνθημά τους το «‘‘ΑΙΜΑ – ΤΙΜΗ’’, δύο φάροι φωτός, οι οποίοι επάγουν και συνεπάγουν, μια ολόκληρη Στάση Ζωής», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους. Λένε ότι έχουν πάνω από 7.000 ψήφους. Ο μέσος όρος ηλικίας μελών είναι μεταξύ 18 και 40, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτεροι. Σημειώνεται ότι τη νομική διαδικασία εγγραφής του ΕΛΑΜ ως πολιτικού κόμματος είχε αναλάβει ο δικηγόρος τότε Ρίκκος Ερωτοκρίτου (πριν διορισθεί βοηθός γενικός εισαγγελέας). Στον «Ρεπόρτερ» μίλησε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι τον Μάιο το κόμμα θα μπει στη Βουλή.


-Τι κόμμα είναι το ΕΛΑΜ;
Το ΕΛΑΜ είναι εθνικιστικό κίνημα. Προτεραιότητά μας είναι η οικονομία, η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, καθιστώντας το νησί μας ένα αξιοπρεπές κράτος. Η Ένωση είναι επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών. Είναι η ολοκλήρωση όλων των στόχων, αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι αδύναμη χώρα και δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Ναι, είμαστε Έλληνες, δεν ξεχνάμε απολύτως τίποτε, όμως υπάρχουν οι άμεσες προτεραιότητες της επιβίωσής μας.

-Και η Ένωση βρίσκεται ακόμη ψηλά στις προτεραιότητες του κινήματός σας, έτσι δεν είναι;
Είμαστε ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, το οποίο δραστηριοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Εσωτερικών και σκοπός μας είναι να συμμετέχουμε σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες. Τον ερχόμενο Μάιο θα συμμετάσχουμε στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνουν με ένα πλήρες ψηφοδέλτιο 56 ατόμων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην επόμενη σύσταση του κοινοβουλίου θα υπάρχουν ΕΛΑΜίτες βουλευτές.

-Στην περίπτωση που το Κυπριακό λυθεί σύντομα, το πουλί της Ένωσης πετά οριστικά. Εσάς ποια η θέση σας; Διαγράφεται η έννοια της Ένωσης;
Πρώτιστος στόχος είναι η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ελληνικό της χαρακτήρα.


-Μα με τον ελληνικό της χαρακτήρα υπάρχει μετά το 1974…
Θα διαφωνήσω. Θα δουλέψουμε ώστε να μη δοθεί η συγκεκριμένη λύση, διότι σε βάθος δεκαετίας θα τουρκοποιηθεί ο τόπος μας και θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Άγκυρας, ενώ για το μέλλον της Κύπρου θα αποφασίζει ο Ερντογάν.

-Ποια η θέση σας εάν λυθεί το Κυπριακό; Πού πάει η ιδέα της Ένωσης; Το επιστέγασμα πέφτει;
Η επιδίωξή μας θα είναι η προστασία του νέου κράτους. Ούτε πραξικόπημα, ούτε πόλεμοι. Πιστεύω ότι θα έχουμε και πολύ καλύτερο έδαφος για να δουλέψουμε πάνω σε αυτή τη βάση, διότι θα γίνουμε μάρτυρες του αποτυχημένου πειράματος. Η ιδέα της Ένωσης είναι στις καρδιές των ανθρώπων. Όσο έχουμε ανθρώπους που ήταν πρωταγωνιστές αυτών των γεγονότων και όσο έχουμε παιδιά που γαλουχούνται με ελληνική παιδεία, πιστεύω ότι η ιδέα αυτή θα υπάρχει.


-Κάνετε στρατιωτικές ασκήσεις;
Κάνουμε σουβλάκια αν θέλεις. Δεν ισχύουν τα όσα λένε περί μασκοφόρων και κρανοφόρων. Άλλο «κάποια μέλη του ΕΛΑΜ με κράνη» και άλλο «οι ΕΛΑΜίτες με τα κράνη». Το ΕΛΑΜ χρησιμοποίησε κάποιες ομάδες περιφρούρησης για τη φύλαξη των ανθρώπων οι όποιοι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις. Αποτρέψαμε επεισόδια σε πολλές περιπτώσεις. Όμως, ο οποιοσδήποτε επιχειρήσει να εμποδίσει μια νόμιμη εκδήλωση του ΕΛΑΜ, αντιλαμβάνεστε ότι απέναντί του δεν είναι το κατηχητικό. Από τη στιγμή που δεν ενοχλούμε, δεν θέλουμε να μας ενοχλούν.

-Σας στηρίζει οικονομικά η Αρχιεπισκοπή;
Δεν έχουμε δεχθεί οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από την Αρχιεπισκοπή. Δεν υπάρχει καμιά οικονομική συναλλαγή με την Αρχιεπισκοπή. Απλώς, κάποια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος εκφράστηκε θετικά για το ΕΛΑΜ και αν θεωρείτε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του για το Κυπριακό είναι στην ίδια γραμμή με το ΕΛΑΜ, μάλλον ισχύει ακόμη το ίδιο.

-Από πού προέρχονται τα έσοδα του ΕΛΑΜ;
Χρηματοδοτείται από τους ΕΛΑΜίτες, οι οποίοι στηρίζουν το κίνημα, για να διατηρεί τα γραφεία, να προσφέρει κοινωνική βοήθεια και να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες. Και βοηθούμε μόνο Έλληνες, επειδή τους ξένους τούς βοηθά το κράτος.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΜ

Για την παιδεία

«Για το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) μια σωστή εθνική παιδεία είναι αυτή που θα μορφώσει σωστά τις νέες γενιές και θα εμφυσήσει το φρόνημα για την απελευθέρωση του νησιού μας. Απαιτούμε μια παιδεία ελληνοκεντρική, με σεβασμό στους αγώνες των προγόνων μας. Θέλουμε να μεγαλώνουμε Ελληνόπουλα από αγωγή και όχι μόνο από καταγωγή».

Για τους μετανάστες

«Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος κατακλύζεται κυριολεκτικά από λαθραίους μετανάστες. Δυστυχώς στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες, της Ασίας και της Αφρικής, προκαλώντας μια μη αναστρέψιμη δημογραφική, θρησκευτική και πολιτισμική αλλοίωση της πατρίδας μας. Είναι γεγονός πως ο μεγαλύτερος αριθμός των λαθρομεταναστών εισέρχεται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα με τις ευλογίες του τουρκικού στρατού και του ψευδοκράτους».

Για το ζην

«Η ιδεολογία μας αποτελείται από μερικά πολύ βασικά συστατικά, που όμως της επιτρέπουν να επεκταθεί σε όλους τους τομείς του ζην και να επεκτείνει τον εαυτό της στο επίπεδο της βιοθεωρίας της κοσμοθεάσεως».

 
 
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον