Συμπληρώθηκε το παζλ, ανακατεύεται ξανά η τράπουλα των Προεδρικών

Νέα δεδομένα στην ούτως ή άλλως προδιαγραφόμενη αμφίρροπη κούρσα των προεδρικών εκλογών δημιουργεί η οριστικοποίηση του προεκλογικού τοπίου, έπειτα και τη χθεσινοβραδινή απόφαση του ΕΛΑΜ όσον αφορά τον υποψήφιο με τον οποίο θα πορευθεί στις προεδρικές εκλογές.
 
Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΜ αποφάσισε ομόφωνα χθες το βράδυ όπως το Κίνημα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές με τον πρόεδρό του, Χρίστο Χρίστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με υποψήφιο τον Χρίστο Χρίστου στις προεδρικές εκλογές το ΕΛΑΜ

Έτσι, μετά και την απόφαση του ΕΛΑΜ διαμορφώθηκε κατά απόλυτο τρόπο ο προεκλογικός χάρτης, τουλάχιστον αναφορικά με τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα, καθότι δεν απομένει πλέον καμία εκκρεμότητα σε σχέση με τις αποφάσεις τους για τις Προεδρικές.
 
Ο ΔΗΣΥ τρέχει ως γνωστό με την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος επαναδιεκδικεί, το ΑΚΕΛ με τη δοκιμασμένη συνταγή του 2013 που ακούει στο όνομα Σταύρος Μαλάς, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη και Οικολόγοι με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, η Συμμαχία Πολιτών με τον πρόεδρό της Γιώργο Λιλλήκα, ενώ τέλος το ΕΛΑΜ, όπως έχει προαναφερθεί, με τον πρόεδρό του Χρίστο Χρίστου.
 
Ερώτημα που προκύπτει μετά και τη χθεσινοβραδινή απόφαση του ΕΛΑΜ για αυτόνομη κάθοδο με τον πρόεδρο του Κινήματος, αποτελεί ο βαθμός στον οποίο η υποψηφιότητά του αυτή δύναται ν’ ανατρέψει τους μέχρι σήμερα συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στους τέσσερις άλλους βασικούς υποψήφιους, επηρεάζοντας ή και κρίνοντας το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
 
Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οπόταν και εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή, το ΕΛΑΜ είχε εξασφαλίσει 3,7%. Ένα ποσοστό που στο εθνικιστικό κόμμα της Κύπρου βλέπουν-με υποψήφιο τον Χρίστο Χρίστου-  όχι απλώς ως στόχο εφικτό ενόψει προεδρικών εκλογών, αλλά και ως την αφετηρία για κάτι περισσότερο, που θα προσδώσει στο Κίνημα με όλη τη σημασία της έννοιας, ρόλο ρυθμιστικό.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και στις οποίες περιλαμβανόταν υποψηφιότητα από πλευράς ΕΛΑΜ, αποτύπωναν ταυτόχρονη μείωση των ποσοστών του Νικόλα Παπαδόπουλου.
 
Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως η υποψηφιότητα του πρόεδρου του  ΕΛΑΜ είναι δυνατό να παρεισφρήσει και ανάμεσα σε μερίδα των λεγόμενων παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ(σ.σ. της εθνικόφρονας γραμμής), αποσπώντας τουλάχιστον στον πρώτο γύρο ψήφους από τον Νίκο Αναστασιάδη.
 

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ