Σ. Μαλάς:Η διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα

Η διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα και ενόψει των κινδύνων, οι όποιες προεκλογικές σκοπιμότητες θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά από τις επαφές που είχε στην Ελλάδα με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
 
Ο κ. Μαλάς είπε ότι από τις επαφές του στην Ελλάδα διαπίστωσε «για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική ηγεσία και ο ελληνικός λαός στέκονται στο πλευρό της Κύπρου στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας ενώ υπάρχει ευρεία συναντίληψη σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία».
 
Σημείωσε ότι «αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με ευχολόγια και διακηρύξεις για εσωτερική κατανάλωση, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες που να αποσκοπούν σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά».
 
Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Μαλάς, «μπορεί να διασωθεί το κεκτημένο της κατάργησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης, η υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εφαρμογής της λύσης, που διαψεύδει τους φόβους για νέα συνθήκη εγγύησης και επιπλέον, το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας για το εδαφικό, αν δεν είναι ταυτόσημες».
 
Σημείωσε τη «μεγάλη ανησυχία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για το τί πρέπει να γίνει και ιδιαίτερα για την εδραίωση της διχοτόμησης συνεπεία του παρατεταμένου αδιεξόδου».
 
Όπως είπε ο Σταύρος Μαλάς, «όλοι συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση γιατί οι στιγμές είναι πάρα πολύ κρίσιμες και βρισκόμαστε προ των πυλών της διχοτόμησης και θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο συναντίληψης μεταξύ κυπριακής και ελλαδικής πολιτικής ηγεσίας για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στη διαπραγμάτευση του κυπριακού προβλήματος».
 
 Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι «η εμπειρία στο Κυπριακό έχει πολλές φορές αποδείξει ότι όταν υπάρχει στασιμότητα και η Τουρκία είναι αποενοχοποιημένη, αυτό τυγχάνει εκμετάλλευσης από την κατοχική δύναμη για να προωθεί νέα διχοτομικά τετελεσμένα και αυτό κάνει και τώρα η Τουρκία χωρίς να έχει κανένα κόστος».
 
Πρόσθεσε πως «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς δεν της αποδίδει ευθύνες για την αποτυχία του Κρανς Μοντανά και, ακόμα χειρότερα, έχει αποσπάσει επαίνους από το ΓΓ του ΟΗΕ για τη στάση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ως αποτέλεσμα των κακών χειρισμών του Προέδρου Αναστασιάδη».
 
 Ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε «σε φωνές που ήδη ακούγονται για αναβαθμισμένη εκπροσώπηση Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο και άλλα, φαινόμενα που ζήσαμε και στο παρελθόν, όταν εφαρμόζονταν πολιτικές που παραπέμπουν στη λεγόμενη ‘νέα’ στρατηγική του Προέδρου του ΔΗΚΟ και επίσης υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλου».
 
Ερωτηθείς ποιες οι προσδοκίες του από την επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Μαλάς, είπε ότι «θα πρέπει να μας ανακοινώσει ακριβώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τί θα πράξει στη Μόσχα, η οποία ένας σταθερός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πλην όμως πρέπει να βλέπουμε και το διεθνές περιβάλλον».
 
«Κάθε χώρα παίρνει τις αποφάσεις της στα πλαίσια των δικών της γεωστρατηγικών σχεδιασμών και δεν υπάρχουν αγγελικά πλασμένοι καιροί και θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική αποστολή αξιοποιώντας και τη στήριξη της Μόσχας και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε, τέλος ο Σταύρος Μαλάς.

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης