Ισχυρή στήριξη των «28» στην Κ.Δ. και αναφορά Τουσκ στους εγκλωβισμένους

Ειδική αναφορά στην ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την παρενόχληση των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών στα κατεχόμενα, έκανε, στην καταληκτική ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημερώθηκε και συμμερίζεται την ανησυχία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την παρενόχληση της Τουρκίας στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες.
 
Ο Πρόεδρος Τουσκ είχε προηγουμένως μεταφέρει τη συναίνεση των 28 της Ε.Ε. για το γεγονός ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί στις σχέσεις της με την Ε.Ε., όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Κύπρου και της τελωνειακής Ένωσης.
 
Ο κ. Τουσκ ενημέρωσε εξάλλου τον Τύπο πως στη βάση του χθεσινού δείπνου, το Συμβούλιο των 28 ζήτησε από την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για την περικοπή και τον επαναπροσδιορισμό των κοινοτικών προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία.
 
Δήλωσε επίσης ότι θα επιθυμούσε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η ίδια το κάνει πολύ δύσκολο. Σημείωσε δε πως ο σκεπτικισμός για την Τουρκία χθες ήταν πάρα πολύ έντονος.

Είπε επίσης ότι η Ε.Ε. θέλει να αφήσει την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία, αλλά η πραγματικότητα στη χώρα το καθιστά πολύ δύσκολο. Σημείωσε δε ότι ο σκεπτικισμός για την Τουρκία χθες ήταν πολύ έντονος στη διάρκεια του δείπνου των 28.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. δήλωσε: «Τέλος, το αποτέλεσμα της συζήτησής μας χθες το βράδυ για την Τουρκία: Αναθέσαμε στην Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής και αναπροσανατολισμού των προενταξιακών κονδυλίων.
 
Θέλουμε να διατηρήσουμε την πόρτα ανοιχτή στην Άγκυρα, αλλά η σημερινή πραγματικότητα στην Τουρκία το καθιστά δύσκολο».
 
«Κατέστη σαφές επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται όλα τα κράτη μέλη στη σχέση της με την Ε.Ε., ακόμη και όταν πρόκειται για την εφαρμογή της υπάρχουσας τελωνειακής ένωσης», πρόσθεσε.
 
«Επιπλέον, ακούσαμε τις ανησυχίες του Προέδρου Αναστασιάδη για τις ενέργειες της Τουρκίας έναντι των Ελληνοκυπρίων και των Μαρωνιτών», κατέληξε με τη δήλωσή του.
 
 

Δειτε Επισης

Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών