Σε μια νέα προσπάθεια για το Κυπριακό η ΕΕ θα είναι πρώτη εκεί

Η ΕΕ θα είναι πρώτη εκεί σε μια νέα προσπάθεια λύσης, τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ήταν ουσιαστικός. «Πρώτοι θα είμαστε και πάλι εκεί μόλις οι Κύπριοι και ο ΟΗΕ ξεκινήσουν και πάλι», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη «δεν θα παίξει ποτέ το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών».  
 
Απαντώντας σε ερώτηση διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος της ΕΕ στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν ποτέ  ρόλος «συμβολαιογράφου» αλλά ουσιαστικός.
 
Αναφερόμενος στο θέμα του Σένγκεν σε σχέση με την Κύπρο και την ένταξη της ή όχι, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «με λύση (σσ: του Κυπριακού) η Κύπρος στο Σένγκεν θα είναι η απόλυτη εγγύηση». Χωρίς λύση, αναγνώρισε, είναι πιο σύνθετο, αλλά όπως σημείωσε, «όχι ακατόρθωτο».
 
Σε αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις ειδικότερα σε σχέση με τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη της εβδομάδας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν εκτιμάει ότι θα υπάρξει μια απόλυτη προσέγγιση παρόλο που θεωρεί ότι σίγουρα, θα γίνει κάποια συζήτηση.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημείο τριβής της Άγκυρας με την ΕΕ είναι και στενόμυαλη ρητορική η οποία αγγίζει σε πολύ ευαίσθητες ευρωπαϊκές χορδές, με αναφορές σε φασισμό, ρατσισμό και Ναζί, φαινόμενα που η ΕΕ άφησε πίσω της.
 
Ο αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμάει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει μια συζήτηση ουσίας κατά την οποία σίγουρα θα υπάρξουν φωνές ότι «πρέπει να τελειώνουμε τώρα με τους Τούρκους».  
 
Ωστόσο, αυτή η τάση δεν είναι πλειοψηφική μεταξύ των κρατών μελών αλλά μια άλλη πιο «υποψιασμένη» ομάδα κρατών «έχει μια πιο επεξεργασμένη άποψη», πιο ισορροπημένη. Αυτή η τάση ακολουθεί τη λογική ότι χρειάζεται η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στο προσφυγικό καθώς και σε θέματα τρομοκρατίας. Χωρίς τη σημαντική συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών, η ισλαμική τρομοκρατία στη Ευρώπη θα αντιπροσώπευε μεγαλύτερη απειλή, προσθέτει. «Να μην κάνουμε το λάθος να τους σπρώξουμε στην άβυσσο και στον γκρεμό», σημειώνει. Εκτίμησε παράλληλα ότι «δεν θα έχουμε κάποια θεαματική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ ούτε όμως βλέπω ένα σενάριο αποκαλυπτικής διάρρηξης».

Δειτε Επισης

Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»