Καταγγελία Κασουλίδη: Η Τουρκία προωθεί τα δικά της συμφέροντα σε Συρία και Ιρακ

Η Άγκυρα προωθεί τη δική της ατζέντα στη Μέση Ανατολή, κατήγγειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Υπουργός σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση των 28 στο πλαίσιο γεύματος εργασίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και τον περιφερειακό ρόλο της Άγκυρας, τόνισε ότι η Άγκυρα προωθεί αποκλειστικά και μόνο τη δική της ατζέντα στην περιοχή. Εν προκειμένω, ανέφερε μάλιστα ότι η διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, στο Ιράκ, στη Σομαλία και στο Κατάρ, εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και όχι για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της σταθερότητας στις εν λόγω χώρες, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα.

"Στη Συρία βρίσκεται κυρίως για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που πολεμούν αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος, σημείωσε, ο Ιωάννης Κασουλίδης και  διευκρίνισε επιπλέον ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επιβράβευση της Τουρκίας, όπως π.χ. με το να συμφωνήσουμε στη αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, καθότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα τόσο προς την ηγεσία της χώρας όσο και στις πραγματικά δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκικής κοινωνίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην Τουρκία και κατά τη συζήτηση των 28 για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ενημερώνοντας τους ομολόγους του ότι η Τουρκία προωθεί την ισλαμοποίηση των κατεχομένων μέσω της εκπαίδευσης, του ελέγχου της θρησκείας και του αθλητισμού και περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων.

Επεσήμανε δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πράγματι καθολικά και παγκόσμια, οι προσεγγίσεις μας ωστόσο πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των τρίτων κρατών.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν από το πρωί στο Λουξεμβούργο με κυριότερα θέματα στην ατζέντα τους την διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν (JCPOA), τις κυρώσει προς τη Βόρεια Κορέα και τη στρατηγική της ΕΕ για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρουσία και του Σταύρου Λαμπρινίδη, Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Αφγανιστάν, την ενδιάμεση έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, την ετήσια ανανέωση της αποστολής ALTHEA στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το επιχειρησιακό πρόγραμμα EUAM στο Ιράκ, όπως και την κατάσταση στη Μυανμάρ.

Αύριο στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σε δύο συνθέσεις, η μια για την προετοιμασία της τακτικής Συνόδου Κορυφής και η δεύτερη για τη προετοιμασία του Συμβουλίου στη βάση του άρθρου 50 για το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ αποφάσισε να συνεχίζει να υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρνηνικό πρόγραμμα του Ιραν (JCPOA) καλώντας τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Στην δική του παρέμβασή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και την εφαρμογή της συμφωνίας JCPOA, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο όπως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ τόνισε τη σημασία του ρόλου που θα μπορούσε η ΕΕ να διαδραματίσει, ειδικά εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επαναφέρουν τις κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Ιωάννης Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος καταδικάζει σθεναρά τις προσπάθειες του καθεστώτος της Pyongyang να μετατρέψει τη ΛΔΒΚ σε στρατιωτική πυρηνική δύναμη, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σημείωσε ότι τα αυτόνομα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν και να συμπληρώνουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, πλήττοντας την ικανότητα της ΛΔΒΚ να χρηματοδοτεί το πυρηνικό της πρόγραμμα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων.

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»