Κουλίας: Σήμερα η πιο θλιβερή μέρα της κοινοβουλευτικής μου διαδρομής

Το θέμα της νομιμότητας της χρήσης υλικών από τα κατεχόμενα για τις οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με βουλευτές να κάνουν λόγο ακόμη και για προκήρυξη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας στην οποία γίνεται αναφορά για προμήθεια υλικών από συγκεκριμένο εργοστάσιο των κατεχομένων.
 
Συζητήθηκε επίσης η πτυχή της προστασίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου θέμα για το οποίο υπήρξαν καταγγελίες από πλευράς της Κίνησης για την Υπεράσπιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας η προμήθεια υλικών από τα κατεχόμενα γίνεται στη βάση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, με τις διαπιστώσεις που έγιναν στην Επιτροπή, ως την πιο θλιβερή μέρα της κοινοβουλευτικής του διαδρομής. «Η διαπίστωση είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας δια των Τεχνικών του Υπηρεσιών, παρήγγειλε και προδιέγραψε, φωτογράφισε κατά συγκεκριμένο τρόπο με την τουρκική ονομασία μάλιστα, σε δημόσιο έγγραφο ότι τα μωσαϊκά θα έρχονταν από τα κατεχόμενα» είπε.
 
«Αν είναι ποτέ δυνατόν σε ένα εργοστάσιο Κυπρίου πρόσφυγα που λυμαίνεται η άλλη πλευρά εμείς βάλαμε παραγγελία κατά τον πλέον επίσημο τρόπο και με πρόσχημα τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή» δήλωσε, εξηγώντας ότι ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή δεν λέει ότι πρέπει να παραβιάζονται οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ.
 
«Στέλνουν από ένα λατομείο το οποίο είναι παράνομο, ξηλώνουν τον Πενταδάκτυλο κι εμείς παραγγέλλουμε υλικά απ’ εκεί» είπε, κάνοντας λόγο για άκρως απαράδεκτες πράξεις.
 
Ο κ. Κουλίας επέκρινε την απουσία από τη συνεδρία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και εξήγησε ότι το θέμα θα επανεγγραφεί και θα κληθούν ενώπιον της Επιτροπής οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί (Παιδείας και Μεταφορών) για να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι κάποιοι ασελγούν εντός του αρχαιολογικού χώρου του Παγκυπρίου Γυμνασίου και του διατηρητέου του κτηρίου, παραβιάζοντας όλους τους νόμους περί αρχαιολογίας και καταστρέφοντας αρχαία μεγάλης αξίας.
 
Ο κ. Κουλίας είπε ακόμη ότι υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση για προσθήκη κτηριακών εγκαταστάσεων χωρίς να επηρεαστεί ο αρχαιολογικός χώρος και χωρίς να επηρεαστεί η ιστορικότητα του Παγκυπρίου Γυμνασίου, όμως δεν αξιοποιήθηκε.
 
«Αυτά που έπραξαν είναι απαράδεκτα και ασεβέστατα, έναντι της Ιστορίας, έναντι των αρχαιοτήτων και προπάντων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων αυτών που αγωνίστηκαν» πρόσθεσε.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι τόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία όσο και η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων τοποθετήθηκαν ότι το θέμα εμπίπτει στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής όπως αυτός εφαρμόζεται σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ.
 
Η κ. Χαραλαμπίδου έψεξε το γεγονός ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι που έπρεπε να είναι παρόντες στην συνεδρίαση, τόσο από το Υπουργείο Εμπορίου όσο και ο Υπουργός Παιδείας ήταν απόντες και φόρτωσαν το βάρος της ευθύνης των απαντήσεων στους τεχνοκράτες των υπουργείων. «Το θέμα είναι καθαρά θέμα πολιτικό και ως εκ τούτου η απουσία τους σημειώθηκε και ενόχλησε».
 
Απ’ εκεί και πέρα, η κ. Χαραλαμπίδου κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση να δηλώσουν κατά πόσο συμφωνούν και υιοθετούν τις τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες θέλει περιορισμούς στην ευρωπαϊκή οδηγία για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για συγκεκριμένες πτυχές του θέματος.
 
Ο Πρόεδρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή εξήγησε ότι ο λόγος που ζήτησε την εγγραφή και συζήτηση του εν λόγω θέματος είναι επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί ότι το όλο φαινόμενο προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, οι οποίες δεν είναι μόνο πολιτικές.
 
«Είναι απαράδεκτο για δημόσια κτήρια, ακόμα και για τον Τύμβο των ηρώων του 1974 στην Μακεδονίτισσα να μεταφέρουμε υλικά οικοδομικά από τις κατεχόμενες περιοχές. Είναι προσβολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ασέβεια προς του νεκρούς του 1974» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εξηγώντας πως την ίδια στιγμή φαίνεται να υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός που στην ουσία έχει οδηγήσει μικρές ή και μεγάλες επιχειρήσεις αυτού του είδους στις ελεύθερες περιοχές σε κλείσιμο. Και διερωτήθηκε γιατί οι διάφορες τεχνικές υπηρεσίες του κράτους στους όρους προκήρυξης των συγκεκριμένων διαγωνισμών θέτουν ως προϋπόθεση τα συγκεκριμένα υλικά από τη στιγμή που αυτά εδώ και αρκετά χρόνια δεν παράγονται στις ελεύθερες περιοχές.
 
«Και μάλιστα το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις προσδιορίζεται και το εργοστάσιο από το οποίο θα πρέπει να γίνει η προμήθεια» πρόσθεσε και παρουσίασε συγκεκριμένη ετικέτα από εργοστάσιο που βρίσκεται στα κατεχόμενα η οποία, όπως είπε, επιβεβαιώνει ακριβώς «το σκόπιμο και φωτογραφικό αυτής της διαδικασίας».
 
«Τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτή τη διαδικασία;» διερωτήθηκε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το δεύτερο και εξίσου επικίνδυνο αφορά το ενδεχόμενο κλεπταποδοχής καθώς «αν το συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα εργοστάσια κλάπηκαν από τους Ε/κ ιδιοκτήτες τους λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 και την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν υλικά από παράνομες λατομεύσεις, εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως ένα κράτος το οποίο πρέπει να σέβεται τους θεσμούς και διαδικασίες πως επιτρέπει να προμηθεύεται αυτά τα υλικά και να τα χρησιμοποιεί για κτήρια δημόσια».
 
Αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα που τίθεται σε σχέση με την παραποίηση τοπωνυμιών στις ετικέτες των εργοστασίων των κατεχομένων. «Την ώρα που η Κύπρος διεξάγει μια διεθνή εκστρατεία για να σταματήσει την αλλαγή τοπωνυμίων στις κατεχόμενες περιοχές αποδεχόμαστε υλικά τα οποία αναφέρουν ως τόπο προέλευσης την τουρκική ονομασία που έχει προσδοθεί» είπε, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα με τεράστιες διαστάσεις.
 
Διερωτήθηκε δε γιατί σε πολιτικό επίπεδο δεν λαμβάνονται μέτρα για ανακοπή αυτού του φαινομένου. «Δυστυχώς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, σήμερα απουσίαζαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι που θα έπρεπε να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις» πρόσθεσε.
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε ακολούθως όπως οι αρμόδιοι λάβουν μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο το οποίο προσβάλλει και τη νοημοσύνη μας αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί πρόσθετες προϋποθέσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους και θεσμικά αλλά και οικονομικά.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σταματήσει η προμήθεια από τα παράνομα εργοστάσια των κατεχομένων όμως αντί να το πράξουμε αυτό, «βάζουμε και ειδική προδιαγραφή με την οποία παραπέμπουμε σε συγκεκριμένο εργοστάσιο». Ανέφερε επίσης πως όταν παραλαμβάνεται κάποιο υλικό το οποίο δεν ικανοποιεί τις τεχνικές προδιαγραφές τότε οι τεχνικές υπηρεσίες θα έπρεπε να το επιστρέφουν στον παραγωγό και όχι να το κρατούν συμφωνώντας να γίνει μια μικρή έκπτωση.
 
«Φαίνεται ότι συνειδητά ή ασυνείδητα κάποιοι κάνουν πλάτες, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε όρους και προδιαγραφές που τέθηκαν σε εργολάβους υπήρχε συγκεκριμένη πρόνοια για αγορά δαπέδων από εργοστάσιο στα κατεχόμενα και μάλιστα αυτό το έργο να είναι έργο του δημοσίου, έργο του Υπουργείου Παιδείας, να είναι το Παγκύπριο Γυμνάσιο το οποίο τηρουμένων των αναλογιών είναι ο Παρθενώνας της κυπριακής Παιδείας και Αρχιτεκτονικής.
 
«Είναι ύβρις αυτό το οποίο συμβαίνει και από άποψη περιβαλλοντική γιατί όλη η προσπάθεια να σταματήσει η παράνομη λατόμευση στον Πενταδάκτυλο υποσκάπτεται από τέτοιου είδους άστοχες ενέργειες των ίδιων των κυβερνώντων».
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ο κ. Περδίκης είπε ότι θα έπρεπε να εντοπιστεί το πρόβλημα ευθύς εξ’ αρχής από τις αρμόδιες αρχές και να βρεθούν λύσεις που να είναι έννομες και με το κυπριακό και με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
Σημείωσε επ’ αυτού πως το Κίνημα Οικολόγων επεξεργάζεται ήδη σχετική πρόταση νόμου για απαγόρευση της χρήσης προϊόντων τα οποία προέρχονται από λατομεία που δεν έχουν αδειοδοτηθεί από τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτή η ρύθμιση είναι ένας σύννομος τρόπος που δεν έρχεται σε σύγκρουση με τον Κανονισμό (Πράσινης Γραμμής)».
 
Ανέφερε ακόμη ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχύει η νομοθεσία της ίδιας, «επομένως μπορούμε να θεσπίσουμε νόμους που θα μας οδηγήσουν στο να μην χρησιμοποιούνται λατομικά προϊόντα από τα κατεχόμενα, έχοντας υπόψη ότι τα προϊόντα αυτά προέρχονται από τον Πενταδάκτυλο, που κατά τα άλλα φωνάζουμε ότι καταστρέφεται». Υπέδειξε ωστόσο πως αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.
 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι όταν μια κοινωνία και Πολιτεία κρύβει την ανηθικότητα της πίσω από νομοθεσίες ή κανονισμούς εμπορίου «τότε έχουμε σίγουρα φτάσει στο σημείο να διάγουμε και να ζούμε την παρακμή».
 
Ο Πρόεδρος της Κίνησης Υπεράσπισης Παγκυπρίου Γυμνασίου, Αρχιτέκτονας Δρ. Χάρης Φεραίος είπε ότι όλη αυτή η υπόθεση θυμίζει την ιστορία του Αλ Καπόνε ο οποίος είχε δολοφονήσει το μισό Σικάγο και τελικά συνελήφθη για φοροδιαφυγή.
 
«Δεν υπάρχει παρανομία και παρατυπία που δεν την έχει πράξει το Υπουργείο Παιδείας, διαχρονικά» εξήγησε, αναφέροντας ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν είναι μόνο ιστορικό μνημείο αλλά και αρχιτεκτονικό μνημείο με πολλές έννοιες.
 
Ο κ. Φεραίος αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική αξία τόσο του Παγκυπρίου Γυμνασίου όσο και της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης υποδεικνύοντας ότι αυτά τα δύο κτήρια με επεμβάσεις του Υπουργείου ξηλώνονται, διαφοροποιούνται, καταστρέφονται.
 
Υπενθύμισε ακόμη ότι η Κίνηση Υπεράσπισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου είχε καταθέσει πρόταση η οποία θάφτηκε και ζήτησε από τους βουλευτές να εξετάσουν αυτή την πρόταση.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φεραίος ανέφερε πως έχει κατεδαφιστεί η βορεινή πτέρυγα του νεοκλασικού κεντρικού κτηρίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, που είναι το πρώτο κτήριο που κτίστηκε.
 
 
 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ