Απαράδεκτες οι συλλήψεις για άμβλωση, λέει το ΑΚΕΛ

Το γεγονός ότι στην Κύπρο του 2017 μία γυναίκα και ο γιατρός της τέθηκαν υπό κράτηση επειδή διενήργησαν άμβλωση, προκαλεί αγανάκτηση και αποτροπιασμό, αναφέρει σε γραπτή δηλωσή της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και ΓΓ της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά.

Όπως σημειώνει η κα Κουκουμά, αντί να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη της σύλληψης, διάφοροι –πολιτικοί και πολίτες- κατακεραυνώνουν τις γυναίκες που τερματίζουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ή να βρίσκονται στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνικοοικονομική της θέση.

Αρέσκονται μάλιστα, συνεχίζει, “να περιγράφουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία της άμβλωσης προκειμένου να προκαλέσουν συναισθήματα και ευκολότερη χειραγώγηση. Τόσο άσχετοι με το ζήτημα είναι όλοι αυτοί που νομίζουν ότι οι γυναίκες προχωρούν σε άμβλωση ελαφρά τη καρδία και απερίσκεπτα”.

“Αντίθετα, ως ΑΚΕΛ και Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ επισημαίνουμε τα εξής: Ποτέ και πουθενά δεν μειώθηκαν ή εξαλείφθηκαν οι αμβλώσεις επειδή απαγορεύτηκαν με νόμους και ποινές φυλάκισης. Η νομοθετική απαγόρευση των αμβλώσεων το μόνο που πετυχαίνει είναι να οδηγεί γυναίκες να προχωρούν σε αμβλώσεις χωρίς τις απαραίτητες υγειονομικές εγγυήσεις και προδιαγραφές ασφάλειας ή να αναζητούν σκευάσματα που δεν υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους. Πενήντα χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο λόγω μη ασφαλών αμβλώσεων”, τονίζει η κα Κουκουμά.
 
Το ΑΚΕΛ μαζί με το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, όπως λέει, “αναγνωρίζουν χωρίς περιστροφές τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας και ειδικότερα το δικαίωμα της να αποφασίζει για το σώμα της” και προσθέτει: “Κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε άμβλωση με βάση τις αντιλήψεις, τα πιστεύω της και τα δεδομένα της ζωής της. Αυτό είναι μια επιλογή που ανήκει στην ίδια τη γυναίκα και όχι στο κράτος, σε πολιτικούς ή στην εκκλησία”.
 
Το ΑΚΕΛ, λέει η κα Κουκουμά,  ξεκαθαρίζει πως “το ιδανικό μέσο άσκησης του δικαιώματος της γυναίκας στην επιλογή, αν και πότε θα γίνουν μητέρες είναι ο οικογενειακός προγραμματισμός και η αντισύλληψη –όχι η άμβλωση” και  “συνεπώς, θα έπρεπε όλοι και όλες να συμφωνήσουμε ότι ο κυριότερος στόχος είναι να συμφωνήσουμε  πώς θα μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Πρέπει λοιπόν να αναβαθμίσουμε τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία και να την εντάξουμε παιδαγωγικά προσαρμοσμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη σε όλο το φάσμα του Αναλυτικού Προγράμματος, ακόμα και από την προσχολική ηλικία. Έτσι θα έχουν οι νέες και οι νέοι σωστη ενημέρωση για την αντισύλληψη και θα τους προστατεύουμε από κιδνύνους και κακοτοπιές”.
 
ΔΗΣΥ: Το βέβαιο είναι ότι η Νομοθεσία πρέπει να αλλάξει
 
Ο ΔΗΣΥ μέσω του Εκπροσώπου Τύπου, Πρόδρομου Προδρόμου αναφέρει σχετικά “σίγουρα δεν είναι λύση να οδηγείται μια γυναίκα στα κρατητήρια. Κανένας δεν μπορεί να νοιώθει καλά με μια τέτοια απόφαση”, προσθέτοντας ωστόσο ότι “είναι φυσιολογικό γι’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα να υπάρχουν διιστάμενες απόψεις και ηθικές ευαισθησίες, όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλές χώρες.”, γι αυτό και “χρειάζεται συζήτηση”. “Το βέβαιο είναι ότι η Νομοθεσία πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι λύση οι ποινικές αποφάσεις και τα κρατητήρια”, καταλήγει.
 
Το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με συλλήψεις, λένε οι Οικολόγοι
 
Το ζήτημα της διακοπής των κυήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με συλλήψεις, λένε από την πλευρά τους οι Οικολόγοι. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Κίνημα σημειώνει πως “το ζήτημα που προέκυψε, μετά τη σύλληψη γιατρού και γυναίκας, λόγω επέμβασης διακοπής κύησης, φέρνει στη δημοσιότητα με λανθασμένο τρόπο, ένα υπαρκτό ζήτημα”. “Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για τη διακοπή της κύησης, πρέπει να προκύψει μετά από στάθμιση των απόψεων της ιατρικής κοινότητας, έπειτα από ψύχραιμο και ορθολογικό διάλογο και σε κάθε περίπτωση με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος σε πρώτη προτεραιότητα< αναφέρουν.  
 
Καιρός να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία, λέει η Συμμαχία Πολιτών  
 
Η Συμμαχία Πολιτών από την πλευρά της, αναφέρει πως “είναι καιρός ως πολιτεία αλλά και ως κοινωνία γενικότερα, να δούμε το θέμα του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για την διακοπή της κύησης”, προσθέτοντας ότι “είναι αδιανόητο στην Κύπρο του 2017 να γίνονται συλλήψεις  γιατρού και γυναίκας η οποία αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση διακοπής εγκυμοσύνης”. 
 
"Αυτή η σύλληψη και φυλάκιση δεν έπρεπε να γίνει ποτέ”
   
Χαιρετίζοντας την απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η γυναίκα που για δυο μέρες παρέμεινε υπό κράτηση για διερεύνηση του αδικήματος της έκτρωσης, το εκλογικό επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου σημειώνει πως “αυτή η σύλληψη και φυλάκιση δεν έπρεπε να γίνει ποτέ”.  
 
“Αν θέλουμε να αποκομίσουμε κάτι θετικό από όλη αυτή την ιστορία, ας είναι η πραγματική συζήτηση για το θέμα. Όχι όμως μόνο ως θέμα ποινικού δικαίου αλλά ως κοινωνικό πρόβλημα και ως ανάγκη εκπόνησης από το Κράτος ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία να το αντιμετωπίζει σε κάθε του πτυχή προσφέροντας πραγματικές και ρεαλιστικές επιλογές”, σημειώνεται.  

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων