“Εσύ ποιος είσαι ρε; Εσύ θα διευκολύνεις τα συμφέροντα των Τ/κ στα διεθνή φόρα;”

Για «συνηθισμένο σενάριο», προσπάθεια να τον εξευτελίσουν, να τον εμπαίξουν και να του επιτεθούν, λες και αυτά που ανέφερε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον τα είπε πρώτη φορά, έκανε λόγο ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ο οποίος επανέλαβε την προτίμησή του στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και απάντησε στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντάς του ότι είναι εκείνος «που πυροβολεί το κεφάλι των Τ/κ» με αυτά που υπερασπίζεται. Ο Ερτουγρούλογλου έδωσε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα διάρκειας μιάμισης ώρας.

Εδώ και καιρό, είπε, η συζήτηση που γινόταν αφορούσε το ποιες επιλογές έχουν οι Τ/κ ενώπιόν τους σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού και κάποιοι παρουσίασαν λανθασμένα τον ίδιο να θέτει ως μόνη επιλογή την «αυτόνομη δημοκρατία», την οποία μήνες πριν είχε θέσει μεταξύ των επιλογών. «Το δήλωσα πολλές φορές, είπα δεκάδες φορές ότι η προτίμησή μου μεταξύ των επιλογών είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ”.

Επανέλαβε την άποψή του ότι ο συνεταιρισμός με τους Ε/κ δεν είναι η μόνη υποχρεωτική επιλογή για τους Τ/κ και πως αυτό θα σήμαινε «να αφεθείς στο έλεος των Ε/κ», προσθέτοντας ότι δυστυχώς σήμερα υπάρχουν κάποιοι που ακόμα υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

Κατά τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, στο Κρανς Μοντανά τέλειωσε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων 50 χρόνων στο Κυπριακό. Δήλωσε ότι και ο Τ/κ ηγέτης είχε πει ότι όταν θα επέστρεφαν στην Κύπρο θα συζητήσουν σιγά σιγά άλλα πράγματα.

Οι Ε/κ λένε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, "υπάρχει κάτι καινούργιο;", διερωτήθηκε ο κ. Ερτουγρούλογλου υποβάλλοντας επίσης το ερώτημα εάν υπάρχει έστω το παραμικρό σημάδι ότι οι Ε/κ βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους.
 
Ο Ακιντζί ήξερε από πριν για το θέμα με τη βοήθεια προς εγκλωβισμένους  
Οσον αφορά τη "δασμολόγηση" προϊόντων που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, ο «υπεξ» ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης παραποίησε το θέμα και με ανειλικρινή τρόπο προσπάθησε να παραπλανήσει τον κόσμο ότι η «κυβέρνηση» δεν τον έλαβε υπόψη.
 
Του απηύθυνε μάλιστα την ερώτηση «εσείς στη Γενεύη όταν δίνατε χάρτη στην ε/κ πλευρά πόσο λάβατε υπόψη την κυβέρνησή σας;». Ακόμα και σήμερα, είπε, αυτό που λέγεται είναι ότι στη Γενεύη έδωσε χάρτη η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – αλλά η «κυβέρνηση» δεν είχε ιδέα, παρ’ ότι είχαν πει στον κ. Ακιντζί να μην δώσει χάρτη. «Είμαι υποχρεωμένος δυστυχώς να το πω αυτό για να του δώσω ένα παράδειγμα».Ο Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε ότι σε γεύμα που είχε ο ίδιος με αρμόδιους των ΗΕ στις 23 Αυγούστου τους είχε μεταφέρει την απόφαση ότι η επιβολή των δασμών θα ίσχυε από την 1η Οκτωβρίου. Επίσης συζήτησε εκτενώς το θέμα και μετέφερε τις απόψεις του στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ υπεύθυνου για τις Ειρηνευτικές Αποστολές, Ζαν-Πιέρ Λακρουά.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, συνέχισε, το «υπεξ» ενημέρωσε γραπτώς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα και όλα αυτά τα ήξερε ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος «έκανε λες και το άκουσε πρώτη φορά» το θέμα, ενώ ο κ. Ερτουγρούλογλου αποκάλυψε ότι μια μέρα πριν την εφαρμογή της απόφασης για τους δασμούς ο κ. Ακιντζί ζήτησε όπως αυτή αναβληθεί για μετά την επίσκεψη του κ. Λακρουά στην Κύπρο στις 18 Οκτωβρίου. 
 
«Πυροβολεί στο κεφάλι τους Τ/κ»

Απαντώντας στην έκφραση του Μουσταφά Ακιντζί ότι συνεχίζει να κάνει λάθη που δύσκολα επανορθώνονται και «πυροβολεί τα πόδια μας», ο «υπεξ» είπε ότι μάλλον ο Τ/κ ηγέτης δεν έχει ιδέα σε τι ρίσκο έχει υποβάλει τους Τ/κ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχει άλλος εκτός από τον Τ/κ ηγέτη που έχει βάλει σε δυσκολίες που δύσκολα επανορθώνονται τον τ/κ «λαό» και ούτε κατάλαβε ότι με την πολιτική του υπέρ της λύσης ο Τ/κ ηγέτης έχει φτάσει στο σημείο να αφήνει τους Τ/κ στο έλεος των Ε/κ. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, πρέπει να ξέρει ο Τ/κ ηγέτης ότι είναι εκείνος που πυροβολεί στο κεφάλι τους Τ/κ.
 
Ερτουγρούλογλου για Κορνηλίου: “Εσύ ποιος είσαι ρε; Εσύ θα διευκολύνεις τα συμφέροντα των Τ/κ στα διεθνή φόρα;”
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα ΗΕ, Κορνήλιου Κορνηλίου για τους Τ/κ ο «υπουργός εξωτερικών» την αποκάλεσε «ανάγωγη» και «ρεζιλίκι». Όταν τη διαβάζετε βλέπετε ότι η κυπριακή κυβέρνηση μας στηρίζει και κάνει παράπονα για τη «μητέρα πατρίδα», ανέφερε ο Ερτουγρούλογλου λέγοντας «Εσύ ποιος είσαι ρε; Εσύ θα διευκολύνεις τα συμφέροντα των Τ/κ στα διεθνή φόρα;». Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μιλά για τους Ε/κ που είναι αυτοί οι οποίοι έχουν κλέψει τα δικαιώματα των Τ/κ, τους υποβάλλουν σε «εμπάργκο» και δεν τους αφήνουν να παίξουν φιλικά έστω παιχνίδια ποδοσφαίρου με τις τουρκικές ομάδες. «Οι Τ/κ στέκονται όρθιοι εδώ και χρόνια και υποβαλλόμαστε σε αυτό το μαρτύριο. Τι όφελος μπορεί να έρθει από σας; Τίποτε άλλο παρά ζημιά».
 
“…λες και και μόνο εγώ απέρριψαν αιτήσεις για λειτουργίες”
Ερωτηθείς για το θέμα της τέλεσης εκκλησιαστικών λειτουργιών στα κατεχόμενα, ο «υπεξ» έδωσε στοιχεία λέγοντας ότι το 2015 υπήρξαν 128 αιτήσεις, έγιναν 96 θείες λειτουργίες, δόθηκαν 32 αρνητικές απαντήσεις και σε 20 εκκλησίες έγινε λειτουργία για πρώτη φορά στα κατεχόμενα.
 
Το 2016, συνέχισε, οι αιτήσεις ήταν 163, δόθηκαν 109 άδειες, 54 αρνητικές απαντήσεις και σε 5 εκκλησίες έγινε λειτουργία για πρώτη φορά. Από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, ανέφερε, οι αιτήσεις ήταν 107 και δόθηκαν 68 θετικές και 39 αρνητικές απαντήσεις.
 
Λες και πριν έρθω εγώ κανείς άλλος «υπουργός» δεν απέρριψε αιτήσεις για την λειτουργία εκκλησιών, είπε ο κ. Ερτουγρούλογλου που πρόσθεσε πως εφαρμόζουν κριτήρια γι’ αυτό το θέμα και σε ένδειξη καλής πρόθεσης σε τρεις εκκλησίες οι λειτουργίες γίνονται ελεύθερα.
 
Σιγην ιχθύος για τούρκο στρατιωτικό
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το θέμα του Τούρκου στρατιωτικού μέλους της ΦΕΤΟ που διέφυγε στις ελεύθερες περιοχές από την Τουρκία αλλά και στις συνομιλίες για τις Βάσεις μετά το Brexit που θα γίνουν στις 11 Οκτωβρίου.
 
Μπουρτζιού για Ερτουγρούλογλου: Του έχει γίνει συνήθεια το απρεπές ύφος
Για απρεπές ύφος και λεκτικό εναντίον του Τ/κ ηγέτη, αλλά και απαράδεκτη συμπεριφορά που έχει γίνει συνήθεια στον Ερτουγρούλογλου και δεν είναι νέα, έκανε λόγο απαντώντας στον «υπεξ» ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού.  
 
Σε γραπτή του δήλωση αμέσως μετά τη διάσκεψη Τύπου του κ. Ερτουγρούλογλου, ο κ. Μπουτζιού ανέφερε ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις ενός ατόμου που έχει καταλάβει το «υπουργείο εξωτερικών», όπως και το ότι δεν αίρει το λάθος του, είναι ενάντια στα συμφέροντα των Τ/κ. Σημειώνει δε ότι ο Τ/κ ηγέτης θεωρεί χρέος του και θα συνεχίσει να υποδεικνύει τις λάθος πράξεις που βλέπει να γίνονται. 

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος