Τα τρία δεδομένα της Κυβέρνησης για το μπλόκο βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους

Για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόφαση των κατοχικών αρχών όπως επιβάλλουν δασμούς σε προϊόντα που αποστέλλονται για τους εγκλωβισμένους, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», του Τρίτου Προγράμματος του ραδιοφώνου ΡΙΚ.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί ότι οι εγκλωβισμένοι θα παίρνουν όλα όσα θα χρειάζονται και δεν θα τους λείψει τίποτα.
 
«Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα ληφθούν συγκεκριμένες και πολύ στοχευμένες ενέργειες, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ψευδοκράτος ούτε παίρνει οδηγίες από τρίτα κράτη, και μοναδικός στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως η Κυβέρνηση θα κινηθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο με πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, στοχευμένες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις με ομάδες και άτομα που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις ενέργειες και δραστηριότητες, όπως τις βλέπουμε να εξελίσσονται στις κατεχόμενες περιοχές το τελευταίο διάστημα.
 
«Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε πριν από τη λήψη των εν λόγω ενεργειών. Θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Τουσκ, και ο λόγος είναι ότι στις 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλες, στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει πλέον επίσημα συζήτηση του θέματος της ΕΕ και της Τουρκίας» είπε.
 
 
 
 
Για το θέμα ενημερώθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ αφού όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «αποστάλθηκε  μήνυμα προς τον ΓΓ ΟΗΕ μέσω της επιστολής του Μόνιμου Αντιπροσώπου μας – αντιλαμβάνεστε ότι έχουν την έγκριση, εάν όχι την καθοδήγηση, της Τουρκίας. Άρα, εκεί είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο θα κινηθούμε. Εκεί θα δώσουμε περισσότερη βαρύτητα όσον αφορά στις ενέργειές μας, δηλαδή στο πεδίο της Τουρκίας, διότι είναι η Τουρκία που βρίσκεται πίσω από αυτές τις ενέργειες, είτε ενθαρρύνοντας κάποιους, είτε συνεργαζόμενη με κάποιους, είτε προτρέποντας κάποιους να προβούν σε αυτές τις ενέργειες».
 
Στα κατεχόμενα υπάρχουν ομάδες οι οποίες σε συνεργασία με την Τουρκία προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και έχουν στόχο να απομακρύνουν την όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό το δεδομένο θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στα μέτρα που θα λάβουμε. Δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε σε αντιπαράθεση με ένα ψευδοκράτος, με μια παράνομη οντότητα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λείψει τίποτα στους εγκλωβισμένους. Από εκεί και πέρα, θα ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο της νομιμότητας στοχευμένα. Όχι μεγάλα λόγια και μεγάλες δηλώσεις πριν ληφθούν. Θα κινηθούν και σε επίπεδο ομάδων και ατόμων στις κατεχόμενες περιοχές αλλά και στο επίπεδο της Τουρκίας, που βρίσκεται πίσω από αυτές τις ενέργειες.
 
Σε ερώτηση αν γίνονται σκέψεις για τερματισμό του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε δεν θα μιλήσει δημοσίως για συγκεκριμένα μέτρα πριν ληφθούν αποφάσεις.« Δεν θα ήταν σοβαρή ενέργεια εκ μέρους της Κυβέρνησης να κάνει δηλώσεις δημοσίως για το πώς θα κινηθεί. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει εισηγήσεις συγκεκριμένες οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν, μπορεί να τις αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε.
Καταλήγωντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνόψισε τα τρία σημαντικά δεδομένα στην ιεραρχία της Κυβέρνησης για το ζήτημα. «Θα ήθελα να συνοψίσω τρία σημαντικά δεδομένα. Το πρώτον, είναι να μην λείψει τίποτα στους εγκλωβισμένους. Το δεύτερο, είναι να ληφθούν μέτρα συγκεκριμένα και στοχευμένα σε ομάδες και άτομα. Το τρίτον, είναι οι ενέργειες προς την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τουσκ ακριβώς για να δούμε και πώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εισαχθεί η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Γενικότερα, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά θα γίνει και γενικότερα συζήτηση για όλα αυτά που βλέπουμε στις κατεχόμενες περιοχές».
 
Λιλλήκας: Περιοριστικά μέτρα από ΕΕ για κόστος στο ψευδοκράτος λόγω επιβολής 'δασμών'
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να λάβει περιοριστικά μέτρα κατά του ψευδοκράτους τα οποία θα επιφέρουν πραγματικό κόστος, με αφορμή την απόφαση για επιβολή "δασμών" στα προϊόντα που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους.
 
Ο κ. Λιλλήκας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου από το εκλογικό του επιτελείο, παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου πρόταση για επιβολή κυρώσεων / περιοριστικών μέτρων από την ΕΕ εναντίον της ηγεσίας του ψευδοκράτους και κάλεσε την Κυβέρνηση να εξετάσει το προηγούμενο της επιβολής περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Ένωση σε φυσικά πρόσωπα μιας άλλης αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αντιδράσει πειστικά και αποφασιστικά κάνοντας χρήση του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε", προσθέτοντας ότι "δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε στις διαπραγματεύσεις, όπου πιστεύαμε πως με μονομερείς υποχωρήσεις θα οδηγήσουμε την Τουρκική πλευρά σε εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας της".
 
"Αδράνεια ή παθητική στάση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βοηθήσει την Τουρκική πλευρά να υλοποιήσει τα πλάνα που προσχεδίασε και προωθεί, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και αποδοχή της θέσης ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κρατικές οντότητες. Το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον ΟΗΕ και τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης όμως, υπάρχουν δυνατότητες που επιτρέπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος στο ψευδοκράτος", ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
 
Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε συγκεκριμένα την Κυβέρνηση να εξετάσει το προηγούμενο της επιβολής περιοριστικών μέτρων (restrictive measures) που επέβαλε η Ε.Ε. από το 2010 σε φυσικά πρόσωπα μιας άλλης αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας (Transnistrian region of the Republic of Moldova).
 
Η Ε.Ε., είπε,  κατόπιν αιτήματος και παρουσίασης πειστικών επιχειρημάτων από την Ρουμανία, επέβαλε κυρώσεις/περιοριστικά μέτρα σε αριθμό φυσικών προσώπων (λεγόμενοι υπουργοί και αξιωματούχοι της αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας) λόγω παρεμπόδισης σε εκπαιδευτικά δικαιώματα κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής (βλ. δυνατότητα πρόσβασης σε “latin script schools”).
 
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εναντίον αριθμού αξιωματούχων της αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας,  τους στερούν το δικαίωμα να ταξιδέψουν ή να εισέλθουν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε και πρόκειται ουσιαστικά για πλήρη απαγόρευση ταξιδιού και εισόδου στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. (travel ban).
 
"Εκτιμούμε ότι υπάρχουν ικανοί και παρόμοιοι λόγοι για να ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. την  επιβολή παρόμοιων περιοριστικών μέτρων. Αναφέρουμε ενδεικτικά την παραβίαση ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πλήρη παραγνώριση ψηφισμάτων ΟΗΕ, την προσπάθεια καταστολής πρόσβασης σε αγαθά καθημερινής διαβίωσης, την αποστέρηση εκπαίδευσης και επιβολής ελέγχου σε δασκάλους και εκπαιδευτικά συγγράμματα", ανέφερε.
 
Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση να ετοιμάσει νομική και πολιτική επιχειρηματολογία καθώς επίσης και σχετικό, στοχευμένο, κατάλογο με λεγόμενους αξιωματούχους της λεγόμενης κυβέρνησης του ψευδοκράτους, αφού, πρόσθεσε, ο κ. Ακκιτζί ισχυρίζεται ότι δεν φέρει ο ίδιος ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις.
 
"Οι λεγόμενοι υπουργοί εσωτερικών, οικονομικών, παιδείας του ψευδοκράτους και ενδεχομένως και άλλοι, θα μπορούσαν να περιληφθούν σε αυτή τη λίστα περιοριστικών μέτρων. Θα μπορούσε ακόμη στη λίστα περιοριστικών μέτρων να τεθεί ολόκληρο το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους", ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, η ενδεχόμενη επιβολή τέτοιου είδους περιοριστικού μέτρου, με την απαγόρευση πρόσβασης και εισόδου για στελέχη της ψευδοκυβέρνησης που είχαν ρόλο σε αυτή τη απόφαση, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα και συνάμα ισχυρό πολιτικό και νομικό μήνυμα και θα φέρει επιπλέον στην επιφάνεια τον αποσχιστικό χαρακτήρα του ψευδοκράτους.
 
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες μας "είναι σε θέση να καταρτίσουν ένα στοχεύμενο κατάλογο φυσικών προσώπων που ευθύνονται για αυτού του είδους τις απαράδεκτες και απάνθρωπες πολιτικές" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, να συμβάλει στην ετοιμασία αυτής της πρότασης.
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»