Στην Κύπρο οι ηγέτες των Νοτίων Κρατών Μελών της ΕΕ για την 4η Σύνοδο Κορυφής

Πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη η 4η Σύνοδος Κορυφής των Νοτίων Κρατών Μελών της ΕΕ (Southern EU Countries Summit), στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή των Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων Κύπρου, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Μάλτας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Η συνάντηση, έχει εντελώς άτυπο χαρακτήρα όπου θα πραγματοποιηθεί μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών της Μεσογείου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος έτσι ώστε όταν έρθουν συγκεκριμένα ζητήματα στις επίσημες συναντήσεις των ευρωπαϊκών κρατών μελών που αφορούν τη Μεσόγειο να είναι πιο ενήμεροι για τις θέσεις του γεωγραφικού χώρου.
 
Ένα θέμα, ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι το μεταναστευτικό το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ όλες τις χώρες της Μεσογείου, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος και θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους μας επηρεάζει το συγκεκριμένο ζήτημα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατά πόσο είναι ικανοποιητικά και αν χρειάζεται οποιαδήποτε στήριξη οποιοδήποτε μεσογειακό κράτος. Αρχή των κρατών της Μεσογείου, ανέφεραν οι πηγές, είναι η αλληλεγγύη.
 
Επιπλέον, θα συζητηθούν επίσης θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας αφού επηρεάζουν  χώρες όπως η Γαλλία και Ισπανία με τις τρομοκρατικές ενέργειες πρόσφατα. «Μας απασχολεί όλους γιατί ξεκινά από την γειτονιά μας οπότε πρέπει να είμαστε συντονισμένοι», ανέφεραν οι πηγές.
 
Επίσης θα συζητηθούν οικονομικά θέματα, αειφόρου ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, ανεργία, επένδυσης, και θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για το πώς επηρεάζει την κάθε χώρα αφού όλες οι χώρες αυτές ανήκουν στην Ευρωζώνη.
 
Θα γίνει δε και μια σύντομη ανταλλαγή για το πού βρισκόμαστε λόγω του Brexit ενώ ο  κάθε συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί με τους υπόλοιπους το δικό του όραμα για το μέλλον της Ευρώπης.
 
Στη συνάντηση θα εγκριθεί διακήρυξη αφού συζητηθεί από όλες τις χώρες και θα παρουσιαστεί σε διάσκεψη Τύπου στο τέλος των εργασιών.
 
Κατά την άφιξή τους στην Κύπρο το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου, οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων Κύπρου, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Μάλτας, Ισπανίας και Ιταλίας θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο..

Δειτε Επισης

«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση