Ανακατεύει ξανά την τράπουλα πιθανή υποψηφιότητα Χριστοφίδη

Πλήρη αποσαφήνιση του προεκλογικού σκηνικού ενόψει προεδρικών εκλογών αναμένεται ν’ αποτελέσει η ανακοίνωση της τελικής απόφασης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, κατά πόσο θα είναι ή όχι υποψήφιος.
 
Η τελική απόφαση του Πρύτανη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι στις πλείστες των δημοσκοπήσεων όπου συμπεριλήφθηκε ως υποψήφιος, φαίνεται να εξασφαλίζει ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσοστό, που δύναται να διαταράξει τους υφιστάμενους διαμορφούμενους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στους τέσσερις ήδη βασικούς υποψήφιους, Νίκο Αναστασιάδη, Σταύρο Μαλά, Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα.  
 
Όπως εκτιμάται, μια πιθανή υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη είναι πιθανόν να σηματοδοτήσει ένα νέο γερό ανακάτεμα της τράπουλας του εκλογικού σώματος, αφαιρώντας ψήφους από συγκεκριμένους υποψήφιους, αλλά και αντλώντας σημαντική μερίδα από την μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
 
Μιλώντας στη τηλεόραση του ΡΙΚ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν αποσαφήνισε κατά πόσο θα είναι ή όχι υποψήφιος, αφήνοντας ωστόσο να διαφανεί μέσα από την σχετική απάντησή του πως μάλλον θα είναι.Όπως είπε, προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.   

 
Στο μεταξύ, απάντηση σε αναφορές του Πρύτανη στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΡΙΚ έδωσε σήμερα με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη:
 
«Χθες ακούσαμε από τα χείλη Πρυτάνεως ότι ‘’η ΔΔΟ αποτελεί ιστορικό συμβιβασμό’’, αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.
 
Παρατηρούμε εκ προοιμίου ότι στην ανθρώπινη ιστορία υπήρξαν πολλοί και ποικίλοι ιστορικοί συμβιβασμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είτε δεν τηρήθηκαν είτε οδήγησαν, με την πάροδο του χρόνου, σε νέα προβλήματα όταν η μια πλευρά που βρισκόταν σε αντιπαράθεση υπαναχώρησε.
 
Ο ιστορικός συμβιβασμός εξ ορισμού του επιτυγχάνεται προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα πρόβλημα.
 
Στη δική μας περίπτωση ο οδυνηρός συμβιβασμός που έγινε ήταν η εγκατάλειψη του ενιαίου κράτους και η υιοθέτηση του ομοσπονδιακού. Δοκιμάσαμε για πολλές δεκαετίες να πετύχουμε συμφωνία.
 
Δυστυχώς, η άλλη πλευρά δεν συμβιβάστηκε, όπως συμφώνησε, αλλά  προβαίνοντας μέσα από τα λογής-λογής τετελεσμένα μάς οδήγησε να βιώνουμε σήμερα τον ντε φάκτο διαχωρισμό.
Αν ύστερα από τόσα χρόνια δεν έχουμε καταλάβει τους αμετάθετους στόχους της άλλης πλευράς, τότε ο ιστορικός συμβιβασμός που τώρα όψιμα επικαλούμαστε, είναι ένα χαρτί άνευ περιεχομένου και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο.
 
Αυτό ισχύει περισσότερο για όσους θέλουν να ηγηθούν ενός λαού που αγωνίζεται για τα στοιχειώδη δικαιώματα και για την ελευθερία του. Εδώ σηκώνει τα χέρια του ο ηγέτης του ψευδοκράτους έναντι του βαθέως κράτους και εμείς αυτοσχεδιάζουμε, επιδεικνύοντας το πνεύμα».
 
 

Δειτε Επισης

ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ