Μακρύς ο δρόμος μέχρι το νέο νομικό πλαίσιο του πόθεν έσχες

Απομένει δουλειά να γίνει σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιείται ο νόμος για το πόθεν έσχες Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ενώπιον της οποίας βρίσκεται το νομοσχέδιο, Γιώργος Γεωργίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να καλυφθούν τα κενά και να καταστεί το πλαίσιο διαφάνειας αποτελεσματικό κατά τον τρόπο που απαιτεί η κοινωνία.

Η Επιτροπή Νομικών αναμένει τον κατάλογο των θεσμών και οργανισμών που θα ελέγχονται ώστε να καθορίσει τόσο τον κατάλογο των ελεγχομένων όσο και τον κατάλογο των δηλώσεων που θα δημοσιοποιούνται.
 
Επαναλαμβάνοντας ότι το νομοσχέδιο στην προσπάθεια να καταστεί η νομοθεσία εφαρμόσιμη και αποτελεσματική περιορίζει τον αριθμό και τον κατάλογο των Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων, ενώ κατ΄ αναλογία θα περιορίσει και τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχομένων προσώπων, στα πρόσωπα των οποίων οι εξουσίες και τα καθήκοντα απαιτούν διαφάνεια.
 
Πρόσθεσε πως με βάση τις τροποποιήσεις που προωθούνται καθορίζεται η 31η Δεκεμβρίου ως η τελευταία ημερομηνία που πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων.
 
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι με την κατ΄ άρθρο συζήτηση, θα εξορθολογιστούν οι πρόνοιες και οι διατάξεις ώστε ο νόμος να καταστεί αποτελεσματικός» συνέχισε και παρέθεσε μεταξύ των σημαντικών τροποποιήσεων που θα επέλθουν τις πρόνοιες για διορισμό ανεξάρτητων ελεγκτών, που θα γίνεται από το Συμβούλιο το οποίο θα ελέγχει, μέσα από κατάλογο εγγεγραμμένο ελεγκτών.
 
Το τριμελές Συμβούλιο για το Πόθεν Έσχες των ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων με βάση τον υφιστάμενο νόμο αποτελείται από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον Βοηθό Έφορο Φορολογίας και τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΛΚ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι υπάρχει θετική προσέγγιση από τα μέλη της Επιτροπής στον περιορισμό του καταλόγου των ελεγχομένων προσώπων.
 
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί από την Επιτροπή σε 15 ημέρες καθώς αναμένεται από το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει τον κατάλογο των οργανισμών ημικρατικών και άλλων στους οποίους μετέχει το κράτος ώστε να καθοριστεί ο κατάλογος των υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες προσώπων και ο κατάλογος
 
Ερωτηθείς εάν προβλέπονται κυρώσεις για τα ελεγχόμενα πρόσωπα που παραλείπουν να καταθέσουν τη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων ή καταθέτουν ελλιπείς δηλώσεις, ο κ. Γεωργίου είπε πως η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο μέχρι και 5.000 ευρώ και  υπερημερία 100 ευρώ για κάθε ημέρα.
 
Στη δήλωσή του μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου συμφωνήθηκε επί της αρχής ότι αυτοί που ελέγχονται δεν μπορούν να ελέγχουν τους ελεγκτές και διευκρίνισε πως η θέση αρχής αφορά και τα ορισμένα εκτεθειμένα πρόσωπα και  τους 75 αξιωματούχους (Πρόεδρο Δημοκρατίας, μέλη του Υπουργικού, Βουλευτές και Ευρωβουλευτές) των οποίων δημοσιοποιήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία.
 
Πρόσθεσε πως είναι κοινή θέση ότι πρέπει να γίνει νοικοκύρεμα στον κατάλογο αυτών που θα υποβάλλουν δηλώσεις και στον κατάλογο αυτών, των οποίων οι δηλώσεις θα δημοσιοποιούνται.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα εξετάσει τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση των δηλώσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, φτάνει η δήλωση να αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου την 23η Σεπτέμβρη του 2017.
 
Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα πως συμφωνήθηκε η αύξηση προστίμων και ανέφερε πως η συζήτηση δυνατόν να οδηγήσει και σε ποινική δίωξη.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως ουδεμία αντίρρηση έχει το Κίνημα ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ελεγχόμενων, αλλά συνέχισε το Κίνημα επιμένει ότι αυτοί που θα μείνουν θα πρέπει να ελέγχονται.
 Διατύπωσε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν θα γίνεται έλεγχος και επανέλαβε πως στα τρία χρόνια υπάρχει επάρκεια χρόνου για να διενεργηθεί ουσιαστικός έλεγχος.
 
Υπενθύμισε πως με βάση τη νομοθεσία έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχομένων γίνεται μετά από καταγγελία ή εύλογη υποψία για μη δήλωση των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων ή και για αθέμιτο πλουτισμό.
 
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα γίνουν επιφανειακές τροποποιήσεις και όχι ουσιαστικές που θα καταλήξουν για άλλη μια φορά σε μεσοβέζικες δουλειές.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα θα επιδιώξει να διασφαλιστούν τα ασυμβίβαστα μέσα από το νόμο, κατά τρόπο που ο ελεγκτής να μην έχει συγγένεια με ελεγχόμενο πρόσωπο.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε στη δήλωση του ότι ολοκληρώθηκε η κατ΄ άρθρο συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας σε Ποινικές Υποθέσεις και οδηγείται στην Ολομέλεια για την ψήφιση του σε νόμο.
  
Ο κ. Δαμιανού ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Νομικών την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει την παράνομη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Πρόσθεσε πως drones ήδη λειτουργούν με ΚΔΠ που ρυθμίζει τις πτήσεις, παρατηρώντας ότι έχει τεθεί η άμαξα μπροστά από τα άλογα, καθώς οι πτήσεις τους δεν επιτρέπονται με νόμο και ως εκ τούτου είναι παράνομες.
 
Ο Βουλευτές είπε πως από τη λειτουργία των drones προκύπτουν συνταγματικά ζητήματα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.
 
Είπε τέλος πως δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο την ώρα που η τεχνολογία είναι πιο μπροστά από τις νομοθεσίες.
 
 

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου