Μπλόκο κατεχομένων στη βοήθεια προς εγκλωβισμένους-Άφησαν μόνο τα φάρμακα

"Δεν έχει επιτραπεί η αποστολή τροφίμων στους εγκλωβισμένους μας," έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουϊτερ ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου. "Απαράδεκτη ενέργεια από τις κατοχικές αρχές. Πέρασαν μόνο τα φάρμακα," σημείωσε.
Νεότερη πληροφόρηση από το χώρο του Λήδρα Πάλας ανέφερε ότι δύο οχήματα των ΗΕ, που συνόδευαν το μικρό φορτηγό των ΗΕ, έχουν ήδη περάσει στα κατεχόμενα.
 
 
Λύπη από ΟΥΝΦΙΚΥΠ
 
Λύπη εκφράζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την απόφαση που έλαβε η τουρκοκυπριακή διοίκηση για την ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θεωρεί ατυχή εξέλιξη, ανακοινώνοντας ότι «ήταν υποχρεωμένη να περιορίσει τη σημερινή μεταφορά σε προμήθειες ιατρικής βοήθειας, ακολουθώντας τη μονομερή απόφαση της τ/κ διοίκησης να επιβάλει φόρους και τέλη σε άλλα ανθρωπιστικά αγαθά».  
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στις 10:50 σήμερα το πρωί, ένα όχημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε από τη Λευκωσία για την ε/κ κοινότητα στην Καρπασία, ακολουθώντας την πρακτική κοντά τεσσάρων δεκαετιών τώρα.  
 
«Ο ρόλος της αποστολής στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις ελληνοκυπριακές και μαρωνιτικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα του νησιού βασίζεται σε μια μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των πλευρών γνωστή ως Βιέννη ΙΙΙ και παρέχει σε εβδομαδιαία βάση βασικές προμήθειες σε εκατοντάδες ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα».  
 
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τις πλευρές να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, έχοντας υπόψη τα συμφέροντα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.
 
 
 
Ερωτηθείς νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, είπε ότι «οι πληροφορίες που είχε μέχρι χθες βράδυ ήταν ότι θα απαγορεύσει το κατοχικό καθεστώς τη διέλευση, αλλά “αυτό θα φανεί μέχρι το μεσημέρι”.
 
 
 
 
Υπενθυμίζεται ότι το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα είχε ανακοινώσει ότι από την 1η Οκτωβρίου θα επιβάλλει δασμούς σε ορισμένα προϊόντα που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στους εγκλωβισμένους βάσει της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, υποστηρίζοντας ότι αυτά που δεν χρειάζονται οι Ε/κ τα πουλούν σε Τ/κ και πως το θέμα των εγκλωβισμένων τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης από την ε/κ πλευρά.  
 
 
Ο Επίτροπος για θέματα εγκλωβισμένων, Φώτης Φωτίου είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει "δασμούς" προς το ψευδοκράτος και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το θέμα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενημερώνοντας τον και ζητώντας του να παρέμβει.
 
Σχόλιο «υπεξ» για την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα φάρμακα 
 
Ατυχής χαρακτηρίζει το «υπουργείο εξωτερικών» την αναφορά στην ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι εκφράζει λύπη για τη μονομερή απόφαση της τ/κ πλευράς να επιβάλει φόρους και τέλη σε προϊόντα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή ανακοίνωσή του το «υπέξ» αναφέρει ότι είχαν ενημερωθεί όπως η αυτοκινητοπομπή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αποτελείτο από δύο οχήματα τα οποία πέρασαν χωρίς πρόβλημα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Στο κονβόι, προστίθεται, που μετέφερε μόνο ιατρική βοήθεια δεν υποβλήθηκε κανένας δασμός ή περιορισμός.

Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση για την επιβολή δασμών σε προϊόντα που μεταφέρονται σε Ε/κ και Μαρωνίτες στα κατεχόμενα τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και από αυτή εξαιρούνται είδη ιατρικής βοήθειας.
 
Επαναλαμβάνει τη θέση ότι η απόφαση λήφθηκε από την «κυβέρνηση» λόγω της πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος των Ε/κ και Μαρωνιτών «που ζουν στη χώρας μας», και τους παρουσιάζει ως εγκλωβισμένους, με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υποστηρίζει επίσης ότι η νέα εφαρμογή είναι σύμφωνη με τη συμφωνία της Βιέννης ΙΙΙ, την οποία αναφέρει ως συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών. Το «υπέξ» καταλήγει λέγοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ειρηνευτική δύναμη για ανθρωπιστικά θέματα.
 
Στο μεταξύ από τα κατεχόμενα έγινε γνωστό ότι το τρίτο όχημα, ένα μικρό φορτηγό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που πήγε στο τ/κ οδόφραγμα μαζί με τα άλλα δύο αυτοκίνητα, επειδή δεν είχε δηλωθεί στην αυτοκινητοπομπή δεν μπορούσε να μεταβεί στην Καρπασία. Επιτράπηκε η είσοδος του μικρού φορτηγού στα κατεχόμενα, όχι όμως και η μετάβασή του στο Ριζοκάρπασο. Αυτό φέρεται να λέχθηκε στην αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο τ/κ οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας και στη συνέχεια το μικρό φορτηγό επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων