Στοιχειώνει την προεκλογική εκστρατεία το φάντασμα του Κρανς Μοντάνα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο η δημόσια αντιπαράθεση για τις ευθύνες ή όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το ναυάγιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα το περασμένο καλοκαίρι.
 
Η αντιπαράθεση κορυφώνεται με φόντο τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και ενόψει της επίσημης δημοσιοποίησης της έκθεσης στις 8 του μήνα.
 
Στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας τηρεί ως γνωστό ίσες αποστάσεις, χωρίς να καταλογίζει ευθύνες για την κατάρρευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας στο Κρανς Μοντάνα.
 
Και αυτό, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, για δύο λόγους. Πρώτο, γιατί δεν έχει ρόλο επιδιαιτησίας για να μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο. Δεύτερον, γιατί επιθυμεί να αφήσει ανοικτή την προοπτική συνέχισης της διαδικασίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζει ήδη επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα, διά της οποίας θα απαντά σημείο προς σημείο σε όσα καταγράφει ο Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του.
 
«Επιζήμιοι τακτισμοί»
Πυρά κατά του Προέδρου Αναστασιάδη εξαπέλυσε πάντως και σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, υποστηρίζοντας πως την ώρα που ο Γ.Γ. στην έκθεσή του για το Κυπριακό επιβραβεύει την Τουρκία για τη στάση της στο Κρανς Μοντάνα, ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει τους επιζήμιους τακτικισμούς.
 
«Αντί ο κ. Αναστασιάδης να επικεντρωθεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, κάτι που ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσπαθεί να χαϊδέψει αυτιά στο εσωτερικό για να κερδίσει κάποιες ψήφους ενόψει εκλογών.
 
Το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με λογικές επίδειξης ισχύος, όπως είπε προχθές ο κ. Αναστασιάδης. Η επιστροφή σε πολιτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν, είναι καταστροφική», ανέφερε ο κ. Μαλάς.
 
«Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται το Κυπριακό», σημείωσε, «οι τακτικισμοί του κ. Αναστασιάδη, καθώς και οι λεγόμενες ‘’νέες στρατηγικές’’ οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση».
 
«Το παράθυρο ανοιχτό…»
 «Έχουμε μια έκθεση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί επισήμως σε μερικές μέρες και χρειάζεται με πάρα πολλή προσοχή να τη μελετήσουμε», τόνισε από την άλλη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα», σημείωσε, για να προσθέσει ότι εν γνώση μας ο Γ.Γ. του ΟΗΕ το ξεκαθάρισε από τη Γενεύη, το επανέλαβε και στο Κρανς Μοντανά στις 30 Ιουνίου με την άφιξή του, ότι δεν ήταν εκεί σε μια προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες.
 
«Και να μη βρεθεί λύση του Κυπριακού, θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε το παράθυρο ανοικτό. Αυτή ήταν η δήλωση του Γ.Γ. με την άφιξή του στις 30 Ιουνίου.
 
Και αν με ρωτάτε αν συμφωνώ με αυτή τακτική των Ηνωμένων Εθνών θα σας πω αβίαστα συμφωνώ απόλυτα. Γιατί στόχος μας δεν είναι η επίρριψη ευθυνών, αλλά α κρατηθεί το παράθυρο ελπίδας ανοικτό για λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου.
 
«Αποτυχία στρατηγικής»
«Προκαλεί όντως ενδιαφέρον η ανάγκη που νοιώθει ο κ. Αναστασιάδης να αποστείλει επιστολή προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξηγήσει τους χειρισμούς και τις θέσεις του στον Κρανς Μοντάνα», υποστηρίζει από την άλλη το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Λιλλήκα.  
 
«Την ώρα που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και οι εκπρόσωποι της υποψηφιότητας του πανηγύριζαν για την επιτυχία του στην Ελβετία, τώρα διαπιστώνουν ότι υπάρχει ανάγκη να δικαιολογήσουμε την θέση μας», σημειώνει.
 
 «Την ίδια ώρα», συνεχίζει, «στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα γίνεται λόγος για συμφωνία στα εσωτερικά θέματα, αλλά και για κεκτημένο της διαδικασίας.
 
Πρόκειται ασφαλώς για ακόμα μια αποτυχία της στρατηγικής των δωρεάν υποχωρήσεων , υποχωρήσεις που για τον Γενικό Γραμματέα θεωρούνται δεδομένες και θα τις βρει μπροστά του ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Τώρα είναι ακόμα πιο αναγκαίο να αποσυρθούν γραπτώς όλες οι προτάσεις που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και η πολιτική ηγεσία να αναλύσει τις ευρύτερες εξελίξεις που επηρεάζουν την Κύπρο όπως το Κουρδικό και το δημοψήφισμα στην Καταλονία».
 
«Επίσημη απόσυρση»
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ισχυρίζεται πως παρά τις σε προφορικό επίπεδο δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, πως οι υποχωρήσεις του αναφορικά με την εκ περιτροπής Προεδρία, τα δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων, τα "δικαιώματα" των παράνομων χρηστών κ.α., δεν ισχύουν αφού δεν κατέληξαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα, αυτές παραμένουν και τσιμεντώνονται μέσα από το κείμενο της επιτολής του Προέδρου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 22ας Σεπτεμβρίου 2017(σ.σ. ένα από τα έγγραφα που επέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου).
 
«Αντί ο κ. Αναστασιάδης να αποσύρει γραπτώς τις υποχωρήσεις του, απευθυνόμενος στον Γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, απλά τις επαναλαμβάνει χωρίς μάλιστα να υπενθυμίσει ότι δεν ισχύουν πλέον.
 
Παρά τις περί αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη απόσυρση των υποχωρήσεων του Κρανς Μοντάνα. 
 
Είμαστε βέβαιοι πως και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο που έχει η στάση του αυτή, αφού εγκυμονείται ο κίνδυνος, οι υποχωρήσεις αυτές να θεωρηθούν ως αποδεκτές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως η νέα επιστολή που θα αποστείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας-τώρα που έχει πλέον κυκλοφορήσει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα-αποτελεί μια ουσιαστική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει επιτέλους επίσημα, πως οι υποχωρήσεις του Κρανς Μοντάνα δεν μας δεσμεύουν και δεν αποτελούν μέρος του κεκτημένου για τις επόμενες φάσεις των συνομιλιών».
 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου