Αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης εξελέγη ο Νίκος Τορναρίτης

Ο Βουλευτής Νίκος Τορναρίτης εξελέγη νέος Αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ) οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στην Πνομ Πενχ της Καμποτίας. Η Κυπριακή Βουλή συμμετείχε στις εργασίες του Πρώτου Εκτελεστικού Συμβουλίου για το 2017 της ΑΚΣ με τους Νίκο Τορναρίτη (επικεφαλής) και Χριστάκη Τζιοβάνη.

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας εξελέγη στη θέση του Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και κατά συνέπεια, αναλαμβάνει και το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Η συγκεκριμένη εκλογή θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την Βουλή των Αντιπροσώπων, με δεδομένο ότι για τη διετία 2018-2019, την προεδρία του Οργανισμού θα έχει η Τουρκία. Η Επιτροπή Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης χειρίζεται ζητήματα καίριας σημασίας καθώς στις αρμοδιότητες της εμπίπτουν, εκτός από θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος και θέματα ενέργειας, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων, της ενοποίησης της ενεργειακής αγοράς της Ασίας αλλά και παράλληλα, της προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης σημαντικά θέματα που άπτονται άμεσα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της σύνδεσης της οικονομικής προόδου με την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των κοινοβουλίων στις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Επιτροπής για το 2018, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναλαμβάνει να φιλοξενήσει και την ανάλογη συνάντηση των μελών της Επιτροπής, εντός του επόμενου έτους.

Αποδεχόμενος την προεδρία, ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε τα μέλη της ΑΚΣ για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπο του αλλά και για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, υπήρξε ενεργό μέλος της Συνέλευσης από την ίδρυση της το 2006 και είναι απολύτως δεσμευμένη στους στόχους της ΑΚΣ, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ασία, μέσω της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης.

Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Κύπρος, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργό προώθηση των στόχων της ΑΚΣ, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει και ως γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, ιδιαίτερα υπό το φως των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας. Η Κύπρος , κατέληξε, μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και ως διαπεριφερειακός ενεργειακός και εμπορικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ