Γι’ αυτούς τους λόγους δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Έκθεσή του ο Γκουτέρες

Για δύο λόγους δεν επιρρίπτει ευθύνες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Έκθεσή του για το Κυπριακό, που θα δημοσιοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου, όπως τόνισε σήμερα-για μια ακόμη φορά- ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη.  
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο:
 
*Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι δεν έχει ρόλο επιδιαιτησίας για να μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο.
 
*Δεύτερον, γιατί επιθυμεί να αφήσει ανοικτή την προοπτική συνέχισης της διαδικασίας.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση ότι στην Έκθεση υπάρχει αναφορά για πλήρη συμφωνία σε κάποια θέματα, ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για πλήρη συμφωνία.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στο προσχέδιο της Έκθεσης του Γ.Γ. υπάρχουν αναφορές για τον ρόλο της Ε.Ε. στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και μάλιστα αναφέρεται ότι η ανάγκη η λύση να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει οδηγήσει στο να επιλυθούν πολλά προβλήματα, να υπάρξουν πρόοδος και συγκλίσεις. Κάτι που όπως επισήμανε, δεν ήταν εφικτό σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
 
«Ο Γ.Γ. αναφέρεται τηλεγραφικά στα θέματα των πέντε κεφαλαίων που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και δίδει περισσότερη σημασία στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
 
Αναφέρεται στη γνωστή δήλωση της 4ης Ιουνίου, ότι η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα μιας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.
 
Μάλιστα, προχωρεί και ένα βήμα περισσότερο και για πρώτη φορά σε Έκθεση Γ.Γ. καταγράφεται η θέση ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων-και αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 4 που επικαλέστηκε η Τουρκία για να προχωρήσει στην τουρκική εισβολή του 1974-ότι δεν είναι βιώσιμο.
 
Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη, θεωρούμε ότι αυτοί που επέμειναν στη συνέχιση τέτοιου είδους δικαιωμάτων είναι αυτοί που ευθύνονται για τη μη κατάληξη σε τελικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  
 
Σε παρατήρηση ότι στην Έκθεση υπάρχει αναφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ), και ερωτηθείς πώς μπορούν να λειτουργήσουν ΜΟΕ υπό τη σκιά προκλητικών ενεργειών από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ότι παράλληλα με την περίοδο προετοιμασίας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να υπάρξουν ΜΟΕ που εξυπηρετούν τον στόχο των διαπραγματεύσεων, αλλά και να είναι αμοιβαίως αποδεκτά και όχι να παγιώνουν την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων.
 
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος ζήτησε τη μεσολάβηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι τα Η.Ε. είναι ενοχλημένα με τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Εμείς προσεγγίζουμε αυτές τις εξελίξεις ως ιδιαίτερα αρνητικές, μας προβληματίζουν, προβληματίζουν και τα Η.Ε. και σήμερα ο Πρόεδρος προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την Ε.Ε. για αυτές τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος».
 
Ερωτηθείς πότε ολοκληρώνεται η περίοδος περισυλλογής, όπως τη χαρακτήρισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε να ολοκληρωθεί όταν η Τουρκία είναι έτοιμη για συνέχιση της διαπραγμάτευσης.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο γραπτό κείμενο που υπέβαλε στον Γ.Γ. εκφράζει την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς, όταν δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες, να υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας», υπογράμμισε.
 
Επίθεση από Μαλά
«Η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες, ακυρώνει την επιχειρηματολογία του Νίκου Αναστασιάδη και των συνεργατών του και επιβεβαιώνει τους κακούς χειρισμούς που έγιναν από πλευράς του Προέδρου», ισχυρίστηκε από την άλλη ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ισχυριζόμενος ότι «τα πράγματα δεν έγιναν όπως μας τα είπε ο Νίκος Αναστασιάδης».
 

«Η ευθύνη για συνέχιση των συνομιλιών επιμερίζεται στα δύο μέρη στην Κύπρο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι πλήρως αποενεχοποιημένη αντί να λογοδοτεί για την αδιαλλαξία της, εμβαθύνει την κατοχή και τη διχοτόμηση. «Είμαστε αντιμέτωποι με στασιμότητα, ενώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρεται σε "χαμένη ιστορική ευκαιρία"», είπε ο Σταύρος Μαλάς.
 
Σύμφωνα με τον Σταύρο Μαλά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δύο στόχους: Είτε να φέρει ενώπιον του κυπριακού λαού μια σωστή, συμφωνημένη λύση είτε να εκθέσει την Τουρκία.  
 
«Απέτυχε και στα δύο», είπε ο κ. Μαλάς, «γιατί έκανε κακή διαπραγμάτευση, χωρίς στόχο, σχέδιο και συμμάχους και με αυτόν τον τρόπο έχει πλήξει την αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς».
 
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», είπε ο Σταύρος Μαλάς, «απέτυχε γιατί εδώ και μήνες παλινωδεί συνεχώς, στοχεύοντας στη συσπείρωση της ακροδεξιάς, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Δίνει την εντύπωση ότι δεν ξέρει τι θέλει και τι κάνει. Επιδεικνύει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά».
 
«Η ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος, «είναι το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που ζητά ο ΟΗΕ, να συνεχιστούν αύριο οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν».
«Πρέπει να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αξιοπιστία με υπευθύνους χειρισμούς, συνέπεια σε θέσεις αρχών, σε συνεργασία με τον ΓΓ του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που διαχρονικά κατοχυρώνουν τα δίκαια του λαού μας».
 
Ερωτηθείς τι εννοεί λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συσπειρώνει την ακροδεξιά, ο κ. Μαλάς, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υιοθετήσει θέσεις τον τελευταίο καιρό που έχουν πολύ διαφορετική φιλοσοφία από αυτή «που μας έχει συνηθίσει και είναι προφανές, κόπτεται περισσότερους για εκείνους που διαφωνούν μαζί του παρά για εκείνους που συμφωνούν μαζί του».
 
Στην παρατήρηση ότι στο προσχέδιο της Έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ ευθύνη δεν επιρρίπτεται σε κανέναν, ούτε στην ε/κ πλευρά, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι επιρρίπτεται ευθύνη στις δύο πλευρές και η προσπάθεια κατά τις διαπραγματεύσεις έπρεπε να είναι τουλάχιστον η ανάδειξη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.
 
«Πήγαμε στον Κραν Μοντανά να διαπραγματευτούμε την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο Γ.Γ. μας έδωσε μια χρυσή ευκαιρία που στο παρελθόν δεν υπήρξε, καταθέτοντας ένα πλαίσιο συζήτησης και εμείς επιλέξαμε να πούμε ότι ‘είχε τεταμένο κλίμα’. Αυτή ήταν η ευκαιρία, δεν την άδραξε».

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»