Ν. Αναστασιάδης: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν προκειμένου μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς την ηγεσία, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες και όσους έλαβαν μέρος στην σημερινή παρέλαση, «σε  μια εντυπωσιακή πραγματικά παρέλαση», όπως ανέφερε. 
 
Πρόσθεσε ότι τιμούμε την ημέρα της Ανεξαρτησίας με δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την απόφαση για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων «προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε τόσο στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις όσο και στις αποτρεπτικές και αμυντικές ανάγκες που έχει η πατρίδα μας».
 
"Θέλω θερμά να συγχαρώ για τα όσα πραγματικά συμβαίνουν και που δίδουν δείγμα γραφής του εκσυγχρονισμού, μέσα από νέα οπλικά συστήματα, μέσα από μια νέα εμφάνιση, μέσα από την αναδιοργάνωση γενικότερα της ΕΦ που ενσωμάτωσε τους ΣΥΟΠ, μετατρεπόμενη σε μια πραγματική επαγγελματική στρατιωτική δύναμη που έκανε κατορθωτό τη μείωση της θητείας των Εθνοφρουρών, χωρίς να επηρεαστεί το αξιόμαχο, αντίθετα, όπως έχετε προσέξει, ενισχύθηκε η ΕΦ", είπε.
 
Αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την Ελλάδα, λέγοντας ότι αυτή δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις ώστε να διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος.
 
"Η συμπαράσταση, η συνεργασία με την Ελλάδα μέσα στα ευρύτερα πλαίσια της ΕΕ αλλά και της στενότερης συνεργασίας που έχουμε με την εδώ παρουσία και πτητικών μέσων,  δημιουργούν τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις ώστε να είμαστε σε θέση και να διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος αλλά και να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τις όποιες  επιθετικές ενέργειες", τόνισε.
 
Απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές της 1ης του Απρίλη, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να αποκτήσουμε την ελευθερία μας, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να παραμείνουμε ανεξάρτητο κράτος αλλά και δημοκρατικό κράτος.
 
Απηύθυνε επίσης μήνυμα ενότητας προς τους Τ/κ.
 
"Θέλω να απευθυνθώ και στους Τ/Κ συμπατριώτες μας για να τους πω ότι αυτή η δημοκρατία, αυτή η πατρίδα χωρεί όλους μας αρκεί να αντιλαμβανόμαστε ο καθένας τι σημαίνει αλληλοσεβασμός και μέχρι που φθάνουν τα όρια των δικαιωμάτων του καθενός", ανέφερε, .
 
Διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό πως "θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε, και μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά, την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από τις όποιες εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, εξαρτήσεις, κατοχικό στρατό, μόνο έτσι μπορεί πραγματικά να ζήσουμε και ειρηνικά, να συνδημιουργήσουμε, αλλά και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη".
 
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η η πολιτική μας εκτείνεται σε συνεργασίες με όλες τις χώρες της ΕΕ "αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η ΕΦ μας ασκείται με τις ελληνικές δυνάμεις, με τις αιγυπτιακές, τις ισραηλινές, τις γαλλικές και όχι μόνο συνεπώς μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής προστασίας των συνόρων της ΕΕ ευρύτερα η συνεργασία θα συνεχίζεται, θα ενισχύεται και θα διευρύνεται".
 
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα γίνουν σχόλια εφόσον μελετηθεί επακριβώς και βεβαίως περισσότερα όταν δοθεί στη δημοσιότητα. Κάποια πρώτα (σχόλια) θα γίνουν αύριο». 
 
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών