Πρόεδρος: Εάν ο λαός το θελήσει, την επόμενη χρονιά θα υλοποιήσουμε υποσχέσεις

Δεν μπορεί να δημιουργούμε σήμερα κινδύνους (για την οικονομία) με υποσχέσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι κατά την επόμενη χρονιά θα είμαστε σε θέση, εάν και εφόσον ο λαός το θελήσει, να υλοποιήσουμε υποσχέσεις που δίνουμε σήμερα, "με όλο το σεβασμό προς όλους όσοι άλλα σκέπτονται".
 
Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στην τελετή εγκαινίων των γραφείων της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού ΛΤΔ, σχολιάζοντας συγκεκριμένο αίτημα για κάλυψη από το κράτος του ποσοστού που καταβάλλουν οι τοπικοί φορείς σε συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα.
 
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε το έργο που επιτελούν τόσο η Ένωση Κοινοτήτων Λεμεσού όσο και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού "δύο φορείς, οι οποίοι έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της Λεμεσού ως μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής, αξιόπιστης και αυτοδύναμης τοπικής δομής, ικανής να κατέχει διαρκώς μια πλήρως ανταγωνιστική θέση στο περιφερειακό, εθνικό και διεθνές περιβάλλον".
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε τη σημασία για "ορθολογιστική και υπεύθυνη διαχείριση των κονδυλίων και τον έγκαιρο προγραμματισμό" και σημείωσε πως αυτό που διακρίνει την Αναπτυξιακή Εταιρεία είναι ότι μέσα από την ορθή διαχείριση έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα και είναι σημαντικό το γεγονός ότι το κράτος θα έρθει αρωγός, όταν και εφόσον του επιτρέψουν οι συνθήκες, για το θέμα της διαχείρισης που είναι κάπου στο ύψος του 20%.
 
"Αυτό θα εξαρτηθεί από τη σταθερή πορεία των οικονομικών μας", είπε και πρόσθεσε πως, αν και ο ίδιος δεν διαβλέπει κινδύνους "δεν μπορεί και να δημιουργούμε κινδύνους με υποσχέσεις όταν δεν είμαστε βέβαιοι".
 
Εξέφρασε τη θέση πως, "κατά την επόμενη χρονιά θα είμαστε σε θέση, εάν και εφόσον ο λαός το θελήσει, να υλοποιήσουμε υποσχέσεις που δίνουμε σήμερα. Με όλο τον σεβασμό προς όλους όσοι άλλα σκέπτονται".  
 
Αναφερόμενος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη Στρατηγική της και παρά τις δυσκολίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, υλοποιήθηκαν έργα στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας Λεμεσού συνολικού κόστους 4 εκ. ευρώ, ενώ κατά την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο εγκρίθηκε εκ νέου, στο πλαίσιο του Μέτρου 19 "LEADER", το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
 
"Το ποσό, το οποίο θα διατεθεί για την υλοποίηση της Στρατηγικής ανέρχεται στα 3.3 εκατομμύρια ευρώ δημοσία δαπάνη και επηρεάζει 67 Κοινότητες με πληθυσμό 33.751 κατοίκους", ανέφερε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι  συγκεκριμένες κοινότητες είναι στην πλειονότητά τους ορεινές και πλήττονται από τη μείωση και γήρανση του πληθυσμού.
 
Την ίδια στιγμή, υπέδειξε, οι κοινότητες αυτές χαρακτηρίζονται από πλούσιους φυσικούς πόρους, ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία και παραδόσεις και εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν κινητήριος μοχλός για την ανανέωση αυτών των κοινοτήτων μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ανάπτυξης μίας ήπιας μορφής τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος.
 
Είπε ακόμη πως στο πλαίσιο αυτό, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού θα εφαρμόσει μία ολοκληρωμένη, πολυτομεακή και στοχευμένη Στρατηγική, με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ υπενθύμισε πως η Εταιρεία εγκρίθηκε ως Τοπική Ομάδα Δράσης Αλιείας (ΤΟΔΑ) για την υλοποίηση της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών της Επαρχίας Λεμεσού, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Θάλασσα 2014-2020".
 
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Ααναστασιάδης τόνισε πως έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Κυβέρνησης προς τις Ομάδες Τοπικής Δράσης είναι και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Μάιο του 2017, με βάση την οποία εγκρίθηκε επίσημα πλέον, η συμμετοχή των Κοινοτήτων στις Αναπτυξιακές Εταιρείες.
 
"Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε η δυνατότητα στις κοινότητες να επωφεληθούν από την αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων από την εφαρμογή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχουν την τοπική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευρύτερη ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου", συμπλήρωσε.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είναι που κινήθηκε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων, των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 178 εκ. ευρώ.
 
Ειδικότερα για την επαρχία Λεμεσού, υπενθύμισε πως οι Δήμοι της Επαρχίας θα απαλλαγούν από δάνεια συνολικού ύψους 48.2 εκ. ευρώ, ενώ οι κοινότητες της επαρχίας από δάνεια που ανέρχονται στο 1.1 εκ. ευρώ.
 
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του πως τα ποσά της αποπληρωμής των δανείων θα δαπανούνται πλέον σε έργα κοινής ωφελείας και πως "ως προς το πάγιο αίτημα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουμε τη συνδρομή της Βουλής που έχει ενώπιον της το σχετικό νομοσχέδιο".
 
Υποδεικνύοντας, τέλος, πως κοινός στόχος όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων των Τοπικών Αρχών είναι η ανάπτυξη και η ευημερία των πολιτών, ευχήθηκε όπως "κάποια στιγμή να ωριμάσουμε και σαν κεντρική πολιτική δύναμη εξουσίας και να έχουμε τέτοια συνεργασία, μακριά από σκοπιμότητες και στόχος πάντα να είναι να βρίσκουμε την κοινή συνισταμένη για να μπορούμε να αποδώσουμε όσα χρωστάμε στους πολίτες μας ευρύτερα".

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον