Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης διεκδικεί τη βουλευτική έδρα Λεμεσού

Με νέα προσφυγή του στο Εκλογοδικείο, ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Λεμεσού Ανδρέας Μιχαηλίδης ζήτησε τη διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής για τη πλήρωση της κενωθείσας βουλευτικής έδρας της Ελένης Θεοχάρους στη Λεμεσό και στράφηκε κατά της απόφασης της Βουλής, η οποία επικύρωσε ουσιαστικά την εκλογή του νυν βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου.         
 
Με την αίτηση του, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης ζητά από το Εκλογοδικείο να κηρύξει ως αντισυνταγματικό τον τροποποιητικό νόμο που ψήφισε η Βουλή στις 30/6/2017 με τον οποίο πληρώθηκε η επίδικη βουλευτική έδρα της Λεμεσού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μιχαηλίδης με προσφυγή του στο Ανώτατο είχε πετύχει ακύρωση της εκλογής και ανακήρυξης του Γιώργου Παπαδόπουλου του Κινήματος Αλληλεγγύη, ως βουλευτού για την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού.
 
Την έδρα είχε κερδίσει αρχικά η Ελένη Θεοχάρους, η οποία αμέσως μετά την ανακήρυξη της αποφάσισε ότι δεν επιθυμούσε να κατέχει την έδρα και ότι επιθυμούσε να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα την κενωθείσα θέση να την καταλάβει ο πρώτος επιλαχών της Αλληλεγγύης.
 
Σημειώνεται ότι ο κ. Μιχαηλίδης έλαβε 4734 ψήφους και ήταν ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μη εκλεγείς υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος είχε λάβει 767 ψήφους.
 
Σύμφωνα με την ακυρωτική απόφαση, η μη αποδοχή της έδρας εκ μέρους της κας Θεοχάρους έγινε εκτός της βουλευτικής περιόδου και λανθασμένα η πλήρωση της θέσης έγινε κατά τον ίδιο τρόπο που η εκλογική νομοθεσία προβλέπει για την πλήρωση κενωθεισών βουλευτικών εδρών, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.
 
Το Ανώτατο ως εκλογοδικείο, χαρακτήριζε στην απόφαση του ως ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι ο Γενικός Έφορος Εκλογής, δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει για πλήρωση κενωθείσας βουλευτικής έδρας πριν την έναρξη της νέας βουλευτικής περιόδου, ενήργησε «ακολουθώντας, αναλογικά, την πλησιέστερη διαθέσιμη επιλογή, ως τη μόνη προσφερόμενη».
 
Το δικαστήριο περιορίστηκε στην ακύρωση της εκλογής του Γιώργου Παπαδόπουλου χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποίον τρόπο θα έπρεπε να πληρωθεί η κενωθείσα θέση. Συγκεκριμένα, το Εκλογοδικείο χαρακτήρισε τις θεραπείες που ζητούσε ο κ. Μιχαηλίδης από το δικαστήριο, δηλαδή η πλήρωση της κενωθείσας θέσης να γίνει δια αναπληρωματικής εκλογής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού, «άγνωστες στο Νόμο, ως μη προβλεπόμενες από το άρθρο 57(3) και εκτός της δικαιοδοσίας παροχής θεραπείας από το Εκλογοδικείο».
 
Το νομικό κενό ήρθε να καλύψει η Βουλή στις 30/6/2017, όταν με  26 ψήφους υπέρ και τις 13 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον,  η Ολομέλεια του σώματος ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για πλήρωση της κενωθείσας  έδρας.
 
Με τον τροποποιητικό νόμο, η κενωθείσα βουλευτική έδρα πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεται  κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου με αποτέλεσμα η έδρα να παραμείνει στον κ. Παπαδόπουλο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ως εκλογοδικείο, όρισε για τις 15 Ιανουαρίου του 2018, στις 12 το μεσημέρι, την ακρόαση της εκλογικής αίτησης του Ανδρέα Μιχαηλίδη αφού προηγουμένως παραχώρησε τον αναγκαίο χρόνο προς τις δύο πλευρές για καταχώρηση των απαντήσεων τους και των περιγραμμάτων αγόρευσης τους. 
 

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ