Στη διάθεση των πλευρών ο Γκουτέρες όταν αυτές είναι έτοιμες να εμπλακούν

Ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των καλών υπηρεσιών του ΓΓ για να επαναλάβουν οι πλευρές τις συνομιλίες, αμέσως μόλις αυτές δείξουν την ετοιμότητά τους να εμπλακούν εκ νέου.

Ο Εκπρόσωπος του ΓΓ αναφερόταν στην συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη  λέγοντας ότι "ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον κύριο Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τη δέσμευση της Κύπρου προς τα Ηνωμένα Έθνη και την υποστήριξη της Κυβέρνησης στις τρέχουσες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού".

Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος αντάλλαξαν απόψεις για το σημερινό καθεστώς των συνομιλιών στην Κύπρο, καθώς και για το μέλλον του διαλόγου.

«Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των καλών του υπηρεσιών για να επαναλάβουν οι πλευρές τις συνομιλίες αμέσως μόλις αυτές δείξουν την ετοιμότητά τους να επανεμπλακούν», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των συναντήσεων του ΓΓ που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ το βράδυ της προηγούμενης, θα λάβει χώρα στη 1:30 μμ (τοπική ώρα) κι αμέσως μετά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα μιλήσει στους δημοσιογράφους.

 
Κοτζιάς: Στόχος η Κύπρος να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος

Στο μεταξύ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαιρετίζοντας το βράδυ της Παρασκευής την 72η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε πως στόχος της Ελλάδας στο κυπριακό πρόβλημα είναι να καταστεί η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος.

«Όσον αφορά το κυπριακό, είπε ο Νίκος Κοτζιάς, ο στόχος μας συνοψίζεται σε μία έννοια την οποία υιοθέτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό: Να καταστεί η Κύπρος ένα κανονικό κράτος, ένα κράτος χωρίς κατοχή, χωρίς εξωτερικές εγγυήσεις και χωρίς οποιοσδήποτε να έχει παρεμβατικά δικαιώματα».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε λύπη που η διάσκεψη για την Κύπρο τερματίστηκε τον Ιούλιο χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, γιατί η τουρκική πλευρά κι αυτή των Τουρκοκυπρίων "ήταν οι μόνοι συμμετέχοντες στη διάσκεψη που δεν ήθελαν να γίνει η Κύπρος ένα ουσιαστικά κανονικό κράτος, χωρίς παρεμβάσεις και ξένη κατοχή".

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη συζήτηση επί του βασικού διεθνούς ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μόλις η Τουρκία επιδείξει σαφή βούληση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις βάση των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, καθώς και στα πλαίσια των παραμέτρων που όρισε ο ΓΓ στο Κραν Μοντανά», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δικαίου της θάλασσας.

 
Τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Την αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε ένα βιώσιμο και λειτουργική κράτος, σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, χωρίς αναχρονιστικές ρυθμίσεις ασφαλείας που θα επιτρέπουν το δικαίωμα ξένης στρατιωτικής επέμβασης και χωρίς ξένα στρατεύματα, αναφέρει μεταξύ άλλων το κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, Ιωάννη Κασουλίδη, Νίκου Κοτζιά και  Sameh Shoukry, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρεις Υπουργοί τονίζουν ακόμη ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το φόρουμ μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί διευθέτηση και ότι η παρουσία της UNFICYP είναι απαραίτητη, εφόσον η Κύπρος παραμένει υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Αυτός ο τριμερής μηχανισμός διαβουλεύσεων, που εγκαινιάστηκε στη Νέα Υόρκη πριν από πέντε χρόνια, επιβεβαιώνει την αμοιβαία δέσμευση των τριών χωρών να συνεργαστούν για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι τρεις Υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο αναφορικά με την υλοποίηση των έργων σε τομείς προτεραιότητας που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς συναντήσεις. Παράλληλα, συμμετείχαν σε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με ορισμένα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της, την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και της ευημερίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η συνάντηση ακολουθεί την παράδοση που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια μετά από πρωτοβουλία της Αιγύπτου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τις επαφές του χθες στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 72η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε την ευκαιρία να συζητήσει το Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα.

Ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε συγκεκριμένα με τον Γενικό-Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul-Gheit με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις επί αριθμό περιφερειακών θεμάτων, ενώ τον ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σε συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης  Mohamed Siala συζήτησαν διμερή θέματα και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Walid Al-Mualem με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε, εξάλλου στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας, και αργότερα το βράδυ προήδρευσε σε δείπνο εργασίας της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας.
 
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι