Στη δίνη του προεκλογικού η ομιλία Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

Αφορμή για νέο κύκλο αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό μέτωπο προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τον ΔΗΣΥ να εξαίρει τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και ανθυποψήφιους του ενόψει προεδρικών εκλογών, να του αποδίδουν προεκλογικές σκοπιμότητες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλε την Τουρκία για το αδιέξοδο, της έριξε το γάντι για επανέναρξη 

 
Σκληρή γλώσσα κατά του Προέδρου Αναστασιάδη χρησιμοποίησε το ΑΚΕΛ, για να πάρει εξίσου σκληρή απάντηση από τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε το ΑΚΕΛ πως επιμένει ακόμη και λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, να επιτίθεται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και να τον υποσκάπτει την ώρα που βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ και δίδει μάχη για την Κύπρο.
 
«Είναι τελικά το ΑΚΕΛ που θυσιάζει τα πάντα στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων.  Τους παραδίδουμε στην κρίση του λαού», υπογραμμίζει σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.   
 
Εξίσου σκληρή απάντηση ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος έδωσε και στο επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου, λέγοντας πως «εδώ και αρκετό καιρό, ο κυπριακός λαός παρακολουθεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τους δύο-τρεις που τον περιστοιχίζουν, να επιδίδονται καθημερινά σε έναν αγώνα ανταγωνισμού για το ποιος θα χρησιμοποιήσει πιο υβριστικές λέξεις από τον άλλον κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
«Ο Κυπριακός Ελληνισμός», συνέχισε, «αντί να ακούσει τι έχει να προσφέρει ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος για το μέλλον του, συνεχίζει να παρακολουθεί έναν ακραίο, διχαστικό και γεμάτο προσωπική εμπάθεια λόγο κατά του Προέδρου Αναστασιάδη.
 
Είναι φαίνεται ό,τι έχει όλο και όλο να «προσφέρει» ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και οι συνοδοιπόροι του στην πολιτική ζωή του τόπου και για το μέλλον της χώρας.
 
Η απάντηση θα έρθει από την κοινωνία των πολιτών τον Ιανουάριο του 2018».
  
Αναλυτικά:
 
«Μακριά από τα δυο άκρα»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως με την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
 
Πρώτον: Κατοχυρώνει ενώπιον των ηγετών των κρατών-μελών του ΟΗΕ το κεκτημένο που έχουμε πλέον μέσα από το πλαίσιο Γκουτέρες, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών και της στρατηγικής του-που είναι κοινή στρατηγική Κύπρου-Ελλάδας και μακριά από τα δυο άκρα- ότι δηλαδή λύση του κυπριακού σημαίνει την κατάργηση των εγγυήσεων ανάμειξης της Τουρκίας και πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού
 
Δεύτερο: Αντέκρουσε με τεκμηριωμένες απαντήσεις τον ισχυρισμό Ερντογάν ότι το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντανά οφειλόταν δήθεν στην «ακατανόητη» στάση της ε/κ πλευράς και με την ευκαιρία επανέφερε τις ευθύνες της Τουρκίας στο επίπεδο ενός προβλήματος εισβολής και κατοχής-και αυτό ελπίζουμε να το άκουσαν όσοι ισχυρίζονται ότι δήθεν απενοχοποιήθηκε η Τουρκία.
 
Τρίτο: Κατέθεσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς για συνέχεια των διαπραγματεύσεων, φυσικά εντός των παραμέτρων ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του Κεκτημένου που είναι το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε.
 
Τέταρτο: Ξεκαθάρισε βεβαίως ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με την Τουρκία να έχει πραγματική διάθεση για λύση χωρίς να εκμεταλλεύεται τη διαπραγμάτευση για να παρατείνει την κηδεμονία και τον έλεγχό της στην Κύπρο.
 
Πέμπτο: Οριοθετεί και τη συνέχεια της πορείας μας για μια αποδεκτή λύση.
 
α)Με μέτρο και συναίσθηση ευθύνης για την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργικότητα της λύσης.
 
β)Μακριά από τα δυο άκρα. Από τη μια να θέλουν να αποφύγουμε τη διαπραγμάτευση (αγνοώντας και το κεκτημένο) και από την άλλη να προτείνουν ότι, παρόλο που η Τουρκία δεν άλλαξε στάση και παρόλο που αξιώνει τον έλεγχο της Κύπρου, μπορούσε να κλείσουμε συμφωνία».
 
«Δεν άντεξε…»
Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται πως δεν άντεξε ο Νίκος Αναστασιάδης και ενέταξε την ομιλία του στους γενικότερους προεκλογικούς σχεδιασμούς του.
 
«Ανατρέποντας», υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, «την προσέγγιση που ο ίδιος ακολούθησε στις ομιλίες του σε όλες τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις-την οποία προσέγγιση υπερασπίστηκε όταν κάθε φορά επικρινόταν-αυτή τη φορά επιχείρησε να ‘’χαϊδέψει’’ αυτιά ενόψει εκλογών στρεψοδικώντας ακόμα και από δικές του θέσεις. Οι κυβερνώντες προσαρμόζουν τα πάντα στις  προεκλογικές σκοπιμότητές τους.
 
Επί της ουσίας, ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάστηκε αντιφατικός. Από τη μια, ζήτησε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και από την άλλη, ζήτησε εφαρμογή ΜΟΕ.
 
Η συζήτηση ΜΟΕ για δημιουργία του απαραίτητου κλίματος με την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων δεν συνδυάζονται. Αν αυτή είναι η θέση του κ. Αναστασιάδη που θα μεταφέρει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν θα είμαστε καθόλου πειστικοί. Ο ΟΗΕ αναμένει ιδέες από τα εμπλεκόμενα μέρη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.
 
Με τέτοιες θέσεις ο κ. Αναστασιάδης, όπως και όλοι όσοι μιλούν για απόσυρση προτάσεων ή για αόριστες ‘’νέες στρατηγικές’’, στο κρίσιμο σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, θα προκαλέσουν ναυάγιο και οριστικό τέλος στη διαδικασία.
 
Είναι αυτό που επιθυμεί η Τουρκία κι είναι αυτό που θα οδηγήσει σε οριστική διχοτόμηση, εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας».
 
«Παραπλανεί τους πολίτες»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης υποστήριξε πως ο κ. Αναστασιάδης «επιβεβαίωσε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τον εμπιστευόμαστε».
 
«Είναι ξεκάθαρο», είπε ο κ. Αντωνιάδης, «ότι στόχος της προεκλογικής προσπάθειας του κ. Αναστασιάδη, είναι να παραπλανήσει τους πολίτες, ώστε να επανεκλεγεί, προκειμένου να συνεχίσει την αποτυχημένη και επικίνδυνη στρατηγική των υποχωρήσεων και παραχωρήσεων του».
 
Και συνέχισε:
 
«Στα ρητορικά ερωτήματα του προς τον Ερντογάν: 
 
• Ζητά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, όταν ο ίδιος, με τις υποχωρήσεις του στις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού, οδηγεί στο να καταστεί η Κύπρος πολιτικό υποχείριο της Τουρκίας.
 
•Ζητά να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τους πολίτες, όταν ο ίδιος πρότεινε την εκ περιτροπής προεδρία.
 
• Ζητά σεβασμό της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ο ίδιος έχει αποποιηθεί βασικών προνοιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως το δικαίωμα στην περιουσία και την ελευθερία εγκατάστασης και έχει αποδεχτεί ότι στην Κύπρο οι Τούρκοι υπήκοοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ευρωπαίους πολίτες.
 
•Διερωτάται σε ποιο ομοσπονδιακό σύστημα απαιτείται, για να λαμβάνονται αποφάσεις μία θετική ψήφος, ενώ είναι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης που παραχώρησε αυτή τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους, κάτω από τον ευφάνταστο  τίτλο «αποτελεσματική συμμετοχή».
 
•Διερωτάται για τη βιωσιμότητα της λύσης, ενώ ζητά να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση τα συμπεράσματα Γκουτέρεζ, τα οποία περιέχουν όλες τις επικίνδυνες υποχωρήσεις του,  που υποθηκεύουν το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού στις ορέξεις της Τουρκίας.
 
Ευτυχώς,  ο λαός γνωρίζει πλέον τι πραγματικά επιδιώκει ο κ. Αναστασιάδης.
 
Γνωρίζει ότι μπορεί να ελπίζει μόνο εάν εκλεγεί στην Προεδρία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι δυνάμεις της αλλαγής, που τον στηρίζουν».
 
«Αντιφάσεις…»
«Διαπιστώσαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά περιέλαβε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σωστές επισημάνσεις όσον αφορά τη φύση του κυπριακού και τους στόχους της Κύπρου, κάτι που στο παρελθόν απέφυγε συστηματικά και προσεκτικά», σημειώνει σε δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.
 
«Την ίδια όμως στιγμή», επισημαίνει, «δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και τις αντιφάσεις που περιλαμβάνονται στην χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:
 
*Ενώ παραδέχεται ότι υπάρχει μαζικός εποικισμός με πρόσχημα την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, την ίδια στιγμή αποδέχεται μονιμοποίηση πέραν των 120 χιλιάδων εποίκων, αριθμού μεγαλύτερου των Τουρκοκυπρίων.
 
*Αποδέχεται στις Τουρκοκυπριακές περιοχές να δοθεί ο πρώτος λόγος στους έποικους, παράνομους χρήστες σφετεριστές των Ελληνοκυπριακών περιουσιών.
 
*Ενώ διαπιστώνει πως σε κανένα ομοσπονδιακό κράτος δεν υπάρχει θετική ψήφος από τη  μειοψηφία, ο ίδιος αποδέχθηκε θετική ψήφο και αριθμητική εξίσωση σε αριθμό θεσμικών οργάνων του κράτους (π.χ. Ανώτατο δικαστήριο, ειδικά τμήματα αστυνομίας, ΕΔΥ κ.ά.) καθώς επίσης και την εκ περιτροπής προεδρία.
 
*Ενώ μίλησε για ένα φυσιολογικό κράτος όπως ορίζουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδέχθηκε να δοθούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες σε Τούρκους Υπηκόους.
 
*Την ώρα που θέλει κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, πως δικαιολογείται η πρότασή του για παραμονή αριθμού τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση;
 
*Ενώ ζητά την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο ίδιος ενέταξε την επιστροφή της στην πρώτη μέρα της λύση και τη συνέδεσε με τη λύση.
 
*Αποδέχτηκε μια πενταμερή διάσκεψη, στην ουσία υποβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και χωρίς να επιρριφθούν από την διεθνή κοινότητα ευθύνες στην Τουρκία για την αρνητική της στάση.
 
Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι ψεσινές επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι επισημάνσεις που σκόπιμα έκανε ενόψει των προεδρικών εκλογών και την επομένη θα της λησμονήσει».
 
Ρητορικά ερωτήματα 
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, σε ανακοίνωση του υποστηρίζει πως η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη, μολονότι επιχειρείται να προβληθεί ως απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις, στην πραγματικότητα περιορίστηκε μόνο στην τοποθέτηση ρητορικών ερωτημάτων προς την Τουρκία.
 
«Σημειώνουμε πάντως», αναφέρει το Κίνημα, «ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να επικεντρωθεί στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.
 
Ασφαλώς η σημασία της είναι εξαιρετικά μεγάλη, επομένως υπ' αυτή την έννοια χαιρετίζουμε το γεγονός ότι έστω και όψιμα το αντιλήφθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ωστόσο δεν είναι η μόνη.
 
Το πλαίσιο που αποδέχεται ως βάση συζήτησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού οι προτάσεις του παραμένουν ενεργές, περιλαμβάνει εκ Περιτροπής Προεδρία, δικαιώματα παρανόμων χρηστών, δικαιώματα σε Τούρκους υπηκόους κλπ.
 
Τα στοιχεία αυτά, παρασάγγας απέχουν από τη λειτουργία του "κανονικού κράτους" που εισήχθη στις διαπραγματεύσεις και διασταλτικά έχει εσχάτως υιοθετήσει ο Πρόεδρος». 
 
«Είναι αναξιόπιστος»
Από πλευράς του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου, ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Χρύσης Παντελίδης ανέφερε πως ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έκανε μια ομιλία προεκλογικού χαρακτήρα ,η οποία είναι αντίθετη με όσα ο ίδιος έχει ήδη αποδεχτεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.
 
«Με τη χτεσινή ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι είναι αναξιόπιστος και ότι ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί», είπε ο κ. Παντελίδης. Και συνέχισε:
 
«Ο κ. Αναστασιάδης ‘’ανακάλυψε’’, προφανώς λόγω της προεκλογικής περιόδου, ότι η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο. Όμως, σε τουρκικό προτεκτοράτο θα μετατραπεί η Κύπρος με διατάξεις που ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε ή πρότεινε αφού:
 
1.Ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία, τα βέτο και την αριθμητική ισότητα και τη θετική τουρκοκυπριακή ψήφο σε σημαντικούς θεσμούς, ενώ χτες ο ίδιος ομολόγησε στην ομιλία του ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία ελέγχεται από την Τουρκία.
 
2. Ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε την παραχώρηση των 4 ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους πολίτες, ενώ χτες ο ίδιος είπε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό κράτος.
 
3. Ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε την παραμονή όλων των εποίκων στην Κύπρο, είτε μέσω πολιτογράφησης, είτε μέσω αδειών εργασίας, ενώ χτες ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο εποικισμός έγινε σκόπιμα για αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης.
 
4. Ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε συμμετοχή Τούρκων Αστυνομικών σε πολυεθνική δύναμη που θα βρίσκεται στο νησί μετά τη λύση.
 
5. Ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε την Πενταμερή διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
6. Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε στους παράνομους χρήστες τον πρώτο λόγο για τις κατεχόμενες περιουσίες των προσφύγων».
 
«Η χτεσινή ομιλία», κατέληξε ο Χρύσης Παντελίδης, «επιβεβαιώνει ότι πρόθεση του κ. Αναστασιάδη είναι να ξεγελάσει τον κυπριακό λαό, ώστε να επανεκλεγεί και να συνεχίσει την αποτυχημένη στρατηγική και τις επικίνδυνες υποχωρήσεις του. Ευτυχώς για τον τόπο, δεν θα τα καταφέρει».
 
Ποιο κανονικό κράτος…;
Το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εστίασε στο επιχείρημα του κανονικού κράτους για να πείσει για τη θέση μας για κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
 
«Για να είναι πειστικός ο κ. Αναστασιάδης, θα πρέπει η λογική  του κανονικού κράτους να διέπει όλη τη φιλοσοφία της λύσης και τις πτυχές της δομής του κράτους όπως και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων», τονίζει το επιτελείο Λιλλήκα, θέτοντας σειρά ερωτημάτων:
 
*Ποιο κανονικό κράτος λειτουργεί με εκ περιτροπής προεδρία βάση εθνικότητας;
 
*Ποιο κανονικό κράτος λειτουργεί με εξίσωση της μειοψηφίας του 18% με την πλειοψηφία του 82%;
 
*Ποιο κανονικό κράτος λειτουργεί με βέτο στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη Βουλή, τη Γερουσία και όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς και αρχές;
 
*Ποιο κανονικό κράτος λαμβάνει τις αποφάσεις του με κλήρωση;
 
*Ποιο κανονικό κράτος περιορίζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιοκτησία και την ελευθερία εγκατάστασης;
 
*Ποιο κανονικό κράτος δίνει προτεραιότητα στο σφετεριστή της περιουσίας αντί στον ιδιοκτήτη;
 
*Όταν για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε δεχθεί το κράτος μας μετά τη λύση να μην είναι κανονικό, γιατί να μην μας πιέζουν να εφαρμόσουμε την ίδια λογική και στις πτυχές της ασφάλειας;
 
«Αυτή η ανακολουθία», τονίζει το επιτελείο Λιλλήκα, «υποσκάπτει και αποδυναμώνει  τη σωστή  θέση μας για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν ξένα στρατεύματα. Δίκαιη και λειτουργική λύση είναι η λύση που οδηγεί σε ένα καθόλα κανονικό, σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος δικαίου».
 

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους