Πολώνουν το κλίμα ενόψει Προεδρικών με φόντο το Κυπριακό

Σκηνικό πόλωσης ενόψει προεδρικών εκλογών στήνουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον υδράργυρο της αντιπαράθεσης με φόντο το Κυπριακό.
 
ΑΚΕΛ και επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά επιτέθηκαν εκ νέου σήμερα στον Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες για τον μηχανισμό παρακολούθησης εφαρμογής της λύσης, για να λάβουν απάντηση από τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μας δουλεύουν κανονικά ή μαζί μιλάνε χώρια καταλαβαίνουν στο Εθνικό Συμβούλιο
 
Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου:
 
«Για τον κ. Αναστασιάδη προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα σε σχέση με το έγγραφο που κατάθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο δείπνο:
 
*Πρώτο, γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν επέμενε στη συζήτησή του, αφού το έγγραφο αφορούσε την εφαρμογή της λύσης και την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων;
 
Η δικαιολογία που έδωσε ο κ. Αναστασιάδης ότι υπήρχε ένταση στη συζήτηση, αποδεικνύει ότι στο δείπνο δεν εξάντλησε και δεν αξιοποίησε κάθε δυνατότητα είτε για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συζητήσει είτε να εκτεθεί για την αδιαλλαξία της.
Αντ’ αυτού η Τουρκία έφυγε από το Κρανς Μοντανά χωρίς ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. να της επιρρίπτουν καμία ευθύνη.
 
*Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει για τον κ. Αναστασιάδη, είναι γιατί δεν ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο του εγγράφου Γκουτέρες. Μήπως ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να αποκρύψει το γεγονός της ύπαρξης του εγγράφου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο;
 
Συμφωνούμε ότι το Κυπριακό-και γενικά η διακυβέρνηση του τόπου-χρειάζεται υπευθυνότητα. Πόσο υπεύθυνο είναι όμως ο Πρόεδρος να συζητά το μέλλον της διακυβέρνησης χωρίς καμιά διαβούλευση με κανένα; Η ευθύνη για ό,τι προκύψει θα είναι αποκλειστικά του κ. Αναστασιάδη.
 
Ο ΟΗΕ έκανε ξεκάθαρο πώς ο ίδιος προσεγγίζει την επόμενη μέρα του Κρανς Μοντανά. Επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν αξιοποιώντας το κεκτημένο που διαμορφώθηκε. Αυτή είναι και η θέση του ΑΚΕΛ.
 
Με τις θέσεις που υποστηρίζουν τόσο ο κ. Λιλλήκας όσο και ο κ. Ν. Παπαδόπουλος, αν αυτές υιοθετηθούν, η Κύπρος θα βρεθεί σε αντιπαράθεση με το Διεθνή Οργανισμό, θα προκληθεί οριστικό ναυάγιο στη διαπραγματευτική διαδικασία και έτσι θα διευκολυνθεί η Τουρκία να πετύχει τους στόχους της».
 
Το επιτελείο Μαλά
Πυρά κατά του Νίκου Αναστασιάδη εξαπέλυσε και το επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά, ισχυριζόμενο ότι όποτε ο Πρόεδρος μένει εκτεθειμένος από δικές του πράξεις, παραλείψεις και κακούς χειρισμούς, όποτε ξεμένει από επιχειρήματα, καταγγέλλουν υπόσκαψη των προσπαθειών του. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του Σταύρου Μαλά:
 
«Ενώπιον του είχε έγγραφο το οποίο κατατέθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ με θέσεις κατάργησης εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ανέκαθεν  ζητούμενο για την πλευρά μας και κατάφερε να αφήσει την Τουρκία  να βγει αλώβητη από αυτή τη διαδικασία.
 
Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος απέτυχε να αξιοποιήσει το έγγραφο του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Είναι επίσης γεγονός ότι χάθηκε στην υποτιθέμενη ‘’ένταση’’ της στιγμής.
 
Πρέπει να μάθει ο κ. Αναστασιάδης  να διαπραγματεύεται με ηρεμία σε  κρίσιμες διασκέψεις για τον μέλλον του Κυπριακού λαού ιδιαίτερα όταν βρίσκεται απέναντι από τον ΓΓ του ΟΗΕ .
 
Για τον Κυπριακό λαό το διακύβευμα μιας τέτοιας αποτυχίας είναι το ίδιο του το μέλλον για τον κ. Αναστασιάδη προφανώς το διακύβευμα είναι η εξουσία».
 
 
Πιο κάτω ακολουθεί αυτούσια η γραπτή απάντηση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου  Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΑΚΕΛ:
 
«Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν πυρετό διπλωματικών διαβουλεύσεων στην έδρα του ΟΗΕ με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την προώθηση του εθνικού μας θέματος, το ΑΚΕΛ επιμένει να κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά για προεκλογικούς λόγους αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην εθνική μας υπόθεση.
 
Όσον αφορά τώρα τα ερωτήματα που θέτει για το άτυπο έγγραφο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο δείπνο θέλουμε να πούμε τα εξής:
 
*Το έγγραφο αυτό ξεκάθαρα και με διευκρίνιση του ιδίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ μετά από ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το δείπνο δεν συνδεόταν με την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά στο μονοσέλιδο αυτό άτυπο έγγραφο διατυπώνονταν εισηγήσεις υπό τη μορφή τίτλων για την αρχιτεκτονική επιπέδων παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης.
 
*Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια ώρα που παρέλαβε το έγγραφο το απέστειλε μέσω συνεργατών του για απόψεις σε τέσσερα μέλη της ομάδας στήριξης διαπραγματευτή που ασχολούνταν με θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και εφαρμογής της λύσης.
 
*Όταν έλαβε τις επισημάνσεις και κάποιες ενστάσεις αυτών των μελών, τις κατέθεσε την ίδια ώρα στο δείπνο.
 
*Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, o ίδιος και ο  Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατέθεσαν τις απόψεις τους, ενώ η Τουρκία αρνήθηκε να το συζητήσει.
 
Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη για το πλαίσιο Γκουτέρες και ειδικότερα για την κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ήταν στην κορύφωση της και δεν υπήρχε συμφωνία, τότε πώς θα μπορούσε να συζητηθεί η αρχιτεκτονική της εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία»;
 
 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων