Τον αμανέ τους για λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ οι Τούρκοι

Την ώρα που τα βλέμματα σε σχέση με το Κυπριακό είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη και στις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτή η έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να προβάλλει τις… εναλλακτικές λύσεις ως επιδίωξή της.
 
Την προσέγγιση αυτή προέβαλε από τη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, μιλώντας στην άτυπη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
 
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε πως με τη στήριξη και της διεθνούς κοινότητας πρέπει πλέον να αξιολογηθούν άλλες εναλλακτικές λύσης στην Κύπρο, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί γειτονίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και να μπορέσουν να ζήσουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και σταθερότητα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών», ο κ. Ερτουγρούλογλου που συμμετείχε ως παρατηρητής εκ μέρους του ψευδοκράτους στη συνάντηση, είπε ότι οι «εναλλακτικές λύσεις» είναι σημαντικές, όχι μόνο για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Κύπρο αλλά και ολόκληρης της περιοχής που βιώνει προβλήματα λόγω συγκρούσεων.
 
Είπε συγκεκριμένα αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι «περάσαμε μια κρίσιμη περίοδο και πως η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, λόγω της αδιάλλακτης στάσης και της μαξιμαλιστικής συμπεριφοράς της ε/κ πλευράς που ήθελε την συνέχιση των συνομιλιών ανοικτού τέλους ενισχύοντας το δικό της στάτους».
 
Επανέλαβε δε τη θέση του ότι σε αυτή τη Διάσκεψη φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αναζήτηση λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ, έχει εξαντληθεί.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σε μία λιτή αναφορά, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χρήζει ερμηνειών, περιορίστηκε η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
 
 «Μας λυπεί το γεγονός ότι η συνολική διαπραγματευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2008, τερματίστηκε λόγω της αδιανόητης στάσης των Ελληνοκυπρίων», είπε.
 
«Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι οι φυσικοί πόροι που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, θα εξυπηρετήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για μια λύση που να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ήταν η επίμαχη αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει ξεκαθάρισμα του πλαισίου Γκουτέρες ο Ακιντζί
 
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ