Μας δουλεύουν κανονικά ή μαζί μιλάνε χώρια καταλαβαίνουν στο Εθνικό Συμβούλιο

Σε θέατρο του παραλόγου τείνει να εξελιχθεί η δημόσια συζήτηση γύρω από το άτυπο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τον μηχανισμό παρακολούθησης εφαρμογής της λύσης, στην ύπαρξη του οποίου αναφέρθηκε προχθές από την Αμερική ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
 
Η συγκεκριμένη «αποκάλυψη» του κ. Κοτζιά προκάλεσε σεισμούς μεγατόνων στο εσωτερικό μέτωπο, με κάποιες εκ των πολιτικών δυνάμεων να στρέφουν μετά μανίας τα πυρά τους κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίον κατηγόρησαν για απόκρυψη του εγγράφου και πως δεν ενημέρωσε περί τούτου το Εθνικό Συμβούλιο.
 
Ωστόσο, από κυβερνητικής-και όχι μόνο- πλευράς απορρίπτονται τα περί απόκρυψης του εγγράφου, με τη διαμάχη του εάν συζητήθηκε ή όχι στο Εθνικό Συμβούλιο να δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το κατά πόσο την ώρα των συνεδριάσεων του Σώματος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται στον ίδιο χώρο και έχουν καθαρή αντίληψη του τι συζητείται.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε σήμερα πως ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο χωρίς όμως να γίνει εκτενής συζήτηση, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως  το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες δόθηκε μια ώρα μετά την έναρξη του δείπνου της 6ης Ιουλίου και ακολούθως κοινοποιήθηκε στον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και σε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.
 
Χθες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν τέθηκε υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου, σημείωσε με νόημα πως δεν λέει ότι ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός ψεύδεται, αλλά πως πιθανόν να μην αντιλήφθηκαν ότι σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις έγινε σαφέστατη αναφορά στο άτυπο έγγραφο, τόσο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που διάβασε αποσπάσματα-αν όχι ολόκληρο το έγγραφο-,όσο και από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.
 
Μάλιστα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρόσθεσε πως ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, είχε προβεί και σε πολιτική τοποθέτηση ότι το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο «έχουμε εθνική υποχρέωση να το καταστήσουμε κεκτημένο της διαδικασίας».
 
Την συζήτηση του άτυπου εγγράφου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Εθνικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, υποδεικνύοντας πως η συζήτηση έγινε στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έκανε και αναφορές σε αυτό.
 
Ωστόσο από την άλλη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επέμεινε πως τίποτα δεν λέχθηκε για το έγγραφο κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στο Κρανς Μοντάνα.
 
«Δεν είμαστε βλάκες για να μην καταλαβαίνουμε τι συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο», είπε ο κ. Κυπριανού. «Εκτός», πρόσθεσε, «και αν τέθηκε με τρόπο που κανείς δεν κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο σε μια γενική και αόριστη αναφορά».  
 
«Δεν είχαμε ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο», υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ  Μαρίνος Σιζόπουλος, ισχυριζόμενος ότι στο Κρανς Μοντάνα γινόταν και επιλεκτική ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τις τελευταίες ημέρες της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είχε αποχωρήσει από το ελβετικό θέρετρο για την Αγγλία λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων που είχε.  
 
Όσον αφορά την ουσία του επίμαχου άτυπου εγγράφου Γκουτέρες, πρόκειται για μονοσέλιδο στο οποίο περιλαμβάνονται πέντε επίπεδα παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.
 
Σε αυτό, υπάρχουν σημεία που ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά και άλλα που δεν κρίνονται ικανοποιητικά, όπως το σημείο με το οποίο αφήνεται προς συζήτηση κάποιος ρόλος στις εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Επισημάνεται ότι το άτυπο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενιαία η γραμμή μας στο Κυπριακό ξεκαθαρίζουν Αναστασιάδης-Κοτζιάς
 
 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές