Φωτίου: Απαράδεκτο το τουρκικό έγγραφο για τους αγνοούμενους

Αν η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί σε ένα ανθρωπιστικό θέμα, όπως αυτό της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, τότε θα πρέπει να δώσει πληροφορίες αλλά και απρόσκοπτη πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.  
 
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Στρασβούργο, η οποία θα εξετάσει, μεταξύ άλλων τον βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τους αγνοούμενους, ο κ. Φωτίου είπε εξάλλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους Ε/κ αιτητές που δικαιώθηκαν.  
 
Ο Προεδρικός Επίτροπος κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει έγγραφο για τους αγνοούμενους που κατέθεσε η Τουρκία προς το ΣτΕ ενόψει της συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου.  
 
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, το έγγραφο της Τουρκία είναι «απαράδεκτο», ενώ σε αυτό η Άγκυρα «επαναλαμβάνει εαυτόν» όπως κάθε χρόνο. Η προσπάθεια της Άγκυρας, συνέχισε, επικεντρώνεται στο να πείσει την Επιτροπή Υπουργών ότι συνεργάζεται στο θέμα των αγνοουμένων, ιδιαίτερα με τη ΔΕΑ.  
 
Αν όντως η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα, συνέχισε ο κ. Φωτίου, τότε θα πρέπει να δώσει από τα αρχεία του τουρκικού στρατού τις πληροφορίες για τους μεγάλους μαζικούς τάφους από τις περισυλλογές που έγιναν το καλοκαίρι του 1974, να δώσει πληροφορίες για τους χώρους, όπου έχουν μετακινηθεί τα οστά και να προστατεύσει τους χώρους που οι ίδιοι ξέρουν ότι πιθανόν να υπάρχουν θαμμένοι αγνοούμενοι.  
 
Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παραχωρήσει απρόσκοπτη πρόσβαση και διευκολύνσεις στη ΔΕΑ, ώστε να καταστεί το έργο της πιο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα στις περιοχές των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα.   Όσον αφορά την πρόσβαση στις περιοχές αυτές, ο κ. Φωτίου είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν οι ίδιες οι κατοχικές αρχές ακόμη και για αυτές τις 30 περιοχές που δόθηκαν άδειες» για ανασκαφές.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»