Επανεκκίνηση ή οριστική ταφόπλακα στη διαδικασία στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, και συγκεκριμένα στις συναντήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες-στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού-με όλους τους εμπλεκόμενους παίχτες του Κυπριακού, στρέφεται αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.  
 
Ο χορός των επαφών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ άνοιξε με τη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου Γκουτέρες, ζήτησε ο Κοτζιάς

Είναι ουσιαστικά η πρώτη διερευνητικού χαρακτήρα προσπάθεια από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έπειτα από το ναυάγιο του περασμένου καλοκαιριού στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, που άφησε ωστόσο ως παρακαταθήκη το πλαίσιο ιδεών Γκουτέρες επί των έξι καυτών ζητημάτων του Κυπριακού, ως εξής:
 
Πρώτο: Ασφάλεια(εγγυήσεις- επεμβατικά δικαιώματα).    
Δεύτερο: Στρατεύματα.
Τρίτο: Εδαφικό.
Τέταρτο: Περιουσιακό.
Πέμπτο: Ισότιμη μεταχείριση Τούρκων υπηκόων.
Έκτο: Αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ.
 
Όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ξεκαθάρισε υποβάλλοντας το πλαίσιο ιδεών του κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο, ο προτάσεις που υποβάλλει σε αυτό δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα, αλλά στόχο έχουν να αποτελέσουν στο βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί, τη βάση επί της οποίας οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν το εγχείρημα γεφύρωσης των διαφορών τους.
 
Επισημαίνεται πως το πλαίσιο Γκουτέρες έγινε και γίνεται αποδεκτό από τη δική μας πλευρά, καθότι ικανοποιεί εν πολλοίς τις θέσεις μας στο ζήτημα της ασφάλειας και των στρατευμάτων, καθώς επίσης εν πολλοίς και στο εδαφικό-, την ίδια ώρα που και για τα υπόλοιπα ζητήματα προσεγγίζει ουσιαστικά τις προτάσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επέδωσε στο Κρανς Μοντάνα. Προτάσεις βεβαίως, που αυτή τη στιγμή θεωρούνται ως μη γενόμενες, δεδομένης της αρνητικής στάσης της Τουρκίας στα θέματα της ασφάλειας και των στρατευμάτων.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθαρίζεται με εμφαντικό τρόπο πως η διαδικασία για το Κυπριακό είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ότι ο Γ.Γ. επιθυμεί ν’ ακούσει πρώτα και κύρια από τα μέρη τις σκέψεις τους για τα επόμενα βήματα, ενώ διαμηνύουν ταυτόχρονα πως το πλαίσιο και οι καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. εξακολουθούν να υφίστανται.
 
Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 22 του μήνα, ενώ στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί για συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο, και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τη βούλησή του για λύση θα μεταφέρει ο Αναστασιάδης στον Γ.Γ. των Η.Ε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, όπου φθάνει σήμερα, θα έχει αύριο Τρίτη διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας  Σεργκέι Λαβρόφ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας  Γουάνγκ Γι και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.
 
Μεθαύριο Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με μέλη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, με μέλη του Συνδέσμου AIPAC, καθώς και με μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγαλύτερων Αμερικανο-Εβραϊκών Οργανώσεων (Conference of the Presidents of Major American Jewish Organisations).  Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τη Γ.Γ. της Κοινοπολιτείας κα Πατρίσια Σκότλαντ.
 
Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Οργανώσεων Κυπρίων Αμερικής.   
 
Όπως έχει προαναφερθεί, την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα των Η.Ε.
 
Αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.
 
Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο στις 23 του μήνα, συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας