Παρέμβαση με υποδείξεις Ακιντζί  για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παρέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αιχμές για τη στάση της σημερινής κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2016 και έπειτα έκανε από το βήμα συνεδρίου οικονομικών παραγόντων στην Κωνσταντινούπολη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Χωρίς να κατονομάζει οποιοδήποτε ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε πως οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να προσέξουν ποιον θα ψηφίσουν στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές αφού όπως είπε υπάρχει πια πολύ σοβαρή ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην Ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι λόγω της «απροθυμίας» της ε/κ ηγεσίας και της μη προετοιμασίας της ε/κ κοινότητας για λύση που θα βασίζεται στο διαμοιρασμό της εξουσίας και της διοίκησης εμποδίστηκε η επίτευξη συμφωνίας. Επανέλαβε τη θέση ότι είναι σημαντική η εκλογική διαδικασία από την άποψη ότι θα διαφανεί τί ακριβώς πραγματικά θέλουν οι Ε/κ.
 
“Σε μια ομοσπονδιακή λύση θα συνεχίσουν να βλέπουν ως μια μεγάλη υποχώρηση το διαμοιρασμό της εξουσίας με ισότητα ή θα το αποδεχθούν; Πραγματικά πιστεύουν στο στόχο μιας Κύπρου στην οποία θα υπάρχει ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία ή το βλέπουν αυτό ως ένα προσωρινό στάδιο; Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα τα οποία μας προκαλούν σημαντικές ανησυχίες”, ανέφερε.
 
 
Αναφερόμενος στην πορεία των συνομιλιών ο Τ/κ ηγέτης επέρριψε ευθύνες στην δική μας πλευρά για το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις πέρασαν
 
 “Αν κάνω μια σύντομη ανασκόπηση η πρώτη χρονιά πέρασε σχετικά θετικά, διασφαλίστηκαν νέες προσεγγίσεις. Αλλά από το Σεπτέμβριο του 2016 πρέπει να πω ότι ήρθαμε αντιμέτωποι με μια διαφορετική ε/κ ηγεσία. Το Σεπτέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη, το Νοέμβριο του 2016 στο Μοντ Πελεράν, τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, και τελικά τον Ιούνιο του 2017 στο Κραν Μοντάνα ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα συνομιλητή που δεν είχε πρόθεση, ούτε βούληση για λύση και είχε απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και τη λογική.
 
Αν καταφέραμε να φτάσουμε στην πενταμερή σύνοδο σημαντικό ρόλο έπαιξε η αποφασιστική στάση της τ/κ πλευράς για λύση και η στήριξη της Τουρκίας. Δυστυχώς η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα συμμετείχαν σε αυτή τη σύνοδο συρόμενες”, υποστήριξε.
 
Τελικά, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα πήγαν στο Κραν Μοντάνα με την υπόθεση ότι αυτή τη φορά η Τουρκία θα επεδείκνυε σκληρή στάση, δεν θα ήταν διαλλακτική και επομένως θα ήταν η πλευρά που θα είχε την ευθύνη.
Τέλος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επεσήμανε πως όσο συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο είναι αδύνατον να περιμένει κανείς οποιαδήποτε εξέλιξη. « Υπό το φως του αποτελέσματος των εκλογών πρέπει να γίνει ξανά αξιολόγηση”, ανέφερε.

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία