Ακιντζί: Αδύνατο να υπάρξει εξέλιξη στο Κυπριακό εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας

Οπωσδήποτε δεν θα εγκαταλείψουμε την επικεντρωμένη στη λύση του Κυπριακού πολιτική μας αλλά δεν έχουμε και πρόθεση να μπούμε ξανά σε μια διαδικασία ανοιχτού τέλους, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να περιμένει κανείς κάποια εξέλιξη ενώ η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται στο «νότο».

“Υπό το φως του αποτελέσματος των εκλογών πρέπει να γίνει ξανά αξιολόγηση”, ανέφερε. Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, την άλλη βδομάδα στη Νέα Υόρκη αναμένει ότι ο ΓΓ θα τους ρωτήσει ποιες είναι οι σκέψεις τους για το Κυπριακό. “Η σκέψη μας είναι καθαρή. Θα την μοιραστούμε μαζί του”, ανέφερε.

Μιλώντας για το Κυπριακό σε συνέδριο οικονομικών παραγόντων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι λόγω της «απροθυμίας» της ε/κ ηγεσίας και της μη προετοιμασίας της ε/κ κοινότητας για λύση που θα βασίζεται στο διαμοιρασμό της εξουσίας και της διοίκησης εμποδίστηκε η επίτευξη συμφωνίας. Επανέλαβε τη θέση ότι είναι σημαντική η εκλογική διαδικασία από την άποψη ότι θα διαφανεί τί ακριβώς πραγματικά θέλουν οι Ε/κ.

“Σε μια ομοσπονδιακή λύση θα συνεχίσουν να βλέπουν ως μια μεγάλη υποχώρηση το διαμοιρασμό της εξουσίας με ισότητα ή θα το αποδεχθούν; Πραγματικά πιστεύουν στο στόχο μιας Κύπρου στην οποία θα υπάρχει ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία ή το βλέπουν αυτό ως ένα προσωρινό στάδιο; Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα τα οποία μας προκαλούν σημαντικές ανησυχίες”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν έχει αρθεί η ανάγκη για λύση στην Κύπρο και πως όσο συνεχίζεται το πρόβλημα συνεχίζεται και η ανάγκη για λύση. “Μόνο με την ίδια μεθοδολογία και την ίδια αντίληψη μπορούμε να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό εκτιμώ εξ αρχής ότι στην ε/κ πλευρά χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ανέφερε ότι για 50 χρόνια γίνονται προσπάθειες για επίλυσης του Κυπριακού και μέσα σε αυτή την περίοδο χάθηκαν ευκαιρίες και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του 2004 και «μια άλλη σημαντική ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα”.

“Αν κάνω μια σύντομη ανασκόπηση η πρώτη χρονιά πέρασε σχετικά θετικά, διασφαλίστηκαν νέες προσεγγίσεις. Αλλά από το Σεπτέμβριο του 2016 πρέπει να πω ότι ήρθαμε αντιμέτωποι με μια διαφορετική ε/κ ηγεσία. Το Σεπτέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη, το Νοέμβριο του 2016 στο Μοντ Πελεράν, τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, και τελικά τον Ιούνιο του 2017 στο Κραν Μοντάνα ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα συνομιλητή που δεν είχε πρόθεση, ούτε βούληση για λύση και είχε απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και τη λογική.
 
Αν καταφέραμε να φτάσουμε στην πενταμερή σύνοδο σημαντικό ρόλο έπαιξε η αποφασιστική στάση της τ/κ πλευράς για λύση και η στήριξη της Τουρκίας. Δυστυχώς η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα συμμετείχαν σε αυτή τη σύνοδο συρόμενες”, υποστήριξε.

  Ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι το Σεπτέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη, ο Ε/κ ηγέτης δεν δίστασε «να χαλάσει» την τελευταία στιγμή τη συμφωνία που έκαναν για να πουν στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να αρχίσει προετοιμασίες για πενταμερή σύνοδο και ότι εκεί άρχισε να διαφαίνεται η απροθυμία του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

 Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, το Νοέμβριο στο Μοντ Πελεράν, η ε/κ ηγεσία έδειξε ξανά τη μη βούλησή της για λύση και την τακτική της χρονοτριβής. «’Ηρθαν στη συνάντηση υπολογίζοντας ότι δεν θα κάναμε βήμα στο θέμα των κριτηρίων και των ποσοστών του εδαφικού, όπως διαφάνηκε. Όταν εμείς πήραμε πρωτοβουλία ζήτησαν διάλειμμα και αποχώρησαν”, ανέφερε. Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι το Νοέμβριο του 2017 η Ελλάδα ανέλαβε παρόμοιο ρόλο και αφού στις 11 Ιανουαρίου παραδόθηκαν οι χάρτες στα Ηνωμένα Έθνη, στις 12 Ιανουαρίου διακόπηκε αναγκαστικά η διάσκεψη επειδή η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη. Κι εκεί όπως και στο Μοντ Πελεράν έγιναν λάθος υπολογισμοί. Υπέθεσαν ότι η τ/κ πλευρά δεν θα κατέθετε χάρτη και θα αναποδογύριζε το τραπέζι. Όταν το παιχνίδι χάλασε αυτή τη φορά τέθηκε αίτημα να υπάρξει διάλειμμα”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Τελικά, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα πήγαν στο Κραν Μοντάνα με την υπόθεση ότι αυτή τη φορά η Τουρκία θα επεδείκνυε σκληρή στάση, δεν θα ήταν διαλλακτική και επομένως θα ήταν η πλευρά που θα είχε την ευθύνη.

 “Ωστόσο αντιμετώπισαν και από εμάς ως τ/κ πλευρά αλλά και από την Τουρκία μια στάση διαλλακτική η οποία ωστόσο δεν έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Ήρθαν και έφυγαν από τη διάσκεψη με την ίδια φράση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ αλλά δεν έγινε αυτό που ήλπιζαν. Αντίθετα και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι είδαν για άλλη μια φορά ποια πραγματικά είναι η πλευρά που δεν θέλει λύση. Στο πλαίσιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν είπαμε με πολύ σκληρή στάση ότι ‘δεν αλλάζει ούτε τελεία, ούτε κόμμα’. Είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε στις συνθήκες του 2017 τις συμφωνίες που έγιναν υπό όρους του 1960,» υποστήριξε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «στην πραγματικότητα η εξίσωση είναι απλή: Όσο αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των δύο πλευρών, όσο αυξάνεται η συνεργασία, η ανάγκη για στρατό, η ανάγκη για εγγυήσεις θα μειώνεται, είπαμε και το στηρίξαμε αυτό με απτές προτάσεις. Αδιαμφισβήτητα αυτό δεν γίνεται σε μια μέρα. Αυτό έχει μια διαδικασία. Δεν είναι με τα λόγια αλλά με τις πράξεις που θα το πετύχουμε. Δυστυχώς αυτή η λογική προσέγγισή μας δεν έγινε κατανοητή με τη μαξιμαλιστική στάση (της ε/κ πλευράς)”.

 Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τελικά η ε/κ ηγεσία με την επιμονή της για ‘μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις’ αντί για λιγότερο στρατό και προσαρμογή της ύπαρξης των 40 χιλιάδων στρατιωτών στην Κύπρο και των συμφωνιών εγγυήσεων στις σημερινές συνθήκες διασφάλισε τη συνέχιση αυτού που υπάρχει σήμερα. Υποστήριξε ότι τώρα χρησιμοποιείται ως σλόγκαν ‘το μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις’ στην προεκλογική εκστρατεία.
 
“Μια λογική λύση που μπορεί να γίνει αποδεχτή αμοιβαία στην Κύπρο, πραγματικά θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές και για την περιοχή μας”, είπε ο Τ/κ ηγέτης ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσαν μαζί οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη δυναμική των φυσικών πόρων του νησιού και της περιοχής. “Η Κύπρος θα μπορούσε να είχε φιλικές σχέσεις όχι μόνο με το βορρά αλλά και με το νότο ως μια ολότητα. Η λύση στο νησί αναμφίβολα θα επηρέαζε θετικά και τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Πέραν από αυτό η Τουρκία θα λάμβανε υπόψη τις σχέσεις της με το Ισραήλ οι οποίες αναπτύσσονται και ενώνοντας το φυσικό αέριο του Ισραήλ με το πιθανό αέριο στην Κύπρο θα μεταφερόταν στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη δημιουργώντας μια νέα εναλλακτική για την Ευρώπη”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στο σημείο που φτάσαμε συνεχίζει να είναι στην επικαιρότητα το ερώτημα τί θα γίνει από εδώ και πέρα. “Πάντοτε λέγεται ότι στη διπλωματία δεν υπάρχει τελεία, τίθεται ή άνω τελεία ή κόμμα. Αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν πλέον ότι κανείς δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει με το Κυπριακό με αυτό τον τρόπο για άλλα πενήντα χρόνια. Στην πραγματικότητα όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν κουραστεί με τον Κυπριακό. Αλλά η πλευρά που αδικήθηκε περισσότερο από αυτό είναι η τ/κ”, είπε.

Ο Ακιντζί είπε ότι την επόμενη βδομάδα θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΗΕ και εκείνος θα θέλει να μάθει την άποψή τους. “Η σκέψη μας είναι καθαρή. Θα την μοιραστούμε μαζί του. Οπωσδήποτε δεν θα εγκαταλείψουμε την επικεντρωμένη στη λύση πολιτική μας αλλά δεν έχουμε και πρόθεση να μπούμε ξανά σε μια διαδικασία ανοιχτού τέλους. Ενώ συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία της ε/κ πλευράς είναι αδύνατον να περιμένει κανείς οποιαδήποτε εξέλιξη. Υπό το φως του αποτελέσματος των εκλογών πρέπει να γίνει ξανά αξιολόγηση”, ανέφερε.

Στο μεταξύ, είπε, η ζωή δεν σταματά, συνεχίζεται, λέγοντας ότι δίνει μεγάλη σημασία σε αυτά που θα κάνει το ψευδοκράτος και η Τουρκία. “Κοινός παρονομαστής μας με τους επιχειρηματίες και πολιτικούς που συγκεντρώθηκαν εδώ πιστεύω ότι είναι ο στόχος της ΕΕ. Δεν πιστεύω ότι ο στόχος της ΕΕ είναι ένα πλατωνικό πάθος. Εμείς ως Τ/κ και εσείς ως Τουρκία θέλουμε να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος για μια πιο ποιοτική ζωή”, είπε ο Τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του είναι πως για εκείνους είναι σημαντικό όσο και για τους Τ/κ να μην εγκαταλειφθεί ο στόχος της λύσης του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές