Αβέρωφ: Έτοιμη η πλευρά μας για νέα προσπάθεια - Υπεκφεύγει ο Ακιντζί

Υπήρξε και υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της δικής μας πλευράς, αλλά υπάρχουν υπεκφυγές από την άλλη πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό ύστερα από συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Μάθιου Κιντ, διερωτώμενος παράλληλα πώς θα προχωρήσει το Κυπριακό όταν ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί λέει ότι δεν πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρά μόνο τον Μάρτιο του 2018.
 
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως πιστεύει πως δεν θα είναι αυτή η θέση της τ/κ πλευράς και πως θέλει να πιστεύει ότι θα διαψευστούν οι οποιεσδήποτε πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά παραμένει ακόμη στο σχέδιο Β και Γ, δηλαδή για λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.
 
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Κιντ, ο κ. Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως είχαν μια παραγωγική συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων και ανασκόπησαν τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, καθώς και την τοποθέτηση του ΟΗΕ ότι αναμένει από τις πλευρές να τοποθετηθούν όσον αφορά τις σκέψεις τους για την επόμενη ημέρα για το Κυπριακό.
 
Χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικές τις συναντήσεις που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και επανέλαβε τη θέση της ε/κ πλευράς ότι είναι πανέτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ και το πλαίσιο Γκουτέρες. Πρόσθεσε πως παραμένει να δούμε και εάν η άλλη πλευρά θα μείνει εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες. Είπε ακόμη πως μια νέα προσπάθεια πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα "για να μην απογοητεύσουμε ακόμη μια φορά τον κυπριακό λαό".
 
Οικονομία

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου για τη δημιουργία "κακής τράπεζας" για τα ΜΕΔ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως όταν ένα δάνειο υπάρχει σε οποιανδήποτε τράπεζα, είτε πωληθεί, είτε μεταφερθεί σε μια "κακή τράπεζα", είτε η τράπεζα το διαγράψει στα βιβλία της 100%, "ο οποιοσδήποτε δανειολήπτης θα συνεχίσει δυστυχώς να χρωστά το ίδιο ποσό με τις ίδιες επιβαρύνσεις, τα ίδια επιτόκια, χωρίς να διαφοροποιείται" και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά τις υποχρεώσεις του δανειολήπτη.
 
Ανέφερε ακόμη πως ίσως χρειαστεί και ίσως κάποιες τράπεζες σε κάποιο μελλοντικό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν τέτοια σχήματα για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, προσθέτοντας πως "αυτό όμως μπορεί να προξενήσει και την ανάγκη να χρειαστούν οι τράπεζες επιπρόσθετα κεφάλαια", και διερωτήθηκε: "Τί θέλουμε; Το κράτος πάλι διά μέσου των φορολογουμένων να βάλει λεφτά για να βοηθήσουμε ξανά τις τράπεζες;".
 
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου ότι δεν μας εμπιστεύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία δεν αγοράζει κυπριακά ομόλογα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως θα υπενθυμίσει στον κ. Παπαδόπουλο πράγματα που γνώριζε και γνωρίζει, ότι δηλαδή "η ΕΚΤ δεν αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή αγορά". Είπε ακόμη πως η Κύπρος είναι εκτός Προγράμματος, με την πλήρη εμπιστοσύνη της ΕΚΤ που ήταν ένα από τα τρία μέλη της τρόικας. Επεσήμανε εξάλλου πως όσον αφορά τις αξιολογήσεις τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχείς αναβαθμίσεις, όμως "υπολειπόμαστε μια βαθμίδα για να μπούμε στην επενδυτική".
 
"Άρα είμαστε εκτός Προγράμματος και δεν έχουμε ακόμη πετύχει την επενδυτική βαθμίδα άρα δεν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το πρόγραμμα" της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ανέφερε, το οποίο, όπως επεσήμανε, η Κύπρος δεν χρειάζεται. Σημείωσε πως τον περασμένο Ιούνιο η Κύπρος εξέδωσε ομόλογα 800 εκ. ευρώ και οι προσφορές των επενδυτών έφθασαν μέχρι τα 4 δις., με επιτόκιο 2,75%, το χαμηλότερο επιτόκιο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που, όπως είπε, είναι "η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη" των αγορών προς την κυπριακή οικονομία.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»