Τετάρτη 23 Μαϊ, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Γιούνκερ: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

  13/09/2017 10:15
Γιούνκερ: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

Γιούνκερ: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

  13/09/2017 10:15

Στην ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωζώνη τον δικό της υπουργό Οικονομικών και ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της ΕΕ κατά την ετήσια ομιλία του για την «κατάσταση της Ένωσης», ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup. Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ, τονίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό "ΔΝΤ", κάτι για το οποίο η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο.

«Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερο ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025», επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας την ομιλία του, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του, καθώς όπως είπε «ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα».

Οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν για το Brexit

Οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως «το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της».

Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.

Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από την Τουρκία να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», είπε χαρακτηριστικά.

Νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών θα προτείνει η ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο μεταναστευτικό, αποδίδοντας εύσημα στην Ιταλία, επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση, προσθέτοντας πως «διασώζει την τιμή της Ευρώπης» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναφέρθηκε και στις «σκανδαλώδεις» συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Έκανε επίσης γνωστό πως η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

Συνεδρίαση ΕΚ "Η κατάσταση της Ένωσης"

Φέτος, η ειδική αυτή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπήρξαν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε -με κορυφαία την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι αλλεπάλληλες τζιχαντιστικές επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και απαιτούν συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης. Η ανεργία, ειδικά στους νέους, οι κοινωνικές ανισότητες, το μεταναστευτικό, είναι επίσης “αγκάθια”.

Έτσι, μεταξύ των θεμάτων που τίθενται στη σημερινή τρίωρη συζήτηση για την κατάσταση και το μέλλον -ειδικά αυτή την περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται έντονα οι πολιτικές των Βρυξελλών- της ΕΕ, είναι η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, η απασχόληση και η ανάπτυξη, η μετανάστευση και το διεθνές εμπόριο.

To λόγο μετά τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Γιούνκερ, παίρνουν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και οι ευρωβουλευτές.

Δείτε live τη συζήτηση

 

Έφυγε χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών

Αποχώρησε χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ επικαλούμενος πόνους στο ισχίο.

Λέγοντας πως μίλησε για πάνω από μια ώρα και πως η ώρα αυτή ήταν μεν κουραστική για τους ακροατές αλλά πιο κουραστική για τον ίδιο, ο Πρόεδρος Γιούνκερ αποχώρησε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου για να ξεκουραστεί. 

 
Πίσω στην αρχή της σελίδας