Κοντά σε συμφωνία Κίνημα Οικολόγων και Νικόλας Παπαδόπουλος

Τις προγραμματικές του θέσεις παρουσίασε σήμερα στη συνεδρία της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται, όπως ο ίδιος δήλωσε, στο Κυπριακό, οικονομία, θεσμούς και περιβάλλον.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τον κ. Παπαδόπουλο «είμαστε κοντά στο να υπάρξει συμφωνία». Η συμφωνία, είπε θα τεθεί ενώπιον των ανάλογων οργάνων του Κινήματος. Στην παγκύπρια Εκλογική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, που θα συγκληθεί -αφού πρώτα συνεδριάσουν ανά επαρχία οι Επαρχιακές Συνελεύσεις- στις 5 Νοεμβρίου.
 
«Για εμάς δεν είναι μόνο σημαντικό να αλλάξει αυτή η διακυβέρνηση, αλλά να αλλάξει με μία καλύτερη. Όπως έλεγαν και οι παλιοί, οι καλές συμφωνίες κάνουν και τους καλούς φίλους», είπε ο κ. Περδίκης, ο οποίος ανέφερε, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ότι το Κίνημα θεωρεί πως στις προεδρικές εκλογές, αλλά και σε κάθε πολιτική συνεργασία, θα πρέπει να προϋπάρχει μια διαδικασία σύγκλισης επί προτάσεων πολιτικής και στην παρούσα περίπτωση, «προτάσεων διακυβέρνησης».
  
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε από πλευράς του ότι αυξάνεται το αίσθημα ευθύνης που νιώθει ευρύτερα προς τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και σε όλους τους πολίτες που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουν την ίδια απαίτηση για αλλαγή. «Αν συνταχθούμε όλοι σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια,  ναι, μπορούμε να αλλάξουμε την Κύπρο προς το καλύτερο», είπε.
 
Χαρακτήρισε τη συζήτηση με το Κίνημα Οικολόγων «πάρα πολύ παραγωγική», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν σημεία διαφωνίας, είπε ότι δεν θα ήθελε να επικεντρωθεί σε οποιεσδήποτε διαφωνίες. «Αυτό που δηλώσαμε σήμερα είναι ότι οι προγραμματικές θέσεις όπως μας έχουν δοθεί, γίνονται αποδεκτές, αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει σήμερα και ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια οι προγραμματικές θέσεις να αφομοιωθούν μέσα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή από τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύη αλλά και τους εκπροσώπους του Κινήματος Ελπίδας», δήλωσε.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε σε αυτούς που επιμένουν σε συνέχιση της πολιτικής των τελευταίων δέκα ετών «και των γενναιόδωρων προσφορών και των υποχωρήσεων και που μας έχει οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο, που η Τουρκία αντί να δέχεται κριτική δέχεται συγχαρητήρια για το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό, μια στρατηγική με την οποία θα προκαλέσουμε πολιτικό κόστος στην Τουρκία έτσι ώστε να την πείσουμε και να την πιέσουμε να αλλάξει τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της». Η νέα στρατηγική θα είναι έτοιμη το τέλος του μήνα, είπε.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στα ΗΕ και στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε διαφωνία με την προσέγγιση συνέχισης διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου έμειναν, αναφέροντας ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι ηγέτες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ «επαναλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά ότι πρέπει να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν, από την εκ περιτροπής προεδρία, τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων, τους χρήστες που θα παραμείνουν μέσα στα σπίτια των προσφύγων, από τους έποικους που θα παραμείνουν όλοι, τα βέτο, την αριθμητική ισότητα, αυτά είναι που υποστηρίζουν. Συν τις νέες πιέσεις που θα δεχθούμε με τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και τον στρατό».
 
Θεωρούμε, συνέχισε, ότι «μέρος της νέας στρατηγικής θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση μιας λύσης που να αντικατοπτρίζει τις βασικές προσδοκίες του κυπριακού ελληνισμού που δεν περιλαμβάνουν όλες αυτές τις επικίνδυνες γενναιόδωρες προσφορές που δόθηκαν στο Κραν Μοντάνα».

Επί του θέματος, ο κ. Περδίκης είπε ότι επανέναρξη διαπραγματεύσεων «χωρίς να προηγηθεί επίσημη απόσυρση των προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος – κακώς-  στον Κραν Μοντάνα θα είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη» και ότι θα ξαναξεκινήσουμε από εκεί που είχε υποχωρήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ καταλήγοντας είπε ότι «η αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες εξ’ ολοκλήρου αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη πρακτική που ακολουθεί δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του».
 
Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε αυτούς «που επιμένουν να επιστρέψουμε πίσω σε πολιτικές που μας έχουν χρεοκοπήσει», να συνεχίσουμε στον αυτόματο πιλότο και η αγορά να λύσει τα προβλήματα από μόνη της και «είμαστε εμείς που επιμένουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, την καινοτομία, την έρευνα για να γίνει η κυπριακή οικονομία μια οικονομία της γνώσης και να εξευρεθούν τρόποι για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη».
Να αποκαταστήσουμε, πρόσθεσε, τους συνταξιούχους, τους νέους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, τις ΜμΕ και τα νοικοκυριά που γονατίζουν κάτω από τα βάρη των δανείων, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα βάρη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του ιδιωτικού δανεισμού. Πρέπει άμεσα, είπε, να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης ΜΕΔ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε διαγραφές δανείων ή και μέρος δανείων με κριτήρια, να απαλλάξουμε εγγυητές, να απαλλάξουμε την πίεση των εκποιήσεων από πλευράς τραπεζών, να μειώσουμε τις ανάγκες κεφαλαίων, να βοηθήσουμε περαιτέρω τον Συνεργατισμό και να προχωρήσουμε σε ένα ορθολογιστικό  τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ποτέ οποιαδήποτε χώρα σε σχέση με τον ιδιωτικό δανεισμό. "Εμείς έχουμε προτάσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ποιες είναι;» διερωτήθηκε.

Στα θέματα του περιβάλλοντος, ο υποψήφιος Πρόεδρος ότι μέσα από τη συζήτηση με το Κίνημα Οικολόγων, υπάρχει αρκετό έδαφος για να καταλήξουν σε συμφωνημένες προγραμματικές προτάσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»